current views are: 15

27 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση06:58

ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα: «Τέθηκαν νέες προτάσεις, θα απαντήσουμε»

Προηγήθηκε ένταση έξω από το Μαξίμου με συμβασιούχους

Δημοσίευση 06:58’

Προηγήθηκε ένταση έξω από το Μαξίμου με συμβασιούχους

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα που έχει προκύψει με τους εργαζομένους στην καθαριότητα των Δήμων. Μάλιστα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, υπήρξε σημαντική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, εξερχόμενος της συνάντησης, στο τραπέζι τέθηκαν νέες προτάσεις, τις οποίες θα εξετάσει εντός των επόμενων ωρών η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις. 

Σε καλό κλίμα η συνάντηση

«Έγινε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι νέες προτάσεις. Θα πάμε θα τις συζητήσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα πάρουμε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τράκας, εξερχόμενος της συνάντησης. 

Επίσης, όπως ανέφερε υπήρξαν βελτιώσεις στην τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, καθώς ελήφθη υπόψιν και η πρόταση της Ομοσπονδίας. 

«Σε μία ώρα θα έχουμε αποφάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε πως «η συνάντηση πήγε καλά. Πιστεύω ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς εκτόνωση». Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης μετέβη στη Βουλή, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία.

Ένταση λίγο πριν από τη συνάντηση

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν συμβασιούχοι που δεν είναι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ προσπάθησαν να περάσουν την είσοδο του μεγάρου και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Ειδικότερα, οι συμβασιούχοι που περίμεναν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχείρησαν να ανοίξουν πανό με συνθήματα. Ωστόσο, άμεσα επενέβη η ασφάλεια του πρωθυπουργού αλλά και αστυνομικές δυνάμεις που τους εμπόδισαν και τους απομάκρυναν. 

Untitled from Antonis Antzoletos on Vimeo.

Ασφυκτικό κλίμα για κυβέρνηση και πολίτες

Στο Μαξίμου, όπως έγραψε νωρίτερα το newpost.gr γνωρίζουν καλά πως με το θερμόμετρο κολλημένο στους  40 βαθμούς Κελσίου και τα σκουπίδια στους δρόμους  η προσπάθεια για στροφή στην καθημερινότητα δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς.

Πέρα από το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευσης έχει φορτώσει στην κυβέρνηση την ανανέωση των συμβάσεων που είχαν γίνει στο παρελθόν από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα με την πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα υπέρ της να απειλείται να αποτύχει, ο πρωθυπουργός πήρε για άλλη μια φορά την κατάσταση στα χέρια του, ζητώντας από την ΠΟΕ – ΟΤΑ να προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εσωτερικών με τη ρύθμιση που κατέθεσε χθες προβλέπει τη συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα με νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ  για την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα  μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.


σχετικα αρθρα