Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθμίδα δυσκολίας, όχι σε βαθμίδα χρεοκοπίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑI. Όπως είπε, είμαστε στη στιγμή που ο κλειδούχος αλλάζει τις ράγες, περνάμε από την κατάσταση μεγάλου βάρους, στην κατάστασης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε ποτέ λύση που θα προκαλούσε selective default, η οποία μεταφράστηκε λάθος ως επιλεκτική χρεοκοπία. Εκτίμησε ότι πιο σωστά θα λεγόταν «επιλεκτική άρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να έχει σχέση συνεργασίας και στήριξης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς από εκεί αντλούν την απαιτούμενη ρευστότητα οι τράπεζες. «Θέλουμε καλές και καθαρές σχέσεις με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ δε θέλει πειραματισμούς, αλλά απλές λύσεις.

Παράλληλα, όπως είπε, θέλουμε καλή σχέση με τα κράτη μέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν δύο απαράβατοι όροι: να καλύπτονται οι δανειακές μας ανάγκες χωρίς προβλήματα και να διασφαλίζεται η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Αυτό που ζητούμε είναι η βιωσιμότητα χρέους και να τηρούνται οι δύο παραπάνω όροι» είπε ο κ. Βενιζέλος και είπε ότι η παρεξήγηση ότι η Ελλάδα δέχτηκε τo selective default έγινε σκόπιμα από τον κ. Σαμαρά.

Αναφερόμενος στη λύση που θα επιλεγεί, είπε ότι υπάρχουν σχήματα που ικανοποιούν όλες τις πλευρές, ενώ τόνισε ότι στις συζητήσεις η Ελλάδα δε συμμετέχει μόνο δια της κυβέρνησης, αλλά και δια του τραπεζικού συστήματος.

Για τις τράπεζες, είπε ότι έχουν αντλήσει περίπου 120 δισ. Ευρώ από την ΕΚΤ, με την εγγύηση του δημοσίου. «Οι τράπεζες είναι ευγνώμονες προς το ελληνικό κράτος και τους πολίτες για τη στήριξη. Δεν στηρίζουμε τους τραπεζίτες, αλλά τις τράπεζες που διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός.

Για τον κ. Σαμαρά, είπε ότι εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και η ΝΔ, θα μπορούσε να έχει επαφές με τους ευρωπαίους εταίρους και να μεταφέρει την επίσημη ελληνική θέση. «Γιατί δεν μπορούμε να εμφανιστούμε όλοι μαζί χωρίς να πάμε σε κυβερνητικό σχήμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε έντιμη συνεργασία σε στιγμή κρίσης, κάτι που θέλουν όλοι οι πολίτες.

Παράλληλα είπε ότι συμφωνούν σε πολλά από αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς και αυτό θα ήταν η βάση της συναίνεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν άλλα μέτρα, είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις, αλλά τόνισε ότι το μεσοπρόθεσμο στην πραγματικότητα είναι ο κορμός του νέου προγράμματος και στόχος είναι να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί.

Αναφερόμενος στα λάθη της κυβέρνησης, είπε ότι άφησαν να κατανεμηθούν οι ρόλοι της κρίσης κατά τρόπο άνισο και άδικο. «Η κυβέρνηση πήρε άδικα όλη την ευθύνη και όλοι οι άλλοι λένε την άποψή τους» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού χρέους στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Associated Press, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε πως η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης εκτελείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2012.

«Η προστασία της Ελλάδας είναι μηχανισμός αυτοάμυνας για ολόκληρη την Ευρωζώνη» τόνισε ο υπουργός, δηλώνοντας πεπεισμένος πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο ντόμινο στην ΕΕ.

Αυτο που διακυβεύεται «είναι το ευρώ και η αντοχή της Ευρωζώνης» σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος στάθηκε στο ότι η επίτευξη λύσης θεωρείται εφικτή ακριβώς επειδή η λύση «δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα».