current views are: 10

20 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:26

Η Δικαιοσύνη κυνηγά τον Αν. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η κυβέρνηση τον αποζημιώνει

Κατατέθηκε «φωτογραφική» ρύθμιση στη Βουλή

Δημοσίευση 17:26’

Κατατέθηκε «φωτογραφική» ρύθμιση στη Βουλή

Την ώρα που ο Άρειος Πάγος αναιρεί το ένα μετά το άλλο τα βουλεύματα που απαλλάσσουν τον Ανδρέα Γεωργίου από τις κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, η κυβέρνηση από τη μεριά της φροντίζει να τον… αποζημιώσει με «φωτογραφική» διάταξη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τα μέχρι τώρα δικαστικά έξοδά του!

Υπενθυμίζεται ότι η παύση της δίωξης κατά του κ. Γεωργίου, αλλά και η αποζημίωσή του ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους δανειστές μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Πρόκειται ειδικότερα για το άρθρο 45 του νομοσχεδίου με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», η οποία ναι μεν δεν αναφέρεται ονομαστικά στον κ. Γεωργίου, ωστόσο στην ουσία «φωτογραφίζει» την περίπτωσή του. Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου, θα αποζημιωθεί… αναδρομικά για τα δικηγορικά του έξοδα. 

Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει:

  • Ο Πρόεδρος και το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που ασκήθηκε αγωγή εναντίον τους, είτε κατηγορήθηκαν για πράξεις που αφορούν αποκλειστικά την άσκηση των καθηκόντων τους δικαιούνται να ζητήσουν από την ΕΛΤΑ το χρηματικό ποσό που κατέβαλαν για νομικές υπηρεσίες και δικαστικά έξοδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, διατηρώντας το δικαίωμα να αναθέτουν τη δικαστική και νομική υποστήριξή τους σε δικηγόρο της επιλογής τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
  • Το σχετικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει δικαστικά έξοδα και τη δικηγορική αμοιβή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ και καταβάλλεται μετά από αίτηση, η οποία υποβάλλεται σε τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείου Οικονομικών και τους Προϊσταμένους του Υπουργείου Οικονομικών. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών εγκρίνεται με απόφαση της ανωτέρω Επιτροπής, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα παραστατικά και το αιτούμενο ποσό δεν υπερβαίνει το εξαπλάσιο του ποσοτύ αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες του Κώδικα Δικηγόρων και των Παραρτημάτων αυτού, όπως εκάστοτε ισχύουν. Ο Πρόεδρος ή ο υπάλληλος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος καταδικάζεται αμετάκλητα ή γίνεται αμετάκλητα δεκτή αγωγή εναντίον του, υποχρεούται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο τη δαπάνη που σχετίζεται με την ποινική δικογραφία για την οποία καταδικάστηκε αμετάκλητα ή την αγωγή που έγινε αμετάκλητα δεκτή σε βάρος του.
  • Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντά του, λόγω λήξης της θητείας του, παραίτησης, αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων του ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, καθώς και για το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο αποχώρησε, για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικότερα, αναφορικά με τις δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τα εν λόγω πρόσωπα, πριν από την έναρξη της ισχύος της παρούσας διάταξης η ως άνω Επιτροπή εγκρίνει, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, την καταβολή των ανωτέρω δαπανών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε νέα αναίρεση για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος. Η κ. Δημητρίου έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο απαλλάχθηκε ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση εντοπίζοντας στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για Γεωργίου νομικούς λόγους, για τους οποίους και εισηγείται την επανεξέταση της υπόθεσης.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο συνήγορος του κ. Γεωργίου υποστήριξε πως «αν είναι ένοχος αν πράγματι είπε ψέματα, αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (για το έλλειμμα) ήταν ανακριβή, δεν θα είχαμε πάρει τα δάνεια» επεσήμανε ο κ. Στεφανάκης.

«Αν πράγματι ο κ. Γεωργίου είπε ψέματα, θα ήμασταν πλούσιοι, θα παίρναμε λεφτά που μας περίσσευαν… Τότε να γυρίσουμε αμέσως πίσω τα 320 δισ. ευρώ να τελειώνουμε» δήλωσε σκωπτικά ο δικηγόρος

«Η δικαστηριακή αλήθεια δεν μπορεί να συγκρούεται προς το αυτονόητο, γιατί τότε δικάζεται το κύρος της δικαιοσύνης. Υπάρχουν 320 δισ. να τα δώσουμε πίσω; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα της υδρογείου;» διερωτήθηκε. 


σχετικα αρθρα