current views are: 9

11 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση07:59

Οι «πονοκέφαλοι» του Αλέξη Τσίπρα – Ανοίγουν τα «μέτωπα» αντί να κλείνουν για την Κυβέρνηση

Η απάντηση του Μαξίμου για τη Βασιλική Θάνου

Δημοσίευση 07:59’

Η απάντηση του Μαξίμου για τη Βασιλική Θάνου

Μια καλοκαιρινή «βαβέλ» έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με την επικαιρότητα να τη «βομβαρδίζει» συνεχώς.

Από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις αποκαλύψεις πως στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για το παράλληλο νόμισμα, μέχρι και την σκληρή επίθεση της Δικαιοσύνης κατά υπουργών της κυβέρνησης για «ανοίκειες δηλώσεις», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. Νέα ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κατά του Παύλου Πολάκη ήρθε να βαρύνει ακόμα πιο πολύ το κλίμα.

Ένα κορυφαίο στέλεχος της Ένωσης Δικαστών τοποθετήθηκε χθες, σύμφωνα με βραδινή ανακοίνωση, ως άμισθη προϊσταμένη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για την επί τιμή πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2015 Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου. Υπενθυμίζεται πως η κυρία Θάνου αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης από το σώμα με πλούσια συνδικαλιστική δράση, καθώς από το 2012 έως το 2016 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, αυτό που τονίζεται είναι πως δεν κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σ.Ρίζος ανέλαβε Διευθυντής του νομικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνταξιοδότησή του.

Την ίδια στιγμή, την επικαιρότητα εξακολουθεί να απασχολεί και η περίπτωση του «Noor 1» με λίγα στελέχη από την πλευρά της πλειοψηφίας να μην βλέπουν αρνητικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί ευθεία αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντικρούει τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

Για το ζήτημα των τηλεφωνημάτων του Πάνου Καμμένου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε χθες το βράδυ στην αντεπίθεση και σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 δήλωσε πως «η ΝΔ έχει επιλέξει να δημιουργήσει ένα θέμα εκ του μη όντος. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στα μείζονα ζητήματα, δηλαδή στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά ούτε και να τοποθετηθεί στα πραγματικά σκάνδαλα και τις υποθέσεις της πραγματικής διαφθοράς, όπως είναι η διαφθορά στην υγεία για την οποία πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη φέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, η διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα». «Έχει κάποιος να του καταλογίσει κάτι;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπιζόμενος τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Στους «πονοκεφάλους» του Μαξίμου ήρθε να προστεθεί χθες και η ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνουν αιχμές προς το υπουργείο Εργασίας πως δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά από τις κατασχέσεις. Σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με βάση το νόμο η κατάσχεση επιτρέπεται μόνο όταν ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα.

Στην ανακωχή ελπίζει σήμερα η κυβέρνηση. Λόγω της συζήτησης στη Βουλή για το Κυπριακό, έχει κρατηθεί εθνική στάση, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Κοτζιά.

Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να διαμορφώσει την δική της ατζέντα, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο είναι οι εξής:

  • Να υπάρξει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
  • Να τονωθεί η διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
  • Να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις.

 Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κοζάνη για τον πρώτο συνέδριο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση με πρόθεση του Μαξίμου να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο κύκλος των 13 συσκέψεων να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο, παρουσία των φορέων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα στα ελληνικά ταμεία βρίσκεται, πλέον η δόση των 7,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ESM. Σε μερική αλλαγή του κλίματος της αγοράς ευελπιστούν από το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα διοχετευτούν 800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.


σχετικα αρθρα