«Σκληρό πόκερ» θα υπάρξει ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενόψει τις κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, που θα έχει ως αντικείμενα την κρίση χρέους και το ελληνικό ζήτημα. Πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση του Βαν Ρομπάι προαναγγέλλει ότι η ευρωζώνη είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, από την πλευρά του είπε σε εκπροσώπους του τύπου ότι στην αναζήτηση λύσης για την Ελλάδα «οι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται προς την κατεύθυνση της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά προς μια λύση που δίνει καλές απαντήσεις για τη χώρα και τη ζώνη του ευρώ».

Τα δεδομένα πάντως όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές και κυρίως, τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα, είναι ρευστά. Επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης, της επαναγοράς τους από τους ομολογιούχους και της αγοράς τους στις τρέχουσες τιμές, συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια, με μια «μικτή» λύση να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπέθεσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης για την επόμενη Πέμπτη επειδή θεωρεί ότι μέχρι τότε θα έχει συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Υποθέτουμε ότι ο Βαν Ρομπάι εξέδωσε την πρόσκληση πιστεύοντας ότι θα υπάρχει λύση για την Ελλάδα μέχρι τότε», είπε μία εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Λίγο νωρίτερα, άλλος εκπρόσωπος, ο Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι μια σύνοδος κορυφής θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν επρόκειτο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θα παραβρεθεί στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου. Τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω πιέσεων για τη σύγκληση συνόδου ακόμη και σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο αν δεν βρεθεί πρώτα κάποια συμφωνία.

Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι η επικείμενη έκτακτη σύνοδος κορυφής θα πρέπει να στείλει ένα «σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης» επισημαίνοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτίμησε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μεξικό.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν για μία ταχεία επίλυση της κρίσης. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε άμεση λύση, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είπε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «οι αγορές αναμένουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις. Οι διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν».

Ο επικεφαλής της ομάδας Ευρωβουλευτών του επίσης συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, Μάρκους Φέρμπερ, τόνισε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να πάει στις θερινές διακοπές με μία ανοιχτή πληγή. Ειδάλλως το ευρώ κινδυνεύει να δεχτεί άμεσα κερδοσκοπικές επιθέσεις» ενώ ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD επί των δημοσιονομικών, Κάρστεν Σνάϊντερ, διαπίστωσε για την Ελλάδα ότι «με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι για τη χώρα αδύνατο να αντέξει το χρέος της» αφού «με ένα κούρεμα του χρέους και διαγραφή του 40 έως 50% θα διασφαλιστεί και μία ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών».
Σχετικά θέματα:
 
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου Παπανδρέου και ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Le Monde: Πέντε πρώην ηγέτες της ΕΕ ζητούν αναβίωση του ευρωπαϊκού οράματος