current views are: 16

27 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:52

A. Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη

Δημοσίευση 17:52’

«Η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη» δήλωσε από το βήμα του  2ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξάγεται στη Λαμία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του στο 2ο Περιφερειακό Αναπαραγωγικό Συνέδριο, στη Λαμία, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους που συμμετείχαν, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Επισήμανε δε ότι η εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση που έγινε τις δύο αυτές ημέρες οφείλεται και στην πολύ καλή και ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

«Θέλω να υπογραμμίσω για να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό ότι ο ουσιαστικός διάλογος και η σύνθεση πάνω στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, δεν προαπαιτεί ταύτιση απόψεων αλλά στοιχειώδη κουλτούρα.

 «Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, δεν είναι μακριά. Είναι ήδη εδώ» επισήμανε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι θα πρέπει να κατανοούμε την ανάπτυξη, στις νέες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά την κρίση, και στη διαδικασία εξόδου από αυτή και συνέχισε λέγοντας, χαρακτηριστικά ότι ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποιες περιφέρειες, κάποια συμφέροντα, κάποια κόμματα, ή την κυβέρνηση, αλλά την πατρίδα, την κυριαρχία και του λαού. «Αυτή ακριβώς η ζωτική σημασία της ανάπτυξης την τοποθετεί εκ των πραγμάτων στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας όχι κομματικής, όχι κυβερνητικής, αλλά εθνικής.

«Ακριβώς γι’ αυτό, οφείλουμε να αναζητήσουμε με σοβαρότητα, σύνεση, όραμα, και αίσθηση ευθύνης εκείνα τα κοινά σημεία, που θα προσδώσουν στη μεγάλη προσπάθεια τον εθνικό χαρακτήρα που της αξίζει» πρόσθεσε.

«Πιστεύω όμως ότι σήμερα, περισσότερο από χτες, υπάρχει η ανάγκη για συνεννόηση σε τοπικό, κλαδικό, περιφερειακό, αλλά και κεντρικό επίπεδο. Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη, το αναπτυξιακό σχέδιο σε όλες του τις πλευρές, οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις» ανέφερε Πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα σχεδίου, επιμονής, δουλειάς, συνεννόησης, αλλά και θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής, εμπέδωσης αισθήματος αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια περιφέρεια με μεγάλες και πολύμορφες αναπτυξιακές δυνατότητες. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει σοβαρά παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε δε ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για χρόνια επέτρεψε την ασύδοτη παραβίαση της νομοθεσίας και την σωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στην πολυετή άναρχη και ασύνδετη χρηματοδότηση έργων, και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που είχε ως αποτέλεσμα την σπατάλη πόρων και τη μειωμένη απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικεί, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. «Και να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις της κρίσης, που για κάποιες χώρες όπως η δική μας, ήταν δυσανάλογα βαριές».

Σημείωσε ότι ωστόσο ήδη έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους «για να στηρίξουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Περιφέρειας «Πρώτον, ενισχύουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσθέτοντας εθνικά χρήματα. Συγκεκριμένα: Αυξήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια του Περιφερειακού Προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος. Ενώ έχουμε βρει τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε η συνολική χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος να φτάσει τελικά τα 300 εκατομμύρια, από 190 που ήταν αρχικά.

 Δεύτερον, πέρα από το ΕΣΠΑ, αυξήσαμε σημαντικά την χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα για το 2015 από 8,5 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 30,5 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν 65 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 26 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σημειωσε ότι το 2016 από 9,5 εκατ. ευρώ αρχικά, δόθηκαν τελικά περίπου 33,5 εκατ. ευρώ

«Παράλληλα εντάχθηκαν 70 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 42 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το 2017, όπου από τα 11,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην Στερεά, έχουν ήδη ενταχθεί 32 νέα έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 23,5 εκατ. ευρώ.Συνολικά, την τριετία 2015-2017 κατευθύνθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσό υπερτριπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε περίπου 30 εκατ. ευρώ,» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων και η αύξηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Στερεάς, το οποίο συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

 Ειδική αναφορά στην ομιλία του έκανε και για την ΛΑΡΚΟ επιμένοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Τσλιπρας είχε συνάντηση με τους εργαζομένους όπου συζήτησαν για τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης φτάσαμε σε μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ και πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους ότι θα βρεθούν από κοινού στο ίδιο τραπέζι με τους συναρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες πλευρές και φορείς, για ένα στρατηγικό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων.


σχετικα αρθρα