current views are: 7

23 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση05:47

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη

Αποκαλύψεις «φωτιά» από τον πρώην υπουργό στο βιβλίο του

Δημοσίευση 05:47’

Αποκαλύψεις «φωτιά» από τον πρώην υπουργό στο βιβλίο του

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις του τέως υπουργού Οικονομικών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του και βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε κυριακάτικες εφημερίδες. 

Η αντιπολίτευση με αφορμή τους διαλόγους φωτιά που φέρονται να έγιναν το 2015 ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και ζητά… εξηγήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους με αφορμή πρόσφατες αποκαλύψεις πρώην κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Βαρουφάκης .

Από την Πειραιώς εκτιμούν πως οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα

Όπως διαπιστώνει όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εκείνος συνεχίζει να σιωπά και να απέχει». 

«Το ίδιο κάνει και με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. 

Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ: Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει

«Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης» και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή».

Λαζαρίδης: Επιβεβλημένη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν στις αρχές του 2015 ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης μετά τη δημοσιοποίηση όσων γράφει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το α’ εξάμηνο του 2015 είναι πλέον επιβεβλημένη» τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Λαζαρίδης.

Δ. Τσιόδρας: Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να σιωπά

«Ο κ.Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε). Το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων μόνο «Adults in the Room» δεν θυμίζουν. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όλα αυτά με δεκάδες δισεκατομμύρια, δικαιούται να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της σκοτεινής περιόδου. Και θα τη μάθει», προσθέτει.

ΔΗΜΑΡ: Οι ερασιτεχνισμοί και τα κρυφά σχέδια Τσίπρα- Βαρουφάκη πλήγωσαν τη χώρα και τη Δημοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ για τις αναφορές Βαρουφάκη

Oι παραδοχές Βαρουφάκη αποδεικνύουν περίτρανα πως μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοίμαζαν σχέδιο που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν μπορεί πλέον να σιωπά καθώς πέραν των άλλων χρειάστηκε προ της πλήρους καταστροφής  ένα ¨”αιματηρό” μνημόνιο.

Εξάλλου, οι επιλογές των προσώπων σε μία κυβέρνηση είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Και ο κ. Βαρουφάκης την κρίσιμη περίοδο εξέφραζε πλήρως τον κ. Τσίπρα. Συνεπώς, ο καλύτερος διαφημιστής για την προώθηση του βιβλίου του Βαρουφάκη είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που τον επέλεξε για το πιο σημαντικό Υπουργείο. Ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του στο Μαξίμου με όσα έπραξαν την περίοδο του 2015 εξασφάλισαν όχι απλά τις πωλήσεις του βιβλίου του Βαρουφάκη αλλά ένα best seller με θύμα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, η αμηχανία της κυβέρνησης και ειδικά του κ. Τσίπρα στις αποκαλύψεις είναι έκδηλη. Δεν είναι δυνατόν όμως να βαφτίζουν τις ευθύνες αυταπάτες και να νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. Οι ευθύνες δεν μπορεί παρά να διερευνηθούν γιατί ο ελληνικός λαός  καλείται να πληρώσει ζημιές  δεκάδων δις ευρώ που προκάλεσαν οι πολιτικές φαντασιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ερασιτεχνισμοί και τα κρυφά σχέδια Τσίπρα- Βαρουφάκη πλήγωσαν τη χώρα και τη Δημοκρατία!

Οι αποκαλύψεις «φωτιά» του Γ. Βαρουφάκη

Μια χαοτική κατάσταση. Φόβος για την επόμενη ημέρα. Μια χώρα χωρίς σχέδιο και μια κυβέρνηση που πελαγοδρομούσε. Ενας πρωθυπουργός που φοβόταν ένα νέο Γουδή και ένα Plan X διαφυγής, του τύπου «διάβασε και κλάψε». Αυτή την εικόνα περιγράφει στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο» ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης.

Ο ίδιος συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του.

«Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Στο ίδιο βιβλίο, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο κ. Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

«Να μην ξαναδώ τον Σταθάκη μπροστά μου»

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. “Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη [εννοεί την σύζυγό του], “ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα”. 

Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει πολλάκις “αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά”.

Ο κ. Βαρουφάκης προχωρά και σε αποκαλύψεις για τις συμπάθειες και τις… αντιπάθειες του κ. Τσίπρα. Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως “θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον [Γιώργο] Σταθάκη”. 

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως “αποστάτη” και “τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα”. 

«Φοβάμαι το Γουδή…»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος, όπως τους αποκαλύπτει το “Βήμα της Κυριακής”:

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα». Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι». 

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

«Ή ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον Πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε: 

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε […] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.»


σχετικα αρθρα