Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον Γιώργο Αυτιά
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι το παράλληλο σύστημα πληρωμών δεν είναι παράλληλο νόμισμα αφού ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως όταν παρουσίασε το σχέδιο για παράλληλο πρόγραμμα υπήρξε ενθουσιασμός και τόνισε πως εκείνη την ίδια μέρα του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών! 

Πάντως προσπαθώντας να «μαζέψει» κάπως την τοποθέτηση του αυτή συμπλήρωσε πως «αυτός ήταν ένας λόγος» καθώς θεωρεί πως κυρίως ρόλο έπαιξαν οι απόψεις του για την ελάφρυνση του χρέους. 

Παράλληλο σύστημα πληρωμών όχι παράλληλο σύστημα νόμισμα 

«Παράλληλο νόμισμα εισάγει κάποιος που θέλει να φύγει από το κοινό νόμισμα. Γι' αυτό το είχα αποκαλύψει μετά βδελυγμίας από το 2010. Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο από το Ευρώ. Έχω χάσει πάρα πολλούς φίλους στην Αριστερά από το 2010. Από όταν μπήκε το θέμα του Grexit η μόνιμη στάση μου ήταν ότι είναι τεράστιο το κόστος για έξοδο από το Ευρώ, γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι στόχος μας. (...) Εάν Σόιμπλε, ΔΝΤ EWG κλπ συνεχώς μας φοβίζουν με ένα Grexit για να αποδεχθούμε πράγματα που συρρικνώνουν μονίμως τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα αλλά και το δημόσιο, τελικά θα καταλήξουμε εκτός Ευρωζώνης επειδή φοβόμαστε την έξοδο από την Ευρωζώνη», σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Η στάση μου ήταν ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε ανένδοτα εντός της Ευρωζώνης αλλά σε καμία περίπτωση να μη φοβηθούμε το Grexit τόσο που να κάνουμε πράγματα που θα οδηγήσουν στην ερημοποίηση της χώρας», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 
Το παράλληλο σύστημα είχε καθολική αποδοχή!

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ο κ. Βαρουφάκης τόνισε «πως δεν υπήρχε αντίδραση αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο».
Πρόσθεσε μάλιστα πως για αυτό το σχέδιο (παράλληλο σύστημα πληρωμών) υπήρχε συμφωνία και θα εφαρμοζόταν αν οι δανειστές (τρόικα) έκλειναν τις ελληνικές τράπεζες. 

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως όταν «η τρόικα μας έστησε στον τοίχο» ο ίδιος είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο ο Γ. Δραγασάκης άσκησε βέτο και τόνισε πως εκείνος (Γ. Βαρουφάκης) και ένας ακόμα - προφανώς όχι ο πρωθυπουργός όπως είπε - μειοψήφησαν.

«Προφανώς το παρουσίασα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Η πρώτη φορά που από κοντά παρουσίασα την ιδέα ήταν τον Ιούνιο του 2013 στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε και μαζί ήταν ο Γ. Δραγασάκης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Γ. Σταθάκης. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσίαζα αδρά την ιδέα. Η αντίδραση ήταν πάρα πολύ θετική». 

«Η τελική συνάντηση που έγινε το ο Νοέμβριο του 2014» είπε και σημείωσε: «τους έστειλα ένα δεκασέλιδο με τις τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος μου».

«Το γεγονός ότι μου πρότειναν εκείνο το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών μετά την παρουσίαση εκείνων των ιδεών αυτό από μόνο του απαντά στο ερώτημα σου (σ.σ. ποιες ήταν οι αντιδράσεις στο σχέδιο του)», τόνισε. 

«Η πρόταση για το υπουργείο Οικονομικών έγινε μετά την παρουσίαση του συστήματος παράλληλων πληρωμών;» ρώτησε ο Γ. Αυτιάς. 
«Ναι, έγινε εκείνο το βράδυ» παραδέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας: «Δεν ήταν μόνο αυτό, ήταν και οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους».

«Σκληρό ροκ» από τη ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη

«Οι νέες σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια. Για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της.

«Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια», προσθέτει η Πειραιώς.

«Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ», σημειώνει.