Σαφέστατες αιχμές κατά της κυβέρνησης σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup, τη διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά και τα μέτρα που ψηφίστηκαν άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως είναι «πρόωρο να πούμε αν βγαίνουμε από την κρίση το 2018», ωστόσο «παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να βγούμε από τα μνημόνια το 2018». «Μπορεί δημοσιονομικά αυτό να φαίνεται, αλλά έχουμε μπροστά μας ένα δύσβατο μονοπάτι με τρεις, τέσσερις αξιολογήσεις και στο τέλος μια σούπερ αξιολόγηση» πρόσθεσε ο κ. Φίλης θέτοντας ερωτηματικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Θα βγούμε υπέρ των συμφερόντων ποιων; των πιστωτών;» αναρωτήθηκε και όπως εξήγησε δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί ακόμα και αν βγούμε θα έχουμε μπροστά μας μια «πολύχρονη λιτότητα» με κόστος κοινωνικό. Ενώ το ίδιο επανέλαβε λίγο αργότερα μιλώντας για την ανάπτυξη. «Ανάπτυξη υπέρ ποίου;» και «τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή χωρίς πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Επίσης, ο κ. Φίλης άφησε αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, αναφορικά με τη δήλωση του τελευταίου πως ήταν γνωστό ότι τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος.  «Ο κ. Χουλιαράκης γιατί δεν τα έλεγε, αφού τα ήξερε; Ως υπεύθυνος των Οικονομικών το ήξερε; Δεν ξέρω, μου κάνει εντύπωση. Εγώ δεν το ήξερα. Πίστευα και πιστεύω όσα συλλογικά εκπονεί και λέει η κυβέρνηση. Αλλά, επειδή πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό κάποια στιγμή, το πιθανότερο είναι να είχαμε θέσει στόχους οι οποίοι ήταν υπεράνω του συσχετισμού δύναμης».

«Προφανώς τα εξιτήρια αυτά δεν ήρθαν (χρέος και ποσοτική χαλάρωση) και υπάρχει θέμα προσαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός σήμερα θέτει ως προτεραιότητα την έξοδο στις αγορές» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε επίσης ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή στους στόχους αλλά μια γενικότερη αναγκαία αναθεώρηση της πολιτικής των μνημονίων και της διαπραγμάτευσης».

«Είναι ερωτήματα που θα τα απαντήσουμε συλλογικά ως κόμμα, ως κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι δεν πήραμε υπ’ όψιν μας, τον συσχετισμό δύναμης που υπήρχε στην Ευρώπη, με τους δανειστές, ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν χρονιά εκλογών».

«Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015 λέγοντας ότι δεν υιοθετεί το πρόγραμμα και έχει σημασία αυτό γιατί πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που όμως δίνει κάποιες δυνατότητες διαχείρισης για αυτό και έχει σημασία ποιος είναι στην κυβέρνηση» υποστήριξε.

«Δεν κάνω προσωπική πολιτική, αυτή είναι η συλλογική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υιοθετεί το πρόγραμμα», είπε και συνέχισε: «Δεν θα αμφισβητήσω το δικαίωμα σε κάποιον να λέει την προσωπική του άποψη. Αλλά, η συλλογική θέση της κυβέρνησης είναι αυτή με την οποία εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015».

Ο κ. Φίλης αρνήθηκε το χαρακτηρισμό του επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι: «Δεν είμαι αρχηγός αντιπολίτευσης, ούτε αρχηγός ομάδας, είμαι ένα μέλος της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος. Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου δίνεται η δυνατότητα από το πλαίσιο δημοκρατίας, το οποίο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράζω την άποψή μου». Χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης ανέφερε ένα παράδειγμα: «Προχθές άκουσα ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του υπερταμείου θα πάρει 270.000 ευρώ το μήνα, και την ίδια στιγμή άκουσα ότι πέθανε μια 62χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών που εργαζόταν στην καθαριότητα και έπαιρνε 700 ευρώ το μήνα. Είναι μεγάλη αυτή η απόσταση και προκλητική και δεν είναι δυνατόν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αποδεκτή μια τέτοια κοινωνική πρόκληση».