current views are: 11

20 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:08

«Επιχείρηση» υπεράσπισης της συμφωνίας από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα Κ.Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπα

Δημοσίευση 04:08’

Ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα Κ.Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπα

Το πρώτο «σετ» των συναντήσεων με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη ολοκλήρωσε χθες ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να αφήσει πίσω το «κεφάλαιο» της β’ αξιολόγησης και να αλλάξει «σελίδα». Τα «δύσκολα», ωστόσο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι σήμερα καθώς στις 13.30 θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ πιο πριν θα έχει συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Φώφη Γεννηματά.

Στη χθεσινή «ατζέντα» από το πρωθυπουργό μπήκε στο τραπέζι τόσο η συμφωνία της προηγούμενης Πέμπτης όσο και το Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε αναλυτικά για τα αποτελέσματα του Eurogroup εξηγώντας πως ο συνδυασμός των αποφάσεων του Μαΐου του 2016 (οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας πρέπει να παραμένουν  κάτω από  15% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση) με τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι το «κλειδί» ενός αλγόριθμου που προσδιορίζουν τα μέτρα για το χρέος το οποίο μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη ότι  η συμφωνία έχει γίνει θετικά αποδεκτή από τις αγορές, ενώ για πρώτη φορά είναι ρεαλιστικός ο στόχος για την Ελλάδα να μην υπάρξει 4ο πρόγραμμα και η χώρα να βγει αυτοδύναμα στις αγορές.
Ειδική αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στις σαφείς δεσμεύσεις, όπως υποστήριξε, που υπάρχουν στο κείμενο του Eurogroup και αποδοχή από τους Ευρωπαίους για τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας που αποτελούσε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς. Υπενθυμίζεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να είναι έτοιμη από το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ αυτό που τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό είναι πως έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο χρέος, ενώ  επανέλαβε τη θέση του πως η κυβέρνηση έχει χάσει και προσπαθεί να πιαστεί από τις διατυπώσεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να εστίασε και να ανέβασε τους τόνους στο θέμα της παιδείας, καθώς πιστεύει πως ο αρμόδιος υπουργός δυναμιτίζει το κλίμα.
Το Κυπριακό στο τραπέζι

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και της Διάσκεψης της Γενεύης στις 28 Ιουνίου, επανάλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυητές, τονίζοντας πως σε αυτή τη φάση πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους δυο πολιτικούς αρχηγούς πως για τα εθνικά θέματα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων προκειμένου να μην γίνονται αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν βήματα μπροστά στα τέλη του μήνα στην Ελβετία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στις 3 το μεσημέρι να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη το πρωί.
 


σχετικα αρθρα