current views are: 8

23 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση11:54

Πρ. Παυλόπουλος σε Ρ. Ράντεφ: Η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Δημοσίευση 11:54’

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας. Ο κ. Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του προς τον κ. Ράντεφ κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που παρατέθηκε προς τιμή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

Είναι μεγάλη η χαρά μου καθώς μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας υποδεχθώ στην Αθήνα και να σας συγχαρώ, δια ζώσης, για την πρόσφατη εκλογή σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της γείτονος και φίλης Χώρας, της Βουλγαρίας. Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποιείται στην Ελλάδα.  Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Σόφια τον Δεκέμβριο του 2015 – ήταν δε η πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου- και θυμάμαι ακόμη με συγκίνηση την εξαίρετη φιλοξενία της οποίας έτυχα  από τον προκάτοχό σας, Φίλο κ. Rosen Plevneliev.

Ι. Η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας. Οι χώρες μας διατηρούν ενισχυμένη και πολύπλευρη συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο για διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαμορφώνουν ένα σημαντικό πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας αφήσει προ πολλού κατά μέρος  ιστορικές διαφορές και οικοδομήσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την στενή συνεργασία, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας για όλες τις χώρες της περιοχής.

ΙΙ. Και θα μπορούσε, πράγματι, το παράδειγμα των δικών μας εξαίρετων διμερών σχέσεων να αποτελέσει υπόδειγμα καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, διότι η Ελλάδα έχει θέσει όλα τα κρίσιμα εθνικά της θέματα εντός του ευρωπαϊκού και ευρύτερου διεθνούς πλαισίου. Πρόκειται περί σταθερής και αμετάβλητης στρατηγικής επιλογής, η οποία καθιστά απολύτως διαυγείς τις θέσεις της Χώρας μου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εκάστοτε διαβουλευομένων μερών. Ειδικότερα:

Ως προς το Κυπριακό –το οποίο βεβαίως αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.  Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο έως και καταστροφικό προηγούμενο ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα  Ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα.  Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων  όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά μας σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και η καλή γειτονία, τις οποίες εμείς σταθερά επιδιώκουμε, αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

Τέλος, ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέλω να τονίσω ότι κάθε μορφής προκλητική παραχάραξη της ιστορίας, που αποπνέει μάλιστα και αλυτρωτισμό, συνιστά παραβίαση της αρχής της καλής γειτονίας και βεβαίως ουδόλως ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής”  κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος


σχετικα αρθρα