current views are: 10

11 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση05:25

Αλ. Μητρόπουλος: Τον Μάρτιο του 2015 ήρθε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα

«Το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα δεν παρουσιάστηκε μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015», δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.

Δημοσίευση 05:25’
αρθρο-newpost

«Το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα δεν παρουσιάστηκε μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015», δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.

«Το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα δεν παρουσιάστηκε μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015», αποκάλυψε ο Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, προσθέτοντας πως «το θέμα αυτό είχε έρθει και στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και στην πολιτική γραμματεία».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Όταν ήμουν βουλευτής, (το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα) είχε έρθει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2015. “Είχε τεθεί το θέμα από αρμοδιότερους στα οικονομικά». 

«Σε κάθε περίπτωση τους είπα εγώ ότι είναι ανοησία να λέτε για εναλλακτικά σχέδια, άπαξ και αναγνωρίσατε το χρέος, άπαξ και στείλατε τον λογαριασμό στον λαό», επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε:

«Από εκεί και πέρα έπρεπε να λύσουμε το θέμα με το χρέος. Αυτές οι συζητήσεις γινόντουσαν, επιδερμικά και ανούσια, όχι συστηματικά και μάλιστα όλα ήταν εν γνώσει του κ. Πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας».

Γ. Τσιρώνης: Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό το σύστημα παράλληλων πληρωμών

Σάλο προκάλεσαν στους κόλπους της αντιπολίτευσης οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη σχετικά το παράλληλο νόμισμα και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχθηκε πως τους είχε παρουσιαστεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών σε υπουργικό συμβούλιο η λύση του παράλληλου νομίσματος. «ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)»

Η παραδοχή αυτή, όπως αναμένονταν ξεσήκωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση πως είχε plan b , και πως η χώρα κινδύνεψε εξαιτίας των επιπόλαιων χειρισμών της να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.  

Μία δήλωση που επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέφερε: «Και βέβαια ανέπτυξα στο Υπ. Συμβ. το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!».


σχετικα αρθρα