current views are: 8

22 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση18:33

Κρίσιμη εβδομάδα για την έξοδο στις αγορές

Δ. Λιάκος στην ΕΦΣΥΝ: Η επανείσοδος στις αγορές είναι σημαντικό γεγονός

Δημοσίευση 18:33’

Δ. Λιάκος στην ΕΦΣΥΝ: Η επανείσοδος στις αγορές είναι σημαντικό γεγονός

Μετά από ένα μπαράζ έντονων κυβερνητικών και κομματικών συνεδριάσεων άλλη μια δύσκολη εβδομάδα περιμένει την κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο στις αγορές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να μιλούν για ένα θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και από τις τελευταίες εξελίξεις με τον ΔΝΤ να αποφασίζει  επί της αρχής την  εισαγωγή του στο πρόγραμμα, αλλά και την Standard & Poor’s να βάζει τη χώρα στον προθάλαμο της αναβάθμισης. Σε αυτό το κλίμα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, έρχεται να προστεθεί και η παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στη Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρ’ όλα αυτά  το «καμπανάκι» που χτύπησε το ΔΝΤ,  πέρα από τη μη βιωσιμότητα του χρέους,  για μια σειρά από ζητήματα δεν αφήνουν αδιάφορο το οικονομικό επιτελείο θολώνοντας το τοπίο για άλλη μια φορά.  Μεταξύ αυτών το δημοσιονομικό κενό 2,3 δισ. ευρώ το 2018, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου το 2019 και όχι το 2020, με την κυβέρνηση να έχει βάλει ως «κόκκινη γραμμή» την εφαρμογή πρώτα της μείωσης των συντάξεων και μετά του αφορολόγητου. 

Παραμένοντας στην σκληρή του γραμμή το  ΔΝΤ «συμβουλεύει» για μετάθεση των αντιμέτρων για το 2023, όπου τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι μικρότερα και όχι για το 2019, ενώ προοικονομεί ακόμα και πολιτικές αναταράξεις το  β΄ εξάμηνο του 2018 λόγω των μέτρων που έρχονται.  Η Ουάσινγκτον ζητά επίσης να γίνουν νέα στρες τεστ στις τράπεζες και να μην αλλάξει το εργασιακό τοπίο.

Όλα τα δεδομένα  δείχνουν πως ο δρόμος για την κυβέρνηση είναι ακόμα μακρύς και για αυτό το λόγο η «καλή είδηση»  της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές θεωρείται περισσότερο χρήσιμη από ποτέ. Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να εμφανίζεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια βάζοντας ουσιαστικά τους επενδυτές σε «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με τα επιτόκια που θα ζητήσουν για το ρίσκο που θα πάρουν.

Το ερωτηματικό τι θα κάνει η κυβέρνηση  παραμένει, καθώς το «καλοκαιρινό τρένο των αγορών» φαίνεται να χάνεται αν φύγει και αυτή εβδομάδα. Η έξοδος, ωστόσο θεωρείται πιθανή να οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ερωτήθηκε αν το επιτόκιο με το οποίο θα δανειζόταν η Ελλάδα ήταν αντικίνητρο για να βγει η χώρα στις διεθνείς αγορές τις προηγούμενες ημέρες: «Η επανείσοδος της χώρας στις αγορές είναι σημαντικό γεγονός. Ωστόσο απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κρίσιμες παράμετροι, μια εκ των οποίων είναι αυτό που αναφέρατε. Στόχος, όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση μιας νέας έκδοσης ομολόγου αλλά, η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τη σταθερή και βιώσιμη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές, με όρους που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διευρύνουν τα περιθώρια άσκησης μιας φιλοαναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά το σχεδιασμό που έχει κάνει θέλοντας να περάσει το μήνυμα και στο εξωτερικό πως η ελληνική  οικονομία ανακάμπτει και τόσο οι κινήσεις όσο και οι στοχεύσεις της  έχουν ορίζοντα την έξοδο από την επιτροπεία τον επόμενο Αύγουστο.  Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στα τέλη της εβδομάδας στη Λαμία, όπου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο περιφερειακό συνέδριο, με επίκεντρο τα προβλήματα, τις προτεραιότητες και τα πλεονεκτήματα της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα προχωρούν και τα δυο βασικά νομοσχέδια του καλοκαιριού για την δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία, αλλά και τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.


σχετικα αρθρα