current views are: 5

22 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:11

Αιχμές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Γ. Μουζάλα για τις μετεγκαταστάσεις

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 18:11’

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

H καθυστέρηση και η κωλυσιεργία των κρατών-μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων έχει προκαλέσει την αντίδραση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με ερώτηση τους στο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ζητούν να διευκρινιστεί ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει καθώς και οι ενέργειες που προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση απ’ όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ των προβλεπόμενων για την οικογενειακή επανένωση.

Η βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι παρά την πρόοδο που έχει επισημανθεί τους τελευταίους μήνες, σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2016, εν τέλει μόνο 13.973 από τα 63.302 άτομα που προβλέπονται συνολικά, έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι στιγμής.

Προσθέτουν επίσης, πως στην ίδια κατεύθυνση με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, λειτουργεί και η οικογενειακή επανένωση, η οποία αποτελεί, βασικό δικαίωμα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και πρόκειται με απλά λόγια για το δικαίωμα ενός πρόσφυγα να επανενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος.

Παρά ταύτα -όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- στις 29 Μαΐου 2017 δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επιστολή που φέρεται να απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον Γερμανό ομόλογό του, η οποία αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, με στόχο να περιοριστεί προσωρινά ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα από την Ελλάδα στη Γερμανία, βάσει της διαδικασίας της οικογενειακής επανένωσης. Το θέμα αυτό μάλιστα, έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις, τόσο από βουλευτές στη γερμανική Βουλή, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Μία τετοια συμφωνία, η οποία καθυστερεί τις διαδικασίες για την επανένωση αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας, με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, που διαμένουν στη Γερμανία, βρίσκεται σε κάθε περίπτωση εκτός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία των προσφύγων» σημειώνουν οι 33 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ειδικότερα τονίζουν, ότι το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση απορρέει τόσο από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, που εμπεριέχει την «Αρχή της Οικογενειακής Ενότητας», όσο και από τις ειδικές διατάξεις του Κανονισμού της ΕΕ αριθ. 604/2013, γνωστού ως «Δουβλίνο ΙΙΙ», όπου στο άρθρο 29 αναφέρεται ότι η μεταφορά των προσώπων αυτών στο κράτος-μέλος αναδοχής τους, πραγματοποιείται «μόλις αυτό είναι πρακτικά δυνατόν και το αργότερο εντός έξι μηνών από την αποδοχή του αιτήματος περί αναδοχής».

Ρωτούν κατόπιν τούτων τον αρμόδιο υπουργό:

– Ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να προχωρήσει η ουσιαστική και γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα;

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση απ’ όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ των προβλεπόμενων για την οικογενειακή επανένωση;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας, Γ. Ακριώτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρ. Αντωνίου, Ελένη Αυλωνίτου, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Παναγιώτα Βράντζα, Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Μαρία Θελερίτη, Ιω. Θεωνάς, Αννέτα Καββαδία, Γ. Καΐσας, Χρ. Καραγιαννίδης, Χρ. Καστόρης, Τάσος Κουράκης, Τρ. Μηταφίδης, Ανδ. Μιχαηλίδης, Αθ. Μιχελής, Ιω. Μιχελογιαννάκης, Ν. Ξυδάκης, Γ. Πάλλης, Γ. Πάντζας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Ιω. Σαρακιώτης, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γρ. Στογιαννίδης, Αντ. Συρίγος, Γ. Τσόγκας, Γ. Ψυχογιός.


σχετικα αρθρα