current views are: 8

17 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση04:23

Προτεραιότητα η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για το Μαξίμου

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

Δημοσίευση 04:23’

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

Η παροιμία «το γοργόν και χάριν έχει» φαίνεται να αντικατοπτρίζει αυτή την ώρα τη βούληση της κυβέρνησης όσον αφορά την έξοδο στις αγορές.

Σήμερα λήγει το τριετές ομόλογο των 2,1 δισ. ευρώ που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2014 και όλα δείχνουν πως οι προετοιμασίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα μπορεί να αποδώσουν καρπούς.  Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να χαράξουν από τώρα τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους  και τη διαμόρφωση μια καλής καμπύλης επιτοκίων.

Χωρίς να υπάρχει καμία επιβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου, όλα δείχνουν πως μέσα στις επόμενες ώρες, χωρίς να αποκλείονται καθυστερήσεις, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Είναι φανερό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό μομέντουμ στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς και το καλό κλίμα που αποτυπώνεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα, αυτό που έχει καταγραφεί και ενισχύει την άποψη πως η ώρα για την δοκιμαστική έξοδο ήρθε, είναι πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχώς μειώνονται. Αναλυτές σημειώνουν, μάλιστα πως αναλόγως είχαν κινηθεί η Κύπρος και η Πορτογαλία σχεδόν ένα χρόνο πριν από το τέλος των δικών τους προγραμμάτων.

Τον ρόλο τους έπαιξαν και οι ενθαρρυντικές  δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, όπως του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του Βάλντις Ντομπρόβσκις, του Κλάους Ρέγκλινγκ, του Πιέρ Μοσκοβισί και του Πολ Τόμσεν, που ούτε λίγο ούτε πολύ προεξόφλησαν τη δοκιμαστική έξοδο της  χώρας στις αγορές.

Με το επιτόκιο να αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 4,5%, το ποσό που θα ζητηθεί παραμένει ερωτηματικό με τις εκτιμήσεις να το φέρνουν κοντά στα 2 – 3 δισ. ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr  επεσήμαναν το γεγονός πως τον Απρίλιο του 2014 το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95% δηλαδή σχεδόν μισή μονάδα παραπάνω από ότι αναμένεται να κινηθεί τώρα.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης είναι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά. Για αυτό το λόγο τα βήματα είναι προσεκτικά, αλλά και οι επαφές όλο το διάστημα από τις 15 Ιουνίου και μετά έχουν ενταθεί: από το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον στα τέλη του προηγούμενου μήνα μέχρι και την  τριήμερη παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη στη Βρετανική πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλες ήταν οι κινήσεις των στελεχών του  ΟΔΔΗΧ με την Rothschild, που αποτελεί τον διεθνή σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου η επιτυχία του εγχειρήματος να είναι εξασφαλισμένη. Συμμετοχή αναμένεται να υπάρχει από Έλληνες και ξένους επενδυτές, αλλά και από τις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Αναλόγως με την επιτυχία του εγχειρήματος αυτό το οποίο φαίνεται ήδη να προγραμματίζεται είναι η δοκιμαστική έξοδος που θα πραγματοποιηθεί να συνοδευτεί και από άλλες ανάλογες στοχευμένες κινήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Στόχος του Μαξίμου είναι αυτές οι ενέργειες να αποτυπωθούν μέσα στο 2018 στην ελληνική οικονομία, καθώς  σε κάθε περίπτωση η άντληση φθηνής ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες θα έχει άμεσο αντίχτυπο και στην επιχειρηματικότητα.

Όλες τις τελευταίες ημέρες στη συζήτηση για το αν η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει άμεσα ή αν η ελληνική πλευρά πρέπει να περιμένει, το δεύτερο σενάριο έχανε συνεχώς έδαφος. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως αν δεν γίνει κάποια κίνηση τώρα, η επόμενη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης που απέχει αρκετούς μήνες από σήμερα.  Παράλληλα και οι αγορές με την απόφαση του Eurogroup εμφανίστηκαν θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή που τα ομόλογα φαίνεται να εισέρχονται σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων.


σχετικα αρθρα