current views are: 9

25 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση04:00

Εκπλήξεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια με τη στρατηγική της «διεύρυνσης»

Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσίευση 04:00’

Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Τα όρια της αυτοδυναμίας φαίνεται να αγγίζει η ΝΔ στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, γεγονός που οδηγεί το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να ποντάρει όλο και περισσότερο στη στρατηγική της διεύρυνσης.

Η μεν αυτοδυναμία θα είναι μέχρι τέλους το μεγάλο στοίχημα για τα γαλάζια στελέχη, καθώς δεν αφορά μόνο τις έδρες που θα πάρει ως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά και την κοινωνική στήριξη που θα έχει στην πολιτική που θα εφαρμόσει αμέσως μετά. Η δε διεύρυνση είναι ο τρόπος που εξασφαλίζει την αυτοδυναμία. 

Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη, που παρά το θέρος συνεχίζει σήμερα τον κύκλο των περιοδειών του σε Καβάλα και Δράμα, απευθύνεται και μεμονωμένα προς τον καθένα πολίτη που δεν ανήκε ποτέ στην παραδοσιακή εκλογική βάση της ΝΔ, όσο και συνολικά, προς τους άλλους πολιτικούς χώρους. 

Όπως εξηγούσε στο newpost.gr κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, το πρώτο στάδιο της διεύρυνσης της ΝΔ, έγινε όταν 400.000 άνθρωποι επέλεξαν τον κ. Μητσοτάκη, για την ηγεσία του κόμματος. Από αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο, 60.000 δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά ΝΔ, απείχαν ή είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές άλλα κόμματα. 

«Εξελέγη πρόεδρος με σημαία τη διεύρυνση, η οποία από τότε αποτελεί σταθερή επιλογή και στρατηγική του προτεραιότητα. Αυτό θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα και δεν έχει σχέση με τη λογική των μεταγραφών από άλλους σχηματισμούς με βάση επετηρίδες του χθες. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει βουτιά στην κοινωνία και ανακαλύπτει τους άξιους, χωρίς να τον δεσμεύει η προέλευσή τους», εξηγούσε στο newpost.gr, ο στενός συνεργάτης του. 

Κεντρικό στοιχείο της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι η στόχευση προς το κέντρο. «Η διάκριση Δεξιά – Αριστερά έχει υποχωρήσει, ειδικά στη νέα γενιά», είχε τονίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου «Μέση Γη – Η επιστροφή του πολιτικού κέντρου», του Θόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος με τον όρο «Μέση Γη», θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του κέντρου, με τις φυλές της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς

Ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσιγκτον και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο κ. Πελαγίδης έγραφε πως «αυτό που συνέβη με την εκλογή Κυριάκου είναι ότι το πιο κινητοποιημένο κομμάτι των ψηφοφόρων της αστικής τάξης μετακίνησε βίαια τη ΝΔ μέσα σε μια μέρα από τη μακάρια ακινησία της σε μια νέα πολιτική θέση, ώστε να μπορεί να κουμπώσει μαζί της». 

Το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πάντως, ότι βρίσκει ανταπόκριση. Δεκάδες στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ή την Ένωση Κεντρώων, επιχειρούν να χτίσουν γέφυρες με τη ΝΔ. Ιάσων Φωτήλας και Γιάννης Καλλιάνος εντάχθηκαν ήδη στο γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό, ενώ πολύ κοντά στην οδό Πειραιώς βρίσκεται και η Κατερίνα Μάρκου. Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζουν ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν θα αποτελέσει το μέσο για οποιονδήποτε, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να επανέλθει στα πράγματα. 

Αρκετοί είναι και οι επιτυχημένοι επαγγελματίες, που δεν ανήκαν μέχρι σήμερα σε κάποιο κόμμα και οι οποίοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι με τις λίστες της ΝΔ, όπως ο γνωστός αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος στον Πειραιά. Συχνά είναι επίσης και τα δημοσιεύματα για γνωστά ονόματα, όπως για τον Αντώνη Ρέμο, το Σάκη Ρουβά, τον Μιχάλη Ζαμπίδη, τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και πολλούς άλλους, με κάποια από αυτά να έχουν διαψευστεί και κάποια όχι. Τον τελικό λόγο για τα γαλάζια ψηφοδέλτια θα τον έχει βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης. Εκπλήξεις πάντως, αναμένονται πολλές. 


σχετικα αρθρα