current views are: 2

6 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση11:24

Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη σε Ε. Τσακαλώτο για τα προβλήματα των εξαγωγών

Καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών “εγκεκριμένου εξαγωγέα”.

Δημοσίευση 11:24’

Καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών “εγκεκριμένου εξαγωγέα”.

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές. Το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών ότι με ευθύνη της Πολιτείας οι Έλληνες εξαγωγείς συναντάνε σημαντικά προσκόμματα στη δραστηριότητά τους.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση επιθυμεί να εξάγει σε τρίτες χώρες, τα εμπορεύματά της απαλλάσσονται από δασμούς (ή έχουν ειδικό μειωμένο δασμολόγιο), εφόσον συνοδεύονται από «δήλωση καταγωγής» (origin declaration), την οποία εκδίδουν οι ίδιοι οι εξαγωγείς. Βέβαια, για να μπορούν οι εξαγωγείς να εκδίδουν μόνοι τους την ανωτέρω δήλωση, πρέπει προηγουμένως να έχουν λάβει «άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα» (approved exporter) από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές, ύστερα από ενδελεχή έλεγχο.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού στα τελωνεία και της μη καταβολής οδοιπορικών δαπανών στους υπαλλήλους που καλούνται να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να εκδώσουν άδειες εγκεκριμένου εξαγωγέα, η διαδικασία καταντά χρονοβόρα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άδειες εκδίδονται μετά από 1 χρόνο, τη στιγμή που π.χ. στη Βουλγαρία η διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις σε 15 ημέρες.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών εγκεκριμένου εξαγωγέα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Έλληνες εξαγωγείς. Καθιστά τα προϊόντα τους εξαιρετικά ακριβά – και άρα μη ανταγωνιστικά – λόγω της επιβολής δασμών από τρίτες χώρες.

Η κ. Μπακογιάννη ρωτάει τον κ. Τσακαλώτο αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την ταχύτερη έκδοση αδειών εγκεκριμένου εξαγωγέα από τις τελωνειακές αρχές;


σχετικα αρθρα