Οξεία επίθεση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις σημερινές του δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

ΝΔ:Ο κ. Τσίπρας θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα και τα συντρίμμια

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του αρμόδιου τομεάρχη του για τα θέματα εργασίας Γιάννη Βρούτση  δήλωσε: «Θέλει μεγάλο θράσος, να εμφανίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο “σώμα” της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Ιδού λοιπόν οι “επιτυχίες” του κ. Τσίπρα τα τελευταία τρία χρόνια:
 
1. Δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.
 
2. Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει το Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%!
 
3. Απόλυτη κυριαρχία – για πρώτη φορά – στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.
 
4. Πρωτοφανής φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε.
 
5. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση
 
6. Αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το αντίθετο.
 
7. Εξοντωτικές εισφορές που κυριολεκτικά “διαλύουν” ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
 
8. Άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων -που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ- σε σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Μειώσεις που μεταφράζονται σε απώλεια, ως και τριών συντάξεων!
 
9. Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας
 
10. Πρωτοφανής “στάση πληρωμών” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φθάνει τα 3 δις ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ.
 
Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, αλλά δυστυχώς βιώνουν οι Έλληνες πολίτες
» 

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Θεατρινισμοί ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση 

Θεατρινισμούς ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση, που έχει άγνοια για την αγορά εργασίας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σε σχετική δήλωσή της αναφέρει, ότι «την ίδια στιγμή που -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- το 75% των νέων αποφασίζει ή σκέφτεται να φύγει από τη χώρα για να βρει δουλειά και μόνο το 15% ελπίζει, ο κ. Τσίπρας “πανηγυρίζει” για την πορεία της ανεργίας και “εξαγγέλλει” ως δήθεν νέα, προγράμματα τα οποία για πολλά χρόνια υλοποιούνται».

Προσθέτει ότι άνω του 50% των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ελαστικές θέσεις εργασίας, χαμηλά αμειβόμενες, ενώ επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα με συνεχή αύξηση των «8μηνων», της προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο.

«Η αλήθεια είναι όμως, ότι ανίκανος να οδηγήσει σε επενδύσεις και ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές στην αγορά εργασίας.

Χωρίς τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις του για μισθό 751 ευρώ, για αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία από τις ομαδικές απολύσεις» τονίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου και κατακρίνει τον κ. Τσίπρα για όσα είπε για δήθεν, όπως υποστηρίζει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κοινωνική πολιτική. «Κατάντια και ξεπεσμός» καταλήγει η κ. Χριστοφιλοπούλου. 

ΔΗΜΑΡ: Εικονική πραγματικότητα Αλ. Τσίπρα για ανεργία και εργασιακές σχέσεις

Ιδιαίτερα σκληρή είναι και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ στην οποία υπογγραμμίζεται η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης. 

«Πριν λίγους μόλις μήνες η κυβέρνηση διά της αρμόδιας Υπουργού Εργασίας δήλωνε στην Ε.Ε. ότι «πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι στην χώρα μας αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα και ότι το 50% των προσλήψεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφορούν ευέλικτες μορφές .Ταυτοχρόνως ενώ έβαζε ως πρώτο στόχο την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νομοθέτησε το αντίθετο και άνοιξε την πόρτα και στις ομαδικές απολύσεις. Η φυγή των νέων στο εξωτερικό συνεχίζεται και οι μισοί περίπου νέοι σύμφωνα με τελευταία έρευνα στην πιο παραγωγική τους ηλικία δηλώνουν ως πηγή εισοδήματος μόνο τη βοήθεια των γονιών τους. Η ανεργία συνεχίζει να είναι η υψηλότερη σε όλη την Ε.Ε. με αποτέλεσμα η φτωχοποίηση να εντείνεται. 

Και μετά από όλα αυτά σήμερα είχαμε τους πανηγυρισμούς και την εικονική πραγματικότητα του κ. Τσίπρα για ανεργία και εργασιακές σχέσεις. Ορισμένες φορές όμως η σιωπή είναι προτιμότερη από κούφια λόγια και ψεύτικες προσδοκίες. Η επικοινωνιακή προπαγάνδα όταν αφορά την ζωή των ανθρώπων και την καθημερινότητα γίνεται επικίνδυνη» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Ένωση Κεντρώων: Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε δική του δημιουργική λογιστική

"Οι απολογίες του ΣΥΡΙΖΑ περί πτώσης της ανεργίας και περί βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, βασίζονται σε δημιουργική λογιστική που υπακούει στο δόγμα "να ευημερούν οι αριθμοί και να πεινάει ο λαός" αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων.

ΛΑΕ: Την απάντηση στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας και στα όσα είπε θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά της ΛΑΕ ο Δ. Στρατούλη, μέλους Π.Γ. του κόμματος δήλωσε:"Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Εργασίας πανηγύρισε για τη στατιστική οριακή μείωση της ανεργίας. Παράλειψε σκόπιμα όμως να πει ότι αυτή δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αφού 6 στις νέες 10 προσλήψεις είναι με τέτοιες μορφές.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, εάν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες χιλιάδες-κυρίως νέοι- που μετανάστευσαν ή ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν για αναζήτηση εργασίας. άλλοι τόσοι  που συνταξιοδοτήθηκαν και επίσης άλλοι τόσοι που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τότε η ανεργία στη χώρα μας θα είχε σπάσει κάθε ρεκόρ χώρας της υποσαχάριας Αφρικής και θα καταγραφόταν στο 40% έως 50% το ποσοστό της.

Εξάλλου και ο Ντράγκι πριν λίγες μέρες ομολόγησε ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα μας, εάν μετρηθεί σωστά είναι 31%.
Όσο για το στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός για μείωση της ανεργίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, αυτός αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και ανεφάρμοστη δημαγωγική εξαγγελία.
Με συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2060 με στόχο την επίτευξη υπέρογκων και αιματοβαμμένων πλεονασμάτων, είναι αδύνατον να έχουμε πραγματική αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η ανεργία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με εθνικοποιημένες τράπεζες που θα στήριζαν με την αναγκαία ρευστότητα την πραγματική οικονομία και με αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων.

Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, αλλά μόνο με μια φιλολαϊκή πολιτική παραγωγικού ανασχηματισμού, που για να εφαρμοστεί προϋποθέτει την έξοδο από την Ευρωζώνη, την έκδοση εθνικού νομίσματος και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα το συνοδεύει.

Οι εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού για σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και ακόμα και για αυξήσεις μισθών που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν σχέση με τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν  οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον μάλιστα τους προκαλούν, γιατί οι συνταξιούχοι μετά από 26 μειώσεις των συντάξεών τους από το 2010 μέχρι σήμερα θα υποστούν και νέες σφαγιαστικές  μειώσεις από τώρα μέχρι το 2022 λόγω του 4ου μνημονίου που συνοδεύει τη δεύτερη αξιολόγηση, οι δε εργαζόμενοι εξακολουθούν να βιώνουν την εργασιακή κατεδάφιση, τις καταργημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την εργοδοτική αυθαιρεσία και απληρωσιά τους, τις συνεχείς μειώσεις των μισθών τους, με αποτέλεσμα στον ιδιωτικό τομέα 1 στους 2 να παίρνει μισθό κάτω από 800 ευρώ το μήνα και 1,5 εκατομμύριο από αυτούς να είναι απλήρωτοι για ένα μήνα μέχρι και χρόνια.

Την απάντηση στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας και στα όσα είπε θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι μ’  ένα νέο κύκλο ενωτικών, μαζικών και συντονισμένων αγώνων με νέα αφετηρία τη μεγάλη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη" κατέληξε ο κ. Στρατούλης