Χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης- όπως άλλωστε και αναμενόταν- ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αντιτείνει πως με τις ρυθμίσεις καλύπτονται τα λάθη του παρελθόντος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμιση που «αναιρεί τις βασικές παραδοχές για την ορθή λειτουργία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης». Όπως είπε, οι ρυθμίσεις είναι ερανιστικές, χωρίς Αρχή, με μικροδιακανονισμούς:

«Η κυβέρνηση μάζεψε αιτήματα ετών, άλλα που είναι εύλογα και άλλα που έχουν απορριφθεί στο παρελθόν ως μη εύλογα», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε με νόημα: «η αναγκαιότητά των ρυθμίσεων είναι η πολιτική σας απελπισία. Να κλείσουμε το μάτι σε ομάδες ικανοποιώντας παράλογα αιτήματα για να στήσετε με μικρές ομάδες σχέσεις πελατειακές και ρουσφετολογικές γιατί δεν υπάρχει πολιτικό αντίκρισμα δικό σας στη κοινωνία. Αυτές οι πολιτικές ποτέ μα ποτέ δεν έσωσαν κανέναν. Είναι επιστέγασμα της πολιτικής σας χρεοκοπίας».

«Είναι το νομοσχέδιο του Γκόρτσου και του Μαρυογιαλούρου», σημείωσε απ’ τη πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, προσθέτοντας: «ότι και να μας πείτε τέτοιες ατασθαλίες σε νομοσχέδια χωρίς κοστολόγηση δεν φέρναμε! Δεν ψηφίζουμε νομοσχέδιο που δεν είναι κοστολογημένο».

Ακόμα, ο κ. Γρηγοράκος κατηγόρησε την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης πως δεν έχει εγκαταλείψει τα παιχνίδια με τους θεσμούς λέγοντας: «ένας υπουργός σας συνομιλεί με ισοβίτη και δε μιλάτε καθόλου».

Επίσης, διαχειριστικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για ψευδεπίγραφο διάλογο που θα ολοκληρωθεί με την αναθεώρηση του Καλλικράτη σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

«Η κυβέρνηση φέρνει σήμερα ένα ακοστολόγητο και γεμάτο ρουσφέτια νομοσχέδιο με αλαζονεία. Σούπα από υλικά που δεν ταιριάζουν και μεταξύ τους», είπε ο Γ. Σαρίδης από τη ΕΚ.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός των Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται διάφορα σημαντικά ζητήματα, ρυθμιστικού χαρακτήρα για τη καθημερινότητα των Δήμων, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση, μέχρι το τέλος του έτους, να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές. «Προσπαθούμε να λύσουμε τους κόμπους των προηγούμενων κυβερνήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε σε ΜΜΕ (αλλά και τους συνοδοιπόρους τους) που όπως είπε, εκλιπαρούν τους θεσμούς να υποχρεώσουν τη κυβέρνηση να το πάρει πίσω. « Υποτίθεται ότι οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ρουσφέτια κτλ. Πράγματα αστεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως είναι άδικο να χαρακτηρίζεται ακοστολόγητο το νομοσχέδιο, ενώ αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντίτεινε πως «τους Μαυρογιαλούρους ο λαός τους έστειλε δύο φορές σπίτι τους. Όταν τα λένε αυτά νιώθω ότι κοιτάνε το καθρέφτη».