ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ο Π. Καμμένος θα έπρεπε να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2017, 17:37 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2017, 20:13
Facebook Twitter Whatsapp

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για τις επαφές του Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, όσο και για την τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις επαφές του κ. Καμμένου, με τον Ευ. Γιαννουσάκη ζήτησε την παραίτησή του ή την αποπομπή του από τη θέση του υπουργού. «Η κρίση μετατράπηκε σε κοινωνική και πολιτική. Και το τελευταίο διάστημα η χώρα βιώνει μια βαθιά κρίση θεσμών και αξιών που απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας. Εν ενεργεία πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ θεσμικό εμπόδιο. Πρόκειται για ωμή παραβίαση του συντάγματος (…) Εν ενεργεία υπουργός Άμυνας επικοινωνεί πολλές φορές με ισοβίτη, καταδικασμένο για ναρκωτικά. Πράξη αδιανόητη που κανονικά την ίδια στιγμή της αποκάλυψής της θα έπρεπε να οδηγήσει ή στην παραίτηση του κ. Καμμένου, ή στην αποπομπή του», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του κ. Τσίπρα, αναφερόμενος στη Βασιλική Θάνου, αλλά και τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα, κάνοντας λόγο για «καθεστωτικού χαρακτήρα» κινήσεις.

«Η μέχρι πριν λίγες ημέρες πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανέλαβε καθήκοντα νομικού στελέχους στο γραφείο του πρωθυπουργού. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες αποκαλύψεις επαναφέρουν στο δημόσιο βίο τις βλέψεις της κυβέρνησης για παράλληλο νόμισμα ή έξοδο από την ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η κυβέρνηση για να μείνει στην εξουσία απεργάζεται διάφορα σχεδόν καθεστωτικού χαρακτήρα σχέδια. (…) Είναι πολύ σημαντικές οι τοποθετήσεις των δικαστικών ενώσεων απέναντι στις πρωτοφανείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Οφείλουν να επιτελέσουν όλοι το δημοκρατικό τους καθήκον σε όποια θέσει και εάν βρίσκονται». 

«Η εξεταστική για τη διαπραγμάτευση, θα γίνει»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η θέση της ΝΔ είναι ανάμεσα στους πολίτες. «Εμείς έχουμε σχέδιο για το μέλλον (…) μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, γιατί είμαστε ανοιχτό κόμμα, που θέλουμε ανοιχτή οικονομία και ανοιχτή κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο για «ηθική γύμνια» και υποστήριξε πως είναι «μια παράγκα φτιαγμένη με λάσπη και με ψέματα», η οποία «κλονίζεται». Όπως είπε, η διακυβέρνηση των τελευταίων δύο ετών αποδείχθηκε μια τεράστια πολιτική απάτη. «Υποσχέθηκαν το τέλος της λιτότητας και υπέγραψαν δύο μνημόνια δεσμεύοντας τη χώρα στη λιτότητα για μισό αιώνα. Εκλέχθηκαν υποσχόμενοι παροχές 12 δισεκατομμύρια ευρώ και επέβαλαν μέτρα πάνω από 14 δισεκατομμύρια σε βάρος των μη προνομιούχων, αυτών που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν. Και όλα αυτά την ώρα που η πραγματική οικονομία υποφέρει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γύρισε τη χώρα πολύ πίσω, η ζημιά που έφεραν το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ακόμα αρνούνται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ εμείς στηρίξαμε όλες τις εξεταστικές της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουμε όμως καλά: Η εξεταστική αυτή θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει όμως να αποφασίσουν. Θα γίνει σε αυτή τη Βουλή που έχουν την πλειοψηφία; Ή στην επόμενη που θα έχουμε την πλειοψηφία εμείς;». 

«Οι Έλληνες δουλεύουν για το κράτος»

Αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε τους στόχους που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στη διαπραγμάτευση, εξέφρασε την απορία εάν «έχει υπάρξει ξανά τέτοιο φιάσκο στη διαπραγμάτευσης. Οι Έλληνες σήμερα δεν δουλεύουν για τους εαυτούς τους, αλλά για το κράτος» ανέφερε και σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί εξόδου στις αγορές, υπογράμμισε:

«Εκεί που θα έπαιζαν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές γίνονται μυστικές συναντήσεις με διεθνείς οίκους για μια περιορισμένη έξοδο στις αγορές. (…) Εμείς θα πούμε μακάρι να βγούμε στις αγορές, αναρωτιέμαι όμως αν στελέχη ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ντροπή για αυτά που έλεγαν τότε, ή αν έχουν χάσει επαφή με την πραγματικότητα, στους τεχνητούς παραδείσους της εξουσίας που έχουν χαθεί». 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι απολύσεις στο Δημόσιο δεν θα γίνουν, ωστόσο διαμήνυσε πως η αξιολόγηση θα προχωρήσει. 

Επίσης υπογράμμισε ότι, το κόμμα έχει σχέδιο για τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησής του, και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές. «Δεν θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία», είπε.