current views are: 5

20 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση06:04

Ν.Φίλης: Τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα

Κριτική στη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup της κυβέρνησης με τους δανειστές, άσκησε ο Νίκος Φίλης​.

Δημοσίευση 06:04’

Κριτική στη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup της κυβέρνησης με τους δανειστές, άσκησε ο Νίκος Φίλης​.

Κριτική στη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup της κυβέρνησης με τους δανειστές, άσκησε ο Νίκος Φίλης.  «Δεν είναι εύκολο να βγουν πλεονάσματα 3,5%.  Είναι πλεονάσματα που θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες. Τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα», είπε συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός. Παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του ότι αν και πιάσαμε πλεόνασμα 4,2% δεν δόθηκε στην κοινωνία. 

Ο κ. Φίλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, τόνισε πως: «Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής έχει νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα». «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει το πρόγραμμα το υλοποιούμε αναγκαστικά», υπογράμμισε. 

«Δεν είμαι μια βεντέτα, είμαι μέλος μιας συλλογικότητας. Με εκφράζει το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαι αντίθετος με κάποιες μορφές της κυβερνητικής πολιτικής», ανάφερε. 

«Η μόνη ξεκάθαρη λύση προϋποθέτει απομείωση του χρέους, ίσως δεν είχαμε αποτιμήσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης», παραδέχτηκε. «Εάν έχει προβλήματα ο κόσμος, που έχει, να βγει στους δρόμους. Ο κόσμος που έχει προβλήματα πρέπει να τα διεκδικεί, να μην επαναπαύεται», τόνισε. 

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ ως «αναγκαστικό στοιχείο» για να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους υποστήριξε πως: «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι». 

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης είπε πως δεν δέχθηκε για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο. Ως προς το ρόλο που έπαιξε σε αυτό το ζήτημα η στάση Καμμένου τόνισε ότι ως κυβερνητικός εταίρος έχει το δικαίωμα να διεκδικεί κάποια πράγματα και είναι στην κρίση του Πρωθυπουργού εάν θα τα δεχθεί, τόνισε ωστόσο ότι υπήρξε παρέμβαση από δυνάμεις εκτός πολιτικού πλαισίου οι οποίες δεν είχαν κανέναν θεσμικό ρόλο για να το κάνουν.

Ερωτηθείς για τους συμβασιούχους των ΠΟΕ – ΟΤΑ, είπε ότι, «πρέπει να δοθούν τα δεδουλευμένα και 2ον το θέμα που έχει να κάνει με τα δημοτικά τέλη, πρέπει να κατοχυρωθούν στους Δήμους, τα πληρώνει ο πολίτης».

«Είναι θέματα κι άλλα που είναι στο όριο και μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα διαχειριστεί», υπογράμμισε. Για τα σχόλια που γίνονται από μερίδα δανειστών για τον Υπουργό Οικονομικών, είπε πως «ο Ευκλείδης είναι καλό παιδί»

Καταγγελία για επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Έβρο

Για επαναπροωθήσεις Tούρκων στον Έβρο, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Όπως τόνισε για το θέμα γίνεται έρευνα από το Συνήγορο του Πολίτη.

«Προχθές για παράδειγμα είχαμε τη μυστηριώδη επαναπροώθηση Τούρκων στον Έβρο σε μασκοφόρους στην Τουρκία. Υπάρχει εν εξελίξει έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη. Δεν έχουμε ακόμα πειστικές απαντήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία», δήλωσε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οφείλουμε να απαντούμε που δεν είναι μόνο τα οικονομικά».

«Θα ήταν πρόκληση να δώσουμε χρήματα για όπλα»

«Είχε διατυπώσει μια ιδέα για εξοπλιστικά, την οποία δεν την επανέλαβε», είπε για την πρόταση Καμμένου για εξοπλιστικά, σχολιάζοντας πως «θα ήταν πρόκληση να δώσουμε χρήματα για όπλα».

Την ίδια ώρα, συγκρίνοντας την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης με μια πιθανή της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αυτά που ψηφίσαμε δεν είναι ίδια με αυτά που ψήφισε η ΝΔ. Εμείς κάναμε διαπραγμάτευση και δεν εφαρμόσαμε όσα είχαν υποσχεθεί. Σκεφτείτε τη ΝΔ που έχει εύκολες τις απολύσεις και το ξύλο στους πολίτες στους δρόμους, τι θα είχαμε».

«Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδιομορφίες μας», είπε τέλος αναφορικά με τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κυβερνών κόμμα.


σχετικα αρθρα