current views are: 10

9 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση19:32

Φοροελαφρύνσεις και μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών «χτυπούν» τις ανατιμήσεις – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει το νέο πακέτο μέτρων. Από το φθινόπωρο αναμένονται αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δημοσίευση 19:32’

Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει το νέο πακέτο μέτρων. Από το φθινόπωρο αναμένονται αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με το βλέμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το οικονομικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ξεκινήσει τις διεργασίες έτσι ώστε να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης, την ώρα που το κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών και ετοιμάζεται να βάλει «φωτιά» στα πορτοφόλια των πολιτών.

Από το φθινόπωρο αναμένονται αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει το νέο πακέτο μέτρων.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθούν σε σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο πακέτο αυτό εντάσσεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας, ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Οικονόμου: Είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα

«Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδό μας στην πληρότητα του βίου, οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και παρότι ο ιός επιμένει είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια.

Με πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τώρα με πολιτικές και πυρήνα το ΕΣΥ, τον εμβολιασμό και το αρτιότερο κράτος μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω την πανδημία και να καταφάσκουμε στη ζωή. Η πορεία στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις και οι αναταράξεις προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο

Και ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο πρωθυπουργός «θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη όσα πετύχαμε, στο εισόδημα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι τα πλεονεκτήματα και το όφελος από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς να φθάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και σύνεση προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω».


σχετικα αρθρα