current views are: 3

20 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:32

Νίκος Παππάς: H έξοδος στις αγορές δεν είναι ο στόχος αλλά ένα από τα μέσα

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να βγούμε σταδιακά στις αγορές διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Δημοσίευση 13:32’

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να βγούμε σταδιακά στις αγορές διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να βγούμε σταδιακά στις αγορές διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Στις αγορές μπορούμε να βγούμε σταδιακά και στην ώρα μας, και η κυβέρνηση εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να γίνει αυτό εφικτό»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, και αφού προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι «η έξοδος στις αγορές δεν είναι ο στόχος, αλλά ένα από τα μέσα».

Στην πρόταση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ο υπουργός αντέδρασε λέγοντας, «αν υπήρχε διάθεση από μας να συγκυβερνήσουμε με την ΝΔ, θα το μαθαίνατε από εμάς».

Η χώρα διαθέτει, άλλωστε, συμπλήρωσε, «μια συμπαγή πλειοψηφία, η οποία έχει δείξει ότι και τις αντοχές έχει και το πρόγραμμα και τη διάθεση να πάει τη χώρα παρακάτω. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι ενθαρρυντικά, η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ανοίγει ένα πάρα πολύ σοβαρό ‘παράθυρο’ για το παρακάτω».

Τα κόμματα του Κέντρου να απαντήσουν στα νέα δεδομένα

Την ίδια στιγμή, ο Ν. Παππάς παρατήρησε ότι τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους, στην ανάλυσή τους, τα νέα δεδομένα, όπως προδιαγράφονται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα: «Την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να την υποστηρίξει; Την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να την υποστηρίξει;».

Αυτά «είναι ερωτήματα που τα θέτει η ζωή, στα οποία καλούνται να απαντήσουν τα κόμματα, εκτός της Νέας Δημοκρατίας, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τοποθετηθεί και μένει προσκολλημένη σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα». Στο ερώτημα αν η θέση αυτή συνιστά και μία έμμεση πρόσκληση συνεργασίας προς τα μικρότερα, κεντρώα, κόμματα, ο Ν. Παππάς διευκρίνισε ότι «κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής –και αυτός είναι ένας θεμιτός και αυτονόητος στόχος».

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παρατήρησε ότι «εδώ εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα για τα κόμματα που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Είναι προοπτική για αυτά τα κόμματα, η επανανάκαμψη ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με μεγάλες ανισότητες χωρίς θεσμούς κοινωνικού κράτους, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς; Υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα σε αυτά τα κόμματα που λένε ‘ναι’ και μιλούν ανοιχτά για την προσδοκία τους να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία», είπε και κατέληξε για το θέμα αυτό ο Ν. Παππάς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί «το στόχο της διεύρυνσης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, με συνέπεια».

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος» για τα ελληνο-τουρκικά

Ερωτηθείς για τις χθεσινές συνομιλίες Τσίπρα –Γιλντιρίμ, ο υπουργός παρατήρησε ότι οι συζητήσεις, από κοντά, «πάντα είναι χρήσιμες, βοηθούν, καλό είναι όμως να έχουν και αποτέλεσμα». Εν κατακλείδι, «δεν θα κατέτασσα τον εαυτό μου στους πολύ αισιόδοξους».
Ενώ για τις συζητήσεις για το Κυπριακό, τέλος, επί της αρχής ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «η επανέναρξη συνομιλιών αφήνει πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό». Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο χαμηλά είναι οι τόνοι, τόσο καλύτερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα.

 


σχετικα αρθρα