«Ο Φίλης έφυγε, οι αλλαγές στα Θρησκευτικά έμειναν» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της ηγεσίας της Εκκλησίας για τη δημιουργία εντυπώσεων έχουν διαψευστεί.

«Ούτε την ίδια την Εκκλησία ούτε την ενότητα του λαού βοηθάει ο από καιρού εις καιρόν αναμηρυκασμός του θέματος εκ μέρους της, για λόγους αυτοδικαίωσης, ή, για να εξημερώσει την ισχυρή στους κόλπους της Ιεραρχίας «Ακροδεξιά του Κυρίου» ανέφερε ο κ. Φίλης και συνέχισε αφήνοντας αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για προσπάθειες της Εκκλησίας να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε ευσεβείς πόθους τα όσα ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος περί «συναπόφασης» και «διαλόγου από μηδενική βάση» αναφέροντας ότι αναγκάζονται «σε στρατηγικήυποχώρηση λόγω της αποδοχής του νέου μαθήματος από τους μαθητές αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των θεολόγων».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Φίλης αναφέρει ότι «η αλήθεια που θέλουν να συσκοτίσουν είναι, ότι, τελικά, αποδέχονται το περιεχόμενο του νέου μαθήματος που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα μαζί με την  Π.Ε.Θ. και τους άλλους αντιδραστικούς και σκοταδιστικούς κύκλους, εξαπολύοντας αναθέματα εναντίον του «προβληματικού», όπως με χαρακτήριζαν, Υπουργού Παιδείας».

Καλεί τον κ. Ιερώνυμο να συμβιβαστεί με την απλή αλήθεια και να πάψει να προκαλεί υποστηρίζοντας ότι ο επιβεβλημένος διάλογος που και επί των ημερών του στο Υπουργείο Παιδείας διεξάγονταν και που συνεχίζεται από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει συναπόφαση.

«Συναπόφαση με την Πολιτεία για ζητήματα στα οποία αυτή έχει τον τελικό λόγο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν θα πάρει η Εκκλησία από αυτή την κυβέρνηση, όσο κι αν επιμένει. Όσο για ορισμένες δευτερεύουσες τεχνικής φύσεως αλλαγές στη διάταξη της ύλης, αυτές, κρίθηκαν χρήσιμες και  απαραίτητες από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενσωματώθηκαν στο μάθημα, μέσω έκδοσης ΦΕΚ,  όπως άλλωστε συμβαίνει κατά πάγια πρακτική, με όλα τα μαθήματα» αναφέρει ο κ. Φίλης και κλείνει τονίζοντας «η ουσία δεν αλλάζει. Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει».