current views are: 9

25 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:13

Στις 10 Ιουλίου στη Δυτική Μακεδονία ο Αλ. Τσίπρας – Πυκνώνουν οι δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού

Η ατζέντα για την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης
 

Δημοσίευση 09:13’

Η ατζέντα για την «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης
 

Σε επικοινωνιακό «μπαράζ» για την ανάδειξη των θετικών σημείων της συμφωνίας, καθώς και για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης αναμένεται να επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό πρόσωπο για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr  το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια που θα επικεντρώσει στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στη Δυτική Μακεδονία παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, σε τόπους εργασίας, αλλά και στα υπουργεία αναμένεται να πυκνώσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι επόμενες στάσεις σε χαρτοφυλάκια θα είναι τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Είναι φανερό πως οι απαντήσεις της κυβέρνησης στη ΝΔ θα είναι συνεχείς το επόμενο διάστημα, ενώ και το άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας θα επιχειρηθεί να αμβλυνθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προβάλλοντας την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και την ανάδειξη των αναγκών και των προτεραιοτήτων της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το έργο που έχουν μπροστά τους είναι πολύ δύσκολο καθώς ακολουθεί μια νέα σκληρή γ΄ αξιολόγηση με τους εταίρους. Για αυτό, άλλωστε στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Ηρώδου Αττικού αποφασίστηκε πως το καλοκαίρι δεν πρέπει να πάει χαμένο.

Σημείο αναφοράς στο Μαξίμου θεωρούν και την 3η Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία «καλοκαιρινή σύγκρουση» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. Η συζήτηση αναμένεται να απλωθεί σε όλη την πολιτική ατζέντα, στα αποτελέσματα του Eurogroup, καθώς και στην περίπτωση του «Νουρ 1» όπου από το Μαξίμου, επιχειρώντας να περάσουν στην αντεπίθεση, εξακολουθούν να ζητούν «διευθύνσεις και ονόματα».

Το επικοινωνιακό στίγμα της κυβέρνησης και το αφήγημα που προωθεί δίνει ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», όπου τονίζει πως «η χώρα βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στην αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές», ενώ ο υπουργός των Οικονομικών στην «Αυγή» προβάλει τα 3 κέρδη της διαπραγμάτευσης του Λουξεμβούργου. Όπως επισημαίνει είναι πως «κλείδωσαν τα μακροπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, δηλαδή άλλαξε το «τουλάχιστον 2%» του Μαίου, είναι διαφορετική η διατύπωση για τα επερχόμενα μέτρα για το χρέος, καθώς το «αν χρειαστεί» αντικαταστάθηκε με το «στην έκταση που απαιτείται» και υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα αναπτυξιακά μέτρα».

Το βλέμμα είναι, πλέον στραμμένο στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, χωρίς κανείς, ωστόσο να είναι σε θέση να την τοποθετήσει χρονικά.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να σταματήσει και τις επαφές που πραγματοποιεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς όλες οι πληροφορίες θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ να έρχεται στην Αθήνα μέσα στον Ιούλιο, ενώ επίκειται και η επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν.

Στις 30 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ντουμπρόβνικ για να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο. Στα μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν επαφές και με τη Σερβία.  Η εντατικοποίηση των επαφών του πρωθυπουργού στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα και τις Νατοϊκές δυνάμεις.
 


σχετικα αρθρα