Στα θέματα της εργασίας, της μείωσης της ανεργίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης επικεντρώθηκε σήμερα η ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, με τον ίδιο να μιλά για σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την στάση της Δικαιοσύνης στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι δεν ''βοηθά στο πρόβλημά τους η αντιμετώπισή της''. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ''Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει από μόνα τους. Εχει γίνει προσπάθεια με σχέδιο. Παλεύουμε σε συνθήκες ισχυρής επιτροπείας.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τον Απρίλιο που μας πέρασε την ανεργία στο 25%, είναι από όμως το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012. Τον Απρίλιο του 2014 το ποσοστό που είχε καταγραφεί ήταν 27%. Εχουμε μείωση της ανεργίας και κατά δέκα μονάδες μείωση της ανεργίας των νέων.
Αυτή η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επιταχυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα''.

Ο κ.Τσίπρας μίλησε μάλιστα για μείωση της ανεργίας των νέων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. 'Οπως είπε ''Εχουμε για το 2017 θετικό ισοζύγιο 256.000 νέων θέσεων εργασίας'' κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ρεκόρ 16ετίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι από τον Φλεβάρη του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας. 

Όπως τόνισε ο ίδιος ''Αυτές είναι εξελίξεις που δεν συνέβησαν αυτομάτα. Όλο τον προηγούμενο διάστημα έχουμε εκπονήσει στοχευμένα πράγματα που αντιμετωπίζουν την ανεργία των νέων και την φυγή τους στο εξωτερικό. Αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Με προγράμματα που δεν σπαταλούν χρόνο και χρήμα, που σέβονται την επαγγελματική δραστηριότητα.  Πάνω από το 1/3 ιδιαίτερα στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, το γεγονός ότι βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά είναι ένα θετικό γεγονός.  Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα έχουν ενταχθεί 84.000 ωφελούμενοι. Συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου αυτά τα προγράμματα θα αφορούν 126.000 ανέργους. Δεν βασιζόμαστε στις θετικές οικονομικές προβλέψεις. Με σχέδιο προχωρούμε σε κρίσιμες παρεμβάσεις. Εργαζόμαστε και εργαζόμαστε με σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας''.

Την ίδια στιγμή μίλησε για τα εργαλεία ελέγχου της εργασίας τονίζοντας ότι ''Το σώμα επιθεώρησης εργασίας είναι κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων. Στόχος μας το επόμενο διάστημα το σώμα να εντείνει τους ελέγχους και να αναγνωρίσει στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκε σχέδιο δράσης 7 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτεί και προγράμματα ελέγχου σε περιοχές υψηλής παραβατικότητας, ενώ είχαμε περισσότερους από 100.000 ελέγχους την διετία 2015-2016''.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: ''Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις ακόμα και με κακομαθημένους εργοδότες'', ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα όπως ο αποκλεισμός επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν τις συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, που όπως υποστήριξε ''αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, λόγω της καθυστέρησης των πληρωμένων τους. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεδομένου ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθά, μια αντιμετώπιση της δικαιοσύνης που δεν βοηθά και προστατεύει τους κακοπληρωτές εργοδότες, είδαμε και πρόσφατα τις τραγικές του συνέπειες, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην οικονομική τους ενίσχυση και της επανεκπαίδευσή τους. Πρόκειται για πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους''.

Δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι, όπως είπε, αυτό της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, όπου πίσω από το μπλοκάκι κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, μέθοδος που ο μισθωτός αναγκάζεται να μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο.

''Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική δεν είναι προϊόν της κρίσης. Το πρώτο βήμα έγινε μέσα από την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιράζεται η ασφαλιστική εισφορά ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Ηδη 22.000 έχουν γραφτεί, ενώ θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιλέξουν να μετατρέψουν τους μπλοκάκηδες σε μισθωτούς. Στο πρόγραμμα αυτό σχεδιάζουμε και ένα αντικίνητρο προκειμένου να μην υπάρχει η τάση των εργοδοτών να συνεχίζουν την απόκρυψη εργασίας. To κυριότερο είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε αύξηση κατά 9,34% του μέσου όρου των μικτών μέσων αποδοχών''.

''Ψευδοπροφητείες ότι ο ΕΦΚΑ θα καταρρεύσει''

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως ανέφερε ''αντιμετωπίζει τον ανορθολογισμό που διακατείχε μέχρι σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα, με ανισομερείς συντάξεις και ηλικιακές διαφορές μεταξύ των ασφαλισμένων''.
Όπως διευκρίνισε: ''Έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις μεγάλης κακοδιαχείρισης και έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ το κυρίαρχο επιχείρημα είναι ότι πέραν της κριτικής ότι ο ΕΦΚΑ θα καταρρεύσει εν τη γενέσει του. Όλα αυτά αποδείχθηκαν ψευδοπροφητείες. Το πλεόνασμά του το πρώτο εξάμηνο είναι 100 εκατ. ευρώ''.

''Θέλουμε να μην ντρεπόμαστε για όσα έχουμε κάνει'' 

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν γίνει από την κυβέρνηση: ''Το πρώτο πράγμα που κάναμε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Προσπαθούμε με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις να το καταφέρουμε. Σήμερα ο προϋπολογισμός είναι υπερδιπλάσιος. Το 2017 έχουμε 1,5 δισ, ενώ το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,57 δισ.

''Ο πρώτος άξονας έιναι η αντιμετώπιση της φτώχειας: Είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Από τον περασμένο Φλεβάρη έχουν ενταχθεί στο σύστημα πάνω από 600.000 συμπολίτες μου που ωφελούνται ήδη από το πρόγραμμα του ΚΕΑ, ενώ προβλέπεται μεχρι το τέλος του χρόνου για 700.000.
Κοινωνικά τιμολόγια παροχών νερού, δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και βεβαίως τα δωρεάν τρόφιμα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολίτες που βρίσκονταν έξω από το ραντάρ. Δεν εντοπίζονταν. Ήταν εκτός κοινωνικού κράτους. 
Να αναφερθώ επίσης και για τους χιλιάδες ανέργους, δικαιούχους του ΚΕΑ αναμένεται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 
Η δεύτερη δράση στον πρώτο άξονα είναι αυτό που πολύ έχει υποτιμηθεί τη χώρα μας, τα σχολικά γεύματα. Δεν έχουν αντιληφθεί όμως σε τι κατάσταση έχει βρεθεί η χώρα. Εκεί στοχεύσαμε και ένα μέρος των αντιμέτρων. Το 2019 θα έχουμε σε προγράμματα σχολικών γευμάτων για πολλά περισσότερα παιδιά'' δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο ''Δεύτερος άξονας είναι ένα νέο κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης, τα 250 κεντρα κοινότητας που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Ήδη λειτουργούν 70. Δημιουργούμε κέντρα Ρομά, κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, για τη στήριξη της οικογένειας και ηλικιωμένους. Δημιουργούμε, επίσης, τον νέο ΟΓΑ για την παροχή επιδομάτων με διαφάνεια και ισονομία.

Τρίτος άξονας είναι η παιδικη προστασία, με αιχμή του δόρατος τους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχουν 100.000 θέσεις το 2017. Και εκεί επικεντρώσαμε τα αντίμετρα. το 2020 να αρχίσει η λειτουργία 1000 και πλέον παιδικών σταθμών''.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και την αλλαγή του πλαισίου στην υιοθεσία: ''Προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στην αναδοχή και την υιοθεσία. Ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν παιδί και μπλέκονται σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας. Η πρόληψη της ιδρυματοποίησης των παιδιών που εγκαταλείπονται είναι στόχος μας, όπως και η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας και θα συμβάλλει στην εξάλειψη της εμπορίας βρεφών''.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ''αυτός είναι ο σχεδιασμός μας για το επόμενο διάστημα στο πολύ κρίσιμο υπουργείο, με κύριες παρεμβάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας.  Υπάρχουν δύο βασικές λογικές τη γνωρίσαμε πολύ πριν την κρίση: Η λογική που στοχεύει στη συρρίκνωση της απασχόλησης και η λογική που μετέτρεπε τα προγράμματα για την ανεργία σε πελατειακούς μηχανισμούς. Η δική μας λογική είναι διαμετρικά αντίθετη: Την ώρα της κρίσης να φέρουμε τα πράγματα σε κατάσταση στην οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Με αυτές τις σκέψεις, είμαστε στη μέση του δρόμου και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ξέφωτο''.