current views are: 9

21 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:14

Ν. Κοτζιάς- Φ. Μογκερίνι: Η εξωτερική μας πολιτική είναι να κρατάμε ανοιχτούς τους «δρόμους»

«Εμείς στην εξωτερική μας πολιτική δεν θέλουμε να βγάζουμε “γινάτια”, δεν θέλουμε να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πούμε πιο έξυπνες φράσεις από τον άλλον.

Δημοσίευση 16:14’

«Εμείς στην εξωτερική μας πολιτική δεν θέλουμε να βγάζουμε “γινάτια”, δεν θέλουμε να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πούμε πιο έξυπνες φράσεις από τον άλλον.

«Εμείς στην εξωτερική μας πολιτική δεν θέλουμε να βγάζουμε “γινάτια”, δεν θέλουμε να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πούμε πιο έξυπνες φράσεις από τον άλλον. Η εξωτερική μας πολιτική είναι να κρατάμε για όλα τα Βαλκάνια και για την Τουρκία ανοιχτούς τους δρόμους σε έναν σύγχρονο, προοδευτικό τρόπο άσκησης διακρατικών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής. Και αν μπορούμε έστω και ένα τοις χιλίοις να βοηθήσουμε, να αποτρέψουμε να πάμε στο παρελθόν είναι κέρδος και για τον πολιτισμό μας και για τις δύο χώρες μας και για όλους μας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από τη συνάντηση που είχε μαζί της σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μία συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα και είχε ως επίκεντρο την διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ που “έσπασε” τις μονόπλευρες θεωρήσεις στην Ευρώπη, ενώ έμφαση δόθηκε και στην πολιτική της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, χωρίς εκπτώσεις και εφόσον βέβαια πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ένταξης.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Τουρκία και το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και η κ. Μογκερίνι τόνισαν τη σημασία που έχει να κάνει η Τουρκία τα απαραίτητα βήματα προς την ΕΕ.

«Εμείς θέλουμε μία Τουρκία καλή γείτονα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από μία Τουρκία που είναι σε ευρωπαϊκό δρόμο.

«Λυπάμαι ως φίλος της Τουρκίας, όταν αντιλαμβάνομαι ότι σκέφτεται με όρους που είναι πίσω από την εποχή μας. Και για το Κυπριακό, όταν σκέφτεται ότι πρέπει να έχει δικαιώματα παρέμβασης, στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι φαινόμενα άλλης εποχής, η οποία έχει τελειώσει», προσέθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη και φυλάκιση του Γερμανού υπηκόου που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας- τόνισε ότι «όλη αυτή η επίδειξη ισχύος είναι επίδειξη μιας ισχύος από το παρελθόν. Δεν είναι μια επίδειξη δημιουργικής ισχύος που στηρίζεται στην κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, μια κουλτούρα ευρωπαϊκή».

Η δική μας πολιτική όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι μια πολιτική που θεωρεί ότι «η καλύτερη δυνατή Τουρκία είναι ό,τι καλύτερο για μας», εξηγώντας ότι «η Τουρκία που κοιτάει στο παρελθόν ή που χρησιμοποιεί εργαλεία του παρελθόντος είναι μία Τουρκία πιο δύσκολη ως γείτονας από μία ευρωπαϊκή Τουρκία που είναι προς το συμφέρον της χώρας μας».

«Σαφώς αναμένουμε να κάνει κάποια βήματα η Τουρκία που να δείχνουν ότι δεσμεύεται προς τις ίδιες αρχές που έχει υπογράψει όταν έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ», τόνισε η κ. Μογκερίνι και αναφερόμενη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, της ελευθερίας των ΜΜΕ, καθώς και των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα, είπε ότι θα πρέπει να τηρούνται. Θέμα που θα τεθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα.

Η κ. Μογκερίνι εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ των χωρών των Δ. Βαλκανίων, τονίζοντας ότι τόσο για την ίδια όσο και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνιστά μεγάλη προτεραιότητα καθώς διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επισήμανε δε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες που θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι διαπίστωσε την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει επαρκής ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία όταν θα είναι κατάλληλες οι πολιτικές συνθήκες».

Ειδικότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά: «Προσβλέπουμε να υποδεχτούμε το ενωμένο νησί ως κράτος-μέλος της ΕΕ», «γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συνεπής, να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι όπως ορίζεται για το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι».


σχετικα αρθρα