ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος για έξοδο στις αγορές

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2017, 14:01 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2017, 14:28
Δ. Τζανακόπουλος για έξοδο στις αγορές
Facebook Twitter Whatsapp

Στο θετικό momentum στο οποίο βρίσκεται πλέον, η ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο θετικό momentum στο οποίο βρίσκεται πλέον, η ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επακόλουθη εκταμίευση της δόσης έκλεισαν ένα κύκλο αβεβαιότητας. Η ελληνική οικονομία είναι πια σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους».

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία εκείνα (του τρέχοντος έτους), που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την αλλαγή σελίδας.

Συγκεκριμένα, ήδη μέσα στο 2017: «Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,4%, για το πρώτο τρίμηνο, παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 0,5%. Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7%», κατέγραψε συνεπώς «μείωση της τάξης των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001».

Πέραν τούτων, «οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά, το Μάϊο η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%».

Συμπερασματικά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι λοιπόν σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, αυτή η περίοδος της μνημονιακής επιτροπείας, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω».

Πέντε πεδία δράσεων

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία:

1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάψουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε τα δάνεια της δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.

2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.

3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία, ειδικότερα στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.

4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.

5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και λειτουργιών του κράτους καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση.

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε υπό το πρίσμα του παραπάνω σχεδιασμού, για μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που είτε έχουν ψηφιστεί και τίθενται άμεσα σε εφαρμογή είτε σε άλλες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Για έξοδος στις αγορές

Όσον αφορά την έξοδο της χώρα στις αγορές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: "Δεν θα παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα δημοσιεύματα". Παρακολουθούμε τις τάσεις και όταν θεωρήσουμε πως  η στιγμή είναι η κατάλληλη θα κάνουμε το πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές."Η απόφαση της κυβέρνησης δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά με συνολική στρατηγική προετοιμασίας ώστε τον Αύγουστο να υπάρχει οριστική έξοδος τις αγορές".

Για τον ανασχηματισμό

Οσον αφορά τα σενάρια περί ανασχηματισμού ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: "Κάθε φορά ΝΔ και μερίδα του Τύπου ανακαλύπτουν και έναν ανασχηματισμό. Οι ανασχηματισμοί ούτε διαψεύδονται ούτε μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει, καθώς είναι ευθεία παρέμβαση του πρωθυπουργού. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ζητήματα ανασχηματισμού".

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Οι προσεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έτσι όπως τις παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είναι οι εξής:

  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία.
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Περιλαμβάνει όμως και μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η διεύρυνση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1250 ευρώ.
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ.
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στο επόμενο διάστημα.
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στο ΕΣΥ.
  • Και τέλος, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που θα έρθει προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Περιφερειακό συνέδριο

Το επόμενο περιφερειακό συνέδριο θα γίνει στη Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία, την ερχόμενη Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πρώτος σταθμός, θύμισε, ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και «με την πλούσια συζήτηση που διεξήχθη στην Κοζάνη την περασμένη εβδομάδα, μας έδωσε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για επιτυχία και των υπολοίπων συνεδρίων». Τούτου δοθέντος, «σειρά έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Λαμία την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου».

Εξεταστική Επιτροπή για Πάνο Καμμένο

Για παιχνίδι αντιπερισπασμού της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με θέμα τις συνομιλίες Π. Καμμένου – Ευ. Γιαννουσάκη. «Αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να το παίξουμε. Δεν θα βάλουμε το Κοινοβουλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κυρίου Μητσοτάκη και της ΝΔ», τόνισε.

Για Δικαιοσύνη - Υπόθεση Ηριάννας

"Η ΝΔ έχει φτιάξει ένα αφήγημα σε σχέση με υποτιθέμενες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Τι θεωρεί παρέμβαση; Τον σχολιασμό αποφάσεων των δικαστηρίων; Η δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ γίνεται γύρω από αποφάσεις του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της χωράς. Όπως και στη Γαλλία για ατομικά δικαιώματα κλπ. Από πότε ο πολιτικός, κοινωνικός ή ηθικός σχολιασμός μιας απόφασης είναι παρέμβαση; Πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκη".

Κόντρα Ε. Τσακαλώτου – Ν. Παππά

«Δεν υπάρχει ούτε κόντρα ούτε αντιπαράθεση μεταξύ Τσακαλώτου και Παππά. Υπήρχε ζήτημα με κάποιες μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το νομοσχέδιο διαστημικής υπηρεσίας, επιλύθηκαν και θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή».