current views are: 8

26 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση17:17

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ με 18 μονάδες – Πώς κρίνουν οι πολίτες την απόφαση του Eurogroup

Καταλληλότερος ο κ. Μητσοτάκης – Διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών

Δημοσίευση 17:17’
Δημοσκόπηση

Καταλληλότερος ο κ. Μητσοτάκης – Διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών

Διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της κυβερνητικής πολιτικής καταγράφει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία αποτιμά αρνητικά τη συμφωνία στο Eurogroup. Ως αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 33%, ποσοστό αυξημένο κατά μισή μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση στα τέλη Μαΐου, και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, ο οποίος συγκεντρώνει 15% (16,5%). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% (αμετάβλητο), η Χρυσή Αυγή με 7% (7,5%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6% (5,5%), η Ένωση Κεντρώων με 2,5% (αμετάβλητο), το Ποτάμι με 2% (1,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2% (αμετάβλητο). Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ λαμβάνουν από 1,5% αντίστοιχα (1% και 2%), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας 1% (1,5%). Στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Το 4,5% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο 43,5%. Το 25,5% των ψηφοφόρων του κόμματος μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 9,5% στην αδιευκρίνιστη ψήφο και το 10% προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η συσπείρωση της ΝΔ από την άλλη ανέρχεται σε 84%. Το 6,5% μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 8% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 1,5% προς λοιπά κόμματα.

Τεράστιο είναι το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία και στην παράσταση νίκης, συγκεντρώνοντας 69,5% έναντι 10,5% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή απόσταση 59 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 33% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 16% επιλέγει κυβερνητικό πόλο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 18% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 16% των προτιμήσεων. Κανένας από τους δύο απαντά το 47,5%.

Αποτιμούν αρνητικά τις αποφάσεις του Eurogroup

Αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες την απόφαση του Eurogroup για το χρέος. Το 71,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση τελικά δεν πήρε όσα διεκδίκησε, ενώ το 13% θεωρεί πως η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της.

Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 60,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση απέτυχε στις διεκδικήσεις της.

Την ίδια στιγμή, το 82,5% των ψηφοφόρων απαντούν πως με την απόφαση η Ελλάδα καταδικάστηκε σε διαρκή λιτότητα, ενώ το 10% θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται καθ οδόν προς την έξοδο από την κρίση. Την ίδια ώρα 68% συμφωνεί με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, ενώ το 16,5% με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα το 77,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά μια ουσιαστική μείωση του χρέους, ποσοστό που ανέρχεται στο 55,5% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Διογκούμενη δυσαρέσκεια

Κατά τα άλλα, το 83% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ διογκώνεται η δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 4,5% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το 33,5% εμφανίζεται δυσαρεστημένο αλλά θεωρεί πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και το 59% είναι δυσαρεστημένο και θεωρεί πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Αλλά και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 46,5% εμφανίζεται δυσαρεστημένο αλλά θεωρεί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ το 40,5% είναι δυσαρεστημένο και πιστεύει πως υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης εμφανίζεται το 11%.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


σχετικα αρθρα