current views are: 7

19 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση20:00

Σκληρή γραμμή από την Άγκυρα – Τα μηνύματα του Μπ. Γιλντιρίμ

Η απάντηση του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 20:00’

Η απάντηση του πρωθυπουργού

Στην προκλητική γραμμή της συνέχισης των παραβιάσεων στο Αιγαίο, ήταν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων στον τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Η δημόσια αντίδραση όμως του κ. Γιλντιρίμ δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, ρίχνοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ το… μπαλάκι στην Αθήνα. «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Για τους οκτώ αξιωματικούς

Διαφορά απόψεων παρατηρήθηκε και στο ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο Αλέξης Τσίπρας  επεσήμανε πως «η έκδοση ή μη των αξιωματικών είναι θέμα της δικαιοσύνης, και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε από την πλευρά του ότι αυτοί οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραξικοπηματίες πιστεύουμε ότι δεν θέλουν να κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων!». Υπενθυμίζεται πως της επίσκεψης του κ. Γιλντιρίμ είχε προηγηθεί προκλητική αναφορά του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για ΑΟΖ

Αρκετό ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η έμμεση αναφορά του κ. Γιλντιρίμ αναφορικά με την ΑΟΖ. Έκανε λοιπόν λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα. Σταυροδρόμι  τριών ηπείρων και άρα οι δρόμοι την ενέργειας και των κοιτασμάτων περνούν από την Ελλάδα και αυτό το πλεονέκτημα οφείλουμε και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε. Όπως συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε και με την Τουρκιά».

Κατά τα άλλα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο κ. Γιλντιρίμ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα εντός του έτους. Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ήταν αρκετά αιχμηρός κατά τη συζήτηση που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα πάντα ήταν ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πάντα θεωρούσε ότι η Τουρκία πρέπει να βρει την πορεία της στην Ευρώπη. Για να μπορεί κανείς να ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση όταν χρειαστεί. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Έχουμε ένα μόνο και μόνο τρόπο να λύσουμε ό,τι μας χωρίζει: Με βάση το διεθνές δίκαιοσύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. 


σχετικα αρθρα