current views are: 7

11 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση08:15

Θύελλα αντιδράσεων για τον διορισμό της Β. Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο

Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης του νομικού γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δέκα ημέρες μετά την αποχώρησή της, από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, λόγω συνταξιοδότησης.

Δημοσίευση 08:15’
αρθρο-newpost

Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης του νομικού γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δέκα ημέρες μετά την αποχώρησή της, από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, λόγω συνταξιοδότησης.

Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης του νομικού γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δέκα ημέρες μετά την αποχώρησή της, από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, λόγω συνταξιοδότησης. Για “άδικη στοχοποίηση” έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δ. Παπαγγελόπουλος για Β. Θάνου

Κατά την εκδήλωση για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου στη νεώτερη Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,  χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη πυλώνα της Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε πως ο απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, “στοχοποιήθηκε άδικα, αλλά αυτό όλοι το έχετε υποστεί. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, δεν συγχωρούνται εύκολα”.

Αντιδράσεις 

«Μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία η τοποθέτηση Θάνου στο Μαξίμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών. Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

“Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο ΠτΑΠ πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από την λήξη της θητείας της”, σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασε την ανησυχία του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τη διάκριση των εξουσιών.

Η πλήρης δήλωση του κ. Θεοδωράκη: «Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών. Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές – ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε – που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».

«Ούτε τα προσχήματα λίγο πριν το τέλος. Διορισμός Β. Θάνου στο γραφείο του Πρωθυπουργού: Σημείο κατάρρευσης και παρακμής», είναι το σχετικό tweet του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.

“Η τοποθέτηση της κας Θανου στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι εσφαλμένη. Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη, δήλωσε στον Σκάι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Στον Σκάι μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας 3 ετών από την συνταξιοδότηση τους

Το Κίνημα σχολίαζει ότι αφού η κ. Θάνου «απέτυχε να παρατείνει το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησης των δικαστών», συνεχίζεται η «αντιθεσμική ώσμωση» δικαστικής – εκτελεστικής εξουσίας σε ανώτατο επίπεδο.  

Μάλιστα αφήνει αιχμές και για τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έδειξε το δρόμο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης με τον κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον παγιώνει».

Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος και τον καλεί να απαντήσει στον λαό «για τα πώς και τα γιατί της συναλλαγής με την κ. Θάνου, που την οδήγησαν από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στη θέση της υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, επιστροφή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και από εκεί στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Αλλά και στο γιατί δεν “αρκείται” στην παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου στην κυβέρνησή του».

«Το βέβαιο είναι ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα λειτουργεί εφεξής με το βλέμμα στην επόμενή του μέρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η βλάβη είναι πιο μεγάλη απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως», καταλήγει το Κίνημα.

“Αθέμιτη πολιτική ταύτιση” 

«Απροκάλυπτα αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών» χαρακτηρίζουν οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» επισημαίνουν.

Η δήλωση των δύο πρώην γγ. του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Η κατάληψη της θέσης της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αναδεικνύει απροκάλυπτα μια αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

»Βεβαίως, αυτή η θλιβερή κατάσταση των ιδιαίτερων σχέσεων κυβερνήσεων με δικαστικούς λειτουργούς, αν και πρώτη φορά συντελείται σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο προκλητικό τρόπο, δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά, αποτελεί μια οικεία πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία τα κόμματα ως αντιπολίτευση στηλιτεύουν αλλά ως κυβέρνηση με πάθος ευνοούν.

»Δηλαδή, ο εναγκαλισμός της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική είναι ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο win – win παίγνιο, όπου δικαστικοί λειτουργοί μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταπηδούν σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

»Αν και η πρακτική αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν εκκινούσε από πολιτικές ιδιοτέλειες, αλλά από την ανάγκη των κυβερνήσεων να δίδουν κύρος στους θεσμούς τοποθετώντας ως επικεφαλής τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι προφανές ότι εκτροχιάστηκε, παράγοντας όλο και περισσότερες προσδοκίες σε κάποιους από το δικαστικό σώμα ότι μπορούν να αξιοποιηθούν μετά τη συνταξιοδότησή τους και φυσικά, όλο και μεγαλύτερη χρήση εκ μέρους των κυβερνήσεων εύκολων υποσχέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς για μελλοντική κυβερνητική αξιοποίησή τους, με αντάλλαγμα την ευαρέσκειά τους.

»Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

»Αν θέλουμε λοιπόν να θωρακίσουμε το κράτος δικαίου από τέτοια φαινόμενα που τρομάζουν τους πολίτες για την ασφάλεια των δικαιωμάτων τους, πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα βέβαιο χρονικό όριο μετά τη συνταξιοδότηση δικαστικών λειτουργών, λ.χ. πενταετία, εντός του οποίου θα απαγορεύεται η μεταπήδηση τους σε θέσεις της Εκτελεστικής εξουσίας. Μια τέτοια θεσμική εγγύηση του Κράτους Δικαίου μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Τι απαντάει το Μαξίμου

Στην αντεπίθεση περνάει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με ακόμα ένα ανόητο επιχείρημα το αφήγημά τους περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και παραθέτει μία σειρά από ανάλογες κατά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού περιπτώσεις:

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε από εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου , προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη.
«Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης» συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει: «Απαιτεί λοιπόν τουλάχιστον θράσος από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, αλλά και σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν
» καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 


σχετικα αρθρα