Βέβαιος για επιτυχή έξοδο στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα ζητήσει πιστωτική γραμμή στήριξης, ενώ άφησε αιχμές κατά μερίδας των δανειστών, αλλά και επιχειρηματικών ενώσεων. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πολλές φορές οι προτάσεις των δανειστών μας έφταναν στα όρια του οικονομικού ανορθολογισμού. Τον αναπαράγουν κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, πολιτικά κόμματα – εντός της χώρας- επιχειρηματικές ενώσεις και μια σειρά από πρόσωπα του δημόσιου βίου, εμφανίζοντάς τες ως τη μοναδική δίοδο για έξοδο από την κρίση».

«Πρόκειται για μια θέση που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε μια οικονομία εντάσεως εργασίας και εκεί να εστιάσει τις προσπάθειές της. Αλλά αυτό προϋποθέτει μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας. Είναι αυτό όμως ένα συμβατό μοντέλο για μια χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωζώνης; Κατηγορηματικά όχι» ανέφερε. «Η Ελλάδα είναι αναπτυγμένη χώρα με σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι ευθεία υποτίμηση των δυνατοτήτων της χώρας ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περνά από ένα μοντέλο χωρών του τρίτου κόσμου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έκλεισε μια περίοδος αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονομία. «Τώρα καλούνται οι εταίροι μας να υλοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος. Και καλούνται επίσης να προχωρήσουν σε δράσεις για την στήριξη της ανάπτυξης. Το σημαντικότερο ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, να βγει από τα προγράμματα στήριξης και η χώρα να μπορεί να ασκεί τις δικές τις οικονομικές πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» υπογράμμισε.

Σταθερός στόχος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «είναι η βελτίωση της οικονομίας, η βελτίωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Σήμερα το κράτος μπορεί να είναι πιο γρήγορο, και γίνεται φιλικότερο σε νέες επενδύσεις, χωρίς υποχωρήσεις όμως σε ζητήματα ισότητας και περιβαλλοντικών κανόνων».

«Η Ελλάδα δε θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής. Για αυτό και η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «δε θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας».

«Η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε και σημείωσε ότι αυτό κατέστη δυνατό, «δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014 και αποδείχθηκε απολύτως καταστροφική τόσο για την οικονομία όσο όμως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «σε αυτό το κρίσιμο τάιμινγκ, η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτά την αξιοπιστία της, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις σε όλα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται εξέλιξη». Είπε ότι η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού συνοδεύεται ήδη από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας που την κερδίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επενδύσεις, πρόσθεσε, ανακάμπτουν και η οικονομία αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους. «Στόχος μας αυτή η ανάκαμψη να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή εργασία και την ευημερία για τους πολίτες της» υπογράμμισε.