current views are: 5

26 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση08:45

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Εξεταστική για την Υγεία

Τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξετάζει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

Δημοσίευση 08:45’

Τον τέως υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξετάζει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

Συνεχίζεται η κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υγεία του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις ενέργειές του στην υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ως υπουργός Υγείας την περίοδο 24 Ιουνίου 2013 έως τις 9 Ιουνίου 2014.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε την κατάθεσή του με και κατάθεση εγγράφων καταδεικνύοντας κατά κύριο λόγο από πού απορρέει ο ιδιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου. Εξήγησε γιατί επέμεινε στην απομάκρυνση του Ανδρέα Μαρτίνηαπό την διοίκηση του “Ερρίκος Ντυνάν” , τονίζοντας πως κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την διοίκηση γιατί θα ήταν υπεύθυνος με την προσωπική του περιουσία έναντι των οφειλετών του νοσοκομείου.

“Η πολιτεία παρείχε στο Ντυνάν συνεχείς προστασίες! Και κανένας δεν μπορούσε να δεχθεί τη θέση, όταν ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα με τη δική μου προσπάθεια τότε αντικαταστάθηκε”, συνπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας απηύθυνε το εξής ερώτημα στον κ. Γεωργιάδη: Στην επιστολή που στείλατε προς το διοικητικό συμβούλιο ΚΙΕΝ σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών του Δ.Σ. του Ερρίκος Ντυνάν». Γιατί δεν την έκανε αυτός την αίτηση στο δικαστήριο;»

 «Το Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο. Ένα ιδιωτικό νοσοκομείο που έχει πρόβλημα με ιδιωτική τράπεζα και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι γιατί όποτε βάζαμε χρήματα τα έπαιρνε η τράπεζα. Ο μόνος τρόπος ήταν να συμφωνήσει η τράπεζα. Οι εργαζόμενοι μου ζήτησαν τις καλές μου υπηρεσίες. Έκανα ότι ο κ. Φλαμπουράρης στη περίπτωση Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη. Η τράπεζα Πειραιώς ήταν ταυτισμένη με το κ. Σάλλα γι’ αυτό το είπα. Αν δε συμφωνούσε η τράπεζα το νοσοκομείο θα είχε εκπλειστηριαστεί κομμάτι- κομμάτι. Ήταν επιθυμία της Τράπεζας να αλλάξει η διοίκηση και αν δεν άλλαζε δεν δεχόταν καμία συζήτηση. Ποτέ η τράπεζα δεν ξαναβάζει λεφτά σε χρεοκοπημένη εταιρία αν δεν αλλάξει διοίκηση», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολούθησε ο διάλογος:

Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μαλωμενάκης: Ζητείτε παραίτηση παρά το ότι δεν προβλέπεται από το νόμο.

Α.Γ.: Ο νόμος δε κάνει δεσμευτικό το αίτημά μου για τη διοίκηση. Δεν απαγορεύει.

Α.Μ.: Ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα αξίωσης παραίτησης διοικητικού συμβουλίους

Α.Γ.: Όπως εξήγησα το Ντυνάν ήταν ιδιωτικό. Όταν εγώ ζητήσω τη παραίτηση δεν είναι υποχρεωμένος να την ακούσει ο Α. Μαρτίνης. Αντιθέτως παραιτήθηκε εντός δύο ωρών, γιατί γνώριζε ότι δε θα συνέχιζα να ασχολούμαι με το θέμα και οι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν στον δρόμο.

Στο ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς γνώριζε τις κινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο τελευταίος είπε: «Ο κ. Σαμαράς γνώριζε ότι ο μόνος τρόπος να σωθεί το νοσοκομείο ήταν να συμφωνήσει η τράπεζα. Όλους τους υπόλοιπους χειρισμούς τους έκανα εγώ».

Α.Μ: Σχετικά με το Μνημόνιο που υπογράψατε με ΚΙΕΝ και Πειραιώς. Η εποπτεία και ο έλεγχος του ΚΙΕΝ ασκείται από το υπουργείο σε δύο τομείς. Γιατί αφού μπορούσατε να κάνετε μόνο αυτό προχωρήσατε σε παρέμβαση;

Α. Γ: Ήταν τυπική η παρέμβασή μου

Α.Μ.: Αν πρόκειται για τυπική υπέρβαση ή παράλειψη πρέπει να τοποθετείτε. Τυπικώς δεν είχατε το δικαίωμα, αλλά πήρατε τη πολιτική πρωτοβουλία.

Α.Γ.: Ο καθένας από σας θα έκανε το ίδιο αν ήξερε ότι κλείνει νοσοκομείο

Σ. Λ: Με το Μνημόνιο δρομολογήσατε πλειστηριασμό!

Α.Γ.: Το μνημόνιο δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα αλλά είναι ένας οδικός χάρτης καλής συνεργασίας μεταξύ Πειραιώς, ΚΙΕΝ και υπουργείου Υγείας. Αν έβγαινε το νοσοκομείο σε πλειστηριασμό, αφού πρώτα έκλεινε, θα μειωνόταν η αξία του. Το μόνο έγινε ήταν να άρει τα αναγκαστικά μέτρα η τράπεζα και δεσμεύτηκε να το κάνει μέχρι να υπάρξει οριστική λύση για το νοσοκομείο. Ο πλειστηριασμός ήταν αναγκαστικός. Αν δεν κάναμε το μνημόνιο τον Απρίλιο του ’14 είχαμε αποφασίσει να μη συνεχίσουμε τη δικαστική προστασία γιατί είχε παραβιαστεί το σύνταγμα. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρείχαμε άλλο δικαστική προστασία.

Σ.Λ.: Η εκπλήρωση του σκοπού του ΚΙΕΝ μπορούσε να αποφασιστεί από προσωρινή διοίκηση. Μπορείτε να μας πείτε αν υλοποιείται ο καταστατικός σκοπός;

Α.Γ.: Το ερώτημα ετέθη. Αν θα μπορούσε να προχωρήσει ο πλειστηριασμός από προσωρινή διοίκηση. Και αυτό αποφάσισε το δικαστήριο όπως και το ειρηνοδικείου. 

Σ.Λ.: Αυτοί που υπέγραψαν το μνημόνιο καλύπτονταν από απόφαση δ/σ; 

Α.Γ: Το διοικητικό συμβουλίου δέχτηκε να υπογράψει… Δεν ήμουν παρών. 

Σ.Λ.: Υπήρχε σχετική απόφαση διοίκησης

Α.Γ.: Δεν ήμουν παρών σε τέτοια συνεδρίαση άρα δεν το γνωρίζω. Το μνημόνιο δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Είναι έκφραση καλής θέλησης. Οποτεδήποτε ήθελε οποιοσδήποτε από τα μέρη μπορούσε να το λήξει.

Ανακατασκευάζω. Το διοικητικό συμβούλιο γνώριζε, με αφορμή δημοσίευμα του ΑΠΕ που το έκανε γνωστό. Το μνημόνιο ήταν δημοσίως γνωστό, ανακοινωμένο από το υπουργείο Υγείας.

Πρόεδρος: το διοικητικό συμβούλιο γνώριζε το μνημόνιο! Αυτή ήταν η απάντηση

Α.Γ.: Είχαμε ένα νοσοκομείο που παρείχε η Βουλή ασυλία. Το κάναμε για το Ντυνάν και τον Ερυθρό Σταυρό. Ο κοινωφελής χαρακτήρας του Ντυνάν είχε χαθεί από τα χρέη όχι από τον πλειστηριασμό.

Σ.Λ.: Ο κύριος Γιώργος Σούρλας αξιώνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αισθανόσασταν πολιτικός προϊστάμενος;

Α. Γ: Όχι βέβαια παρείχα τις καλές μου υπηρεσίες

Σ.Λ.: Είπατε τη φράση ότι η μοναδική συμφέρουσα λύση είναι ο πλειστηριασμός. Γιατί το  συνομολογείτε; Βάζετε τη διοίκηση ΚΙΕΝ να παραιτηθεί απ’ όλα τα ένδικα μέσα

Α.Γ.: Γιατί το κάναμε λοιπόν; Η τράπεζα είχε σκοπό να βγάλει το νοσκομείο σε πλειστηριασμό τον Απρίλη του 14’ και μπορούσε να κερδίσει πολλά χρήματα αν τον έβγαζε κομμάτι- κομμάτι. Εμείς θέλαμε να πείσουμε τη τράπεζα ότι αξίζει το κόπο να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το νοσοκομείο για να γίνει όμως αυτό, ζήτησε να έχει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα έχει νομικά ζητήματα. Αυτό παρέχεται στο μνημόνιο. Αν όμως έβρισκε από αλλού χρήματα, το μνημόνιο θα σταματούσε και δεν θα γινόταν πλειστηριασμός.

Σ.Λ.: Για τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο, που παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού;

Α.Γ: Του ζήτησα να παραιτηθεί γιατί είχε κάνει σκληρές δηλώσεις κατά των μεταμοσχεύσεων και είχα δεχθεί τηλεφώνημα από τον διεθνής ερυθρό σταυρό πως δεν μπορούσε να είναι πρόεδρος

Στην αγκαλιά της τράπεζας δεν είναι το ΚΙΕΝ, αλλά το νοσοκομείο. Αν το αίτημά σας ήταν αφήστε το να κλείσει θα το έκανα. Ο τότε ΣΥΡΙΖΑ όμως μου ζητά να παρέμβω.

Λόγω του πλειστηριασμού πήρε το δημόσιο 38 εκατ. ευρώ, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενοι πήραν περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Σ.Λ.: Να διασώσετε το νοσοκομείο

Α.Γ: Το διασώσαμε! Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσουμε 300 εκατ. ευρώ

Σ.Λ.: Το «Παπαγεωργίου» φτιάχτηκε για να είναι στο ΕΣΥ

Α.Γ.: Κάνετε λάθος! Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι τα τρία νοσοκομεία είναι κάτω από το ίδιο καθεστώς.

Σ. Λ.: Αν δε μεσολαβούσε ο νόμος Λοβέρδου θα μπορούσε να κάνετε εσείς μνημόνιο και να προχωρήσετε;

Α.Γ.: Δεν στηριχθήκαμε καθόλου στον νόμο Λοβέρδου.

Σ.Λ.: Με την τροπολογία Βορίδη θα μπορούσε να αποκτήσει η «ΗΜΙΘΕΑ» το Ντυνάν

Α.Γ.: Θα έκλεινε το Ντυνάν. Θα μπορούσε να αποκτηθεί, ναι, σε πολύ χαμηλότερο τίμημα και με εργαζομένους απολυμένους. Χάρη έκανε η Πειραιώς και ο κ. Σάλλας. Γιατί αν δε το έκανε θα μπορούσε σε επανάληψη πλειστηριασμού να δώσει τα μισά!


σχετικα αρθρα