Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του λογοτέχνη Κώστα Μουρσελά.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Κώστα Μουρσελά εκφράζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος της Τέχνης, αγωνιστής των γραμμάτων και της ζωής. Ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς με το έργο του και την στάση του σημάδεψε και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως ως «φοιτητής της Νομικής το 1951 αντιμετώπισε το έκτακτο στρατοδικείο. Το 1969 απολύθηκε από την Χούντα και αφιερώθηκε στην συγγραφή. Με τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και εκείνος» γνώρισε την πλατιά λαϊκή αποδοχή. Ο Σόλων και Λουκάς, μεσούσης της Χούντας, με την λοξή ματιά τους καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα «του συστήματος» και των βολεμένων της εποχής. Το 1973 γράφει την σπονδυλωτό έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» που παίχτηκε από τον θίασο του Θεάτρου Σάτιρας σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου. Παρ όλη την λογοκρισία που αφαίρεσε σελίδες ολόκληρες από το κείμενο, το έργο ήταν μία ανελέητη κοινωνική και πολιτική σάτιρα που υπερέβαινε την εποχή του».
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας, "μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας αισθητικών δοκιμίων αλλά και επιφυλλίδων ο πολυγραφότατος Κώστας Μουρσελάς πλούτισε τα ελληνικά γράμματα... Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του στους οικείους του».

Tην ίδια στιγμή, η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, για την απώλεια του Κώστα Μουρσελά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κώστας Μουρσελάς έφυγε αφήνοντας παρακαταθήκη ένα πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο. Ο ελληνικός πολιτισμός έχασε έναν σημαντικό λογοτέχνη, που πάντα κατάφερνε να αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό την κοινωνική πραγματικότητα, και να εμβαθύνει σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΔΗΣΥ: Σφράγισε το θέατρο και την πεζογραφία

Συλλυπητήριο μήνυμα των Τομέων Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το θάνατο του Κώστα Μουρσελά απέστειλε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη:

Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θλίψη αποχαιρετούν τον Κώστα Μουρσελά, έναν από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες. Θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, σφράγισε με τη γραφή του το νέο ελληνικό θέατρο και την πεζογραφία. Το Ελληνικό Θέατρο του οφείλει πολλά. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου θεάτρου , από τις Κρατικές σκηνές, Δημοτικά θέατρα και Θιάσους του εξωτερικού. .Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό με την τηλεοπτική μεταφορά του έργου του ''Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά'' καθώς και με το εμβληματικό '' Εκείνος και Εκείνος '' που ήταν η δική του απάντηση στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και στα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΚΚΕ: Η πένα του σίγησε...

«Η πένα του συγγραφέα Κώστα Μουρσελά σίγησε. Ο συγγραφέας, που στο σύνολο του έργου του, κατάφερε να διαπλάσει χαρακτήρες με ένα λόγο άμεσο, ευθύβολο, συναρπαστικό, πέρασε στην αιωνιότητα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Κώστα Μουρσελά.
«Ο Κώστας Μουρσελάς το 1951 δικάζεται από το έκτακτο στρατοδικείο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΠΟΝ και το 1969 η χούντα των συνταγματαρχών τον απολύει από το δημόσιο. Έτσι δίνεται ολόψυχα στη συγγραφή με αποτέλεσμα μια σειρά από θεατρικά έργα, σενάρια και μυθιστορήματα να πλουτίσουν το σύγχρονο πολιτισμό μας. Αξέχαστοι θα παραμείνουν ο Σόλων και ο Λουκάς της τηλεοπτικής σειράς "Εκείνος κι Εκείνος", οι δυο αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, που με τις φιλοσοφικές συζητήσεις τους, προσπαθούν να κατανοήσουν το ανθρώπινο άγχος και τον παραλογισμό της εποχής» προσθέτει η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Μουρσελά.

Ποτάμι: 'Εφυγε για την γειτονιά των αγγέλων

Ο Κώστας Μουρσελάς δεν είναι πια κοντά μας. Ένας σημαντικός συγγραφέας του νεοελληνικού θεάτρου έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων.
Ο Κώστας Μουρσελάς, εκτός από το θέατρο, διακρίθηκε και σαν μυθιστοριογράφος αλλά και σεναριογράφος της τηλεόρασης, αποδεικνύοντας, ότι ο πραγματικός καλλιτέχνης μπορεί να κάνει σημαντική τέχνη σε οποιοδήποτε μέσο κι αν εκφραστεί.
Οι προοδευτικές του ιδέες χαρακτήριζαν πάντα το έργο του ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές, όταν η ελευθερία του λόγου δεν ήταν αυτονόητη. Κώστα Μουρσελά σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες. Καλό ταξίδι.