current views are: 7

26 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:33

Α. Τσίπρας: Σε ένα χρόνο από τώρα θα εγκαταλείψουμε τα μνημόνια

 «Για τον κ. Βαρουφάκη  δεν θα ξαναμιλήσω»

Δημοσίευση 16:33’

 «Για τον κ. Βαρουφάκη  δεν θα ξαναμιλήσω»

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος,» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι η πρόσβαση στις αγορές  να αποδειχθεί  διαρκής και επαναλαμβανόμενη και το ομόλογο να μειώνει το επιτόκιό του στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν  ότι ανοίγει χαραμάδα ελπίδας, καθώς όπως υποστήριξε « έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ανάκαμψη της οικονομίας» και συνέχιζε λέγοντας ότι «Προφανώς δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας».

Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά τις διαφορές του 2014 όταν επιχειρήθηκε έξοδος της χώρας στις αγορές με εκείνες σήμερα , ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμο που έχουμε εμείς -με την απόφαση της 15ης Ιουνίου- και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε. Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται…» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε».

Χρέος

Αναφορικά με το χρέος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (…), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» και πρόσθεσε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις των κομμάτων  της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας δήλωσε όλο νόημα «Βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα απέλπιδα την αντιπολίτευση  που τζογάρει στο μαύρο και την καταστροφή, για την κυβέρνηση έρχονται αλλά χρώματα,» πλέον θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ποσοτική χαλάρωση

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τους όρους που εξασφάλισε για την ποσοτική χαλάρωση δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους και να υπερτιμούμε τις δυνατότητες σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και συμπλήρωσε ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός κατά ΔΝΤ και δε απέναντι στο στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου λέγοντας ότι «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές» ανέφερε.

Φορολογία- Φοροδιαφυγή

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε» είπε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει εκτιμωντας «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης  ότι κατανοεί πως «το κοκτέιλ φόρων και εισφορών είναι επιβαρυντικό» και πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στην φορολογία. «Το να συνδέσεις το ασφαλιστικό με το εισόδημα, είναι δίκαιο. Πρέπει να σώσουμε το καράβι. Οι πιο δυνατοί πρέπει να πάρουν το κουπί, όχι οι αδύνατοι. Κάποιοι έκαναν λούφα, να φέρουν τα λεφτά από το εξωτερικό. Κάποτε καθόντουσαν στο κατάστρωμα όταν βούλιαζε το πλοίο».

Είπε ακόμη ότι οι έλεγχοι στις λίστες είναι αρκετοί και τα έσοδα πολλαπλάσια από το παρελθόν αλλά σημείωσε: «Δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμη από τις εισπράξεις. Έχει φέρει αποτελέσματα ο νόμος, αν και είχαμε αρνητική εξέλιξη από τη δικαιοσύνη για την παραγραφή χρεών. Ωστόσο σεβόμαστε την απόφαση. Γίνεται προσπάθεια. Υπάρχει βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγήςο μεγάλο πάρτι σταμάτησε που υπήρχε στην Υγεία σταμάτησε. Όποια πέτρα σήκωνες υπήρχε διαφθορά».

«Δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες»

Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ταυτόχρονα σε ότι αφορα το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

Τι είπε για την Guardian

Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. «Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο».

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του  στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι η κυβέρνηση είναι ανέντιμη, όταν εκείνοι έφτασαν τη χώρα εδώ πού την έφτασαν και πρόσθεσε ότι «Είμαστε αυτοί που οδηγούμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία και αυτό δεν το θέλουν πολλοί».

Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ. Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε ο πρωθυπουργός και αμύνθηκε των αποφάσεων της περιόδου τονίζοντας ότι «έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».

Η κόντρα με τη δικαιοσύνη

Σε ερώτηση για την κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης με την δικαιοσύνη ο κ. Τσίπρας σημείωσε «Υπάρχει ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης, υπάρχουν και αποφάσεις που δεν συμβάλλουν στην επανάκτηση του αισθήματος εμπιστοσύνης και αφορούν συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην τους δικαστές, όταν υπάρχουν πράγματι επίορκοι, όταν υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το αίσθημα της κοινωνίας περί δικαιοσύνης», α

Το περίεργο, πρόσθεσε, είναι ότι με ίδιους νόμους έχουμε αποφάσεις που αναδεικνύουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το σύνταγμα και δεν την αμφισβητεί κανείς. Ομως άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν μια απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα έπρεπε να ενοχλεί και τους δικαστές γιατί θα τους βοηθούσε να λειτουργήσουν καλύτερα, υπογράμμισε. 

Κεφάλαιο Βαρουφάκη

«Τι από όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τι σας κάνει εντύπωση; Ο κ. Βρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας, είναι εδώ και τρεις μήνες το βιβλίο του στη δημοσιότητα. Το παράξενο είναι ότι τρία μέσα αποφάσισαν ξαφνικά την ίδια Κυριακή να αναδημοσιεύσουν κομμάτια από το βιβλίο του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις αναφορές του πρώην υπουργού. 

«Επιχειρείται ελλείψει επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν, να αλλάξει η ατζέντα.», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.  

Κάθε τόσο που η κυβέρνηση θα έχει μια επιτυχία στον τομέα της οικονομίας, θα καταθέτει μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή για να αλλάξει η ατζέντα; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το άγχος του κ. Μητσοτάκη. Στο τέλος θα κάνει καμπάνια προεκλογική το 2019 με τον Βαρουφάκη. Δεν έχω κανέναν λόγο να ασχολούμαι με επίκληση θεμάτων που έχουν εξαντληθεί στο παρελθόν, τόνισε.

Το εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού. Ηταν και είναι καταγεγραμμένη ιστορικά για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο “εγώ” του καθενός μας, σημείωσε, ενώ ευχήθηκε καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη.

«Νομίζω ότι η ιστορία το έχει αποδείξει», ήταν η απάντηση στην ερώτηση αν ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη.

Η Βασιλική Θάνου

«Οποία υποκρισία. Όλοι οι πολιτικοί έχουν δίπλα τους συνταξιούχους δικαστές και νομικούς», ήταν η απάντηση για την ανάληψη θέσης από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τον κ. Πικραμμένο ενώ ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να κατέβει στις εκλογές με τη ΝΔ και να γίνει υπουργός

Για το αίσθημα ασφάλειας και τα καθημερινά επεισόδια στα Εξάρχεια

«Μάλλον θα έχετε ξεχάσει τι συνέβαινε στην Αθήνα το 2008, το 2009, το 2010. Αισθάνομαι ότι η Αθήνα είναι μια από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη», είπε ο κ.Τσίπρας όταν του ετέθη το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και προχωρώντας ακόμη περισσότερο, υποστήριξε: «Θα έλεγα ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Δεν έχω την αίσθηση της ανασφάλειας. Στο κέντρο της Αθήνας θα δείτε τουρίστες, χαρούμενα πρόσωπα, όχι μια πόλη «αστακό». Αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια πράγματι είναι ενοχλητικό, αλλά η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερη καταστολή, ούτε με εφόδους και συλλήψεις. Θα πρέπει να καταφέρει η ελληνική πολιτεία να έχει συνεχή παρουσία με τον αστυνομικό της γειτονιάς…Τα Εξάρχεια είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Για πρώτη φορά έγινε επιχείρηση για ναρκωτικά και έγιναν συλλήψεις. Δεν έχω σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από το Μενίδι, τα Λιόσια, το Δήμο Αχαρνών. Δεν πιστεύω ότι η καταστολή θα φέρει αποτελέσματα.
Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, έχουμε μείνει έξω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις
».


σχετικα αρθρα