current views are: 8

27 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:29

Ν. Χουντής στο «Ακραίως»: Γιατί ο Ντράγκι «πάγωσε» την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

Στην απάντηση του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την μη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρθηκε εκτενώς, στο Ακραίως και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο

Δημοσίευση 09:29’

Στην απάντηση του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την μη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρθηκε εκτενώς, στο Ακραίως και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο

Στην απάντηση του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την μη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρθηκε εκτενώς, στο Ακραίως και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής. «Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση γιατί δεν μπορώ να βγάλω έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και κατόπιν τούτου δεν ισχύει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων δημοσίου τομέα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χουντής, μεταφέροντας την απάντηση του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ερωτηθείς αν μπορεί να πεισθεί ο Μάριο Ντράγκι να εντάξει την Ελλάδα στο QE, ο Χουντής απάντησε: «Όχι γιατί ακόμη και από την απόφαση του Eurogroup, με τα υποτιθέμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που πανηγύρισε η κυβέρνηση ότι πήρε έναν οδικό χάρτη, δεν έχει πειστεί η ΕΚΤ, να εκδώσει την απαραίτητη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους». «Το ΔΝΤ εκδίδει εκθέσεις βιωσιμότητας τους χρέους. Όμως για να μπορεί μπει μία χώρα που είναι σε μνημόνιο στο QE, πρέπει να εκδώσει έκθεση ανεξάρτητα και η ΕΚΤ», επεσήμανε.

«Για να μπορέσει να αλλάξει η ΕΚΤ, πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα, που να πείθουν τον κ. Ντράγκι ότι το χρέος είναι βιώσιμο (…) Η ένσταση της ΕΚΤ είναι ότι: Με αυτά τα μέτρα που παίρνονται και ακόμα με τη δέσμευση για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια βάση για να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος», τόνισε. 

Η επιστολή Ντράγκι

Υπενθυμίζεται πως «φρένο» στις όποιες ελπίδες έτρεφε η Ελλάδα για την ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, έρχεται να βάλει με επιστολή του ο Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση  του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ  κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσής του.

«Λάβαμε υπ’ όψιν μας την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, όμως τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου δεν είναι αρκετά για να αξιολογήσουμε τις ποσοτικές τους συνέπειες και την επίδρασή τους στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι. «Ως αποτέλεσμα, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσης, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» προσθέτει.

Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει, προς το παρόν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. 


σχετικα αρθρα