Μετά από μια περίοδο έντονων αναταραχών, που σημαδεύτηκαν κυρίως από τις συνεχείς δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να αλλάξουν "σελίδα". Το πρώτο βήμα έγινε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερνογάν στην Κίνα, όπου "κλείστηκε" και η αυριανή επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα.
 
"Ο δρόμος της Τουρκίας για την Ευρώπη περνά μέσα από τον τερματισμό της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και από την πρόοδο του Κυπριακού ζητήματος", τόνιζε κυβερνητική πηγή με πολύ καλή γνώση των διπλωματικών πεπραγμένων στο newpost.gr. Σε αυτή τη λογική, άλλωστε αναμένεται να κινηθεί και ο πρωθυπουργός στο τετ α τετ που θα έχει αύριο το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του.
 
Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι η ανάδειξη της θετικής ατζέντας που έχει "χτίσει" η ελληνική πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με τους τομείς της ενέργειας (αφορά κυρίως τον turkish stream και τη συμφωνία που έγινε στην Αγία Πετρούπολη), τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη συνεργασία στα θέματα της ασφάλειας, το μεταναστευτικό, αλλά και τα ευρωτουρκικά με τον κεντρικό ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.
 
Μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές και σε επίπεδο υπουργών με την ελληνική "ομάδα" να αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα. Την Τουρκική αποστολή θα απαρτίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεταφορών και Ενέργειας της γειτονικής χώρας.
 
Ενόψει της νέας διάσκεψης της Γενεύης στις 28 Ιουνίου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό με την ελληνική πλευρά να θεωρεί θετικό το γεγονός πως πραγματοποιούνται επαφές πριν τις κρίσιμες συζητήσεις στην Ελβετία. Αυτό ήταν άλλωστε πάγιο αίτημα της Ελλάδας και πριν από τις διαβολευσεις που έλαβαν χώρα, χωρίς επιτυχία, τον Ιανουάριο.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφτεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνοδευόμενος από τους 3 υπουργούς του, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα επίσκεψη θρησκευτικού περιεχομένου στη Θράκη, καθώς διανύονται ημέρες Ραμαζανίου.
 
Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr το Κυπριακό και η Διάσκεψη της Γενεύης είναι ο λόγος που έχει ήδη κλειστεί ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εν αναμονή του κειμένου που θα καταρτίσει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Βελγική πρωτεύουσα από την Τετάρτη, καθώς θα είναι ομιλητής σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η "ατζέντα" του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου των Βρυξελλών (22-23 Ιουνίου)  περιλαμβάνει ζητήματα ασφαλείας (θα συζητηθεί το action plan προκειμένου να ενισχυθεί ο αμυντικός πυλώνας της ΕΕ), καθώς και το μεταναστευτικό.