current views are: 9

7 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση10:36

Με τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ και την αλλαγή του κλίματος στην αγορά απαντά το Μαξίμου στη ΝΔ

Ξανά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης οι τηλεοπτικές άδειες

Δημοσίευση 10:36’

Ξανά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης οι τηλεοπτικές άδειες

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ με επιπλέον αφορμή την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και την πιθανότητα  εμπλοκής  του, μέσω τηλεφωνημάτων,  στην υπόθεση του «Noor 1».

Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη «βεντέτα»  δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι ο στόχος της γαλάζιας παράταξης είναι να αναδείξει τον κυβερνητικό εταίρο ως τον «αδύναμο κρίκο» στη συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  με σκοπό να προκαλέσει ρήγματα.

Μπορεί η σχέση των δυο κομμάτων  να έχει περάσει από «χίλια κύματα» τα τελευταία 2,5  χρόνια, ωστόσο ήταν ξεκάθαρη η βούληση του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη στιγμή να στηρίξει τον Πάνο Καμμένο απέναντι στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου απορρίφθηκε η πρόταση για ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος έλαβε στήριξη από όλους τους παρόντες στην επιτροπή βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Είναι σαφές πως το Μαξίμου όλο το επόμενο διάστημα  θα  περάσει στην αντεπίθεση επιχειρώντας να καταδείξει ως  αδυναμία τη συγκεκριμένη κίνηση της ΝΔ. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως στην οδό Πειραιώς προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, όπως αναπτυσσόταν στο δημόσιο διάλογο έως τώρα,  για 3 λόγους:

  • Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να «επενδύσει», πλέον στην καταστροφολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
  • Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που είναι σε εξέλιξη και εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα.
  • Επιθυμεί, ελλείψει επιχειρηματολογίας και  αρνητικών  ειδήσεων,  να δημιουργήσει μια υπόθεση εκ του μη όντος στην πολιτική επικαιρότητα.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η καλύτερη απάντηση στην ΝΔ θα δοθεί σήμερα, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες από ευρωπαϊκές πηγές το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης είδησης στο Μαξίμου θα επενδύσουν στην αλλαγή της ψυχολογίας τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στη κοινωνία. 

Η δόση ύψους 7,7 δισ. ευρώ χρειάζεται για τεχνικούς λόγους  μια με δύο μέρες για να φτάσει στα ελληνικά ταμεία. Ωστόσο σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε ο ESM η ακριβής ημερομηνία εκταμίευσης αφήνεται ανοιχτή, καθώς, όπως τονίζεται, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως πέρα από τα 6,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους , το σημαντικό στοιχείο για την κυβέρνηση είναι πως με τα 800 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Το ίδιο ποσό θα κατευθυνθεί στην αγορά και τον Σεπτέμβριο.

Το Μαξίμου αναμένει το «σφυροκόπημα» από τη ΝΔ να είναι συνεχές, καθώς βλέπουν πόσο επιχειρούν να αναδείξουν στη γαλάζια παράταξη τόσο το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όσο και την υπόθεση του Κορεάτη συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ  για το  παράλληλο νόμισμα.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση προσπαθούν φανερά να την υποβαθμίσουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη τονίζοντας πως όλα αυτά έχουν απαντηθεί στη Βουλή από τις 31 Ιουλίου του 2015 όταν η κυρία Γεννηματά είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στα «Παραπολιτικά» αυτό που τόνισε είναι πως «αυτή η συζήτηση έχει εξαντληθεί και ο μόνος λόγος που την επαναφέρει δυο χρόνια μετά η Ν.Δ., έχει να κάνει με το ότι προσπαθεί, ελλείψει δικού της αφηγήματος αυτή τη στιγμή για την οικονομία, να ανατρέξει το παρελθόν και να ξαναγράψει την ιστορία».

Αναπάντητο δεν άφησε χθες το βράδυ το Μαξίμου ούτε το  ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών υπογραμμίζοντας πως «το ΕΣΡ με τη γνωμοδότησή του βάζει “ταφόπλακα” στην άποψη της ΝΔ και των λοιπών συνηγόρων και καναλαρχών περί δυνατότητας παροχής απεριόριστων αδειών».


σχετικα αρθρα