current views are: 7

27 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση18:59

Ε. Τσακαλώτος: Μέρος της στρατηγικής μας η έξοδος στις αγορές

Δηλώσεις όλο νόημα από τον υπουργό οικονομικών 

Δημοσίευση 18:59’

Δηλώσεις όλο νόημα από τον υπουργό οικονομικών 

«Τις τελευταίες δύο βδομάδες είχα ανησυχία για το φίλο μου Βαρουφάκη, είχα μείνει με την εντύπωση πως και η αντιπολίτευση και οι εφημερίδες τον θεωρούσαν υπεύθυνο για καταστροφή της Ελλάδας που ότι δεν βγήκε στο euro, ότι πρέπει να γίνει εξέταση για την εποχή του. Τώρα καταλαβαίνω ίσα ίσα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα λόγια του τα προσέχουν σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια, οι εφημερίδες που τον κατηγορούσαν τον αναπαράγουν», με αυτά τα λόγια ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε από το βήμα της Βουλής τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με τις αναφορές του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας με νόημα: «άρα δεν χρειάζεται να στεναχωριέμαι πια. Είναι ένα βάρος που έχει φύγει από πάνω μου».

Από κει και πέρα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα να συγκρίνει κανείς την τωρινή έξοδο της χώρας στις αγορές με εκείνη του 2014, ούτε με το επιτόκιο που βγαίνουν χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. «Το σοβαρό είναι ότι η έξοδος στις αγορές είναι μέσο όχι σκοπός και γιατί το κάνουμε και να συγκρίνουμε στρατηγικές συνολικές», είπε και πρόσθεσε: «η ουσία είναι ότι η δική μας έξοδος εντάσσεται σε συνολική στρατηγική που θεωρεί ότι η έξοδος είναι μέρος της στρατηγικής του να  βγούμε από το μνημόνιο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο σε λίγους μήνες θα γίνει μεγαλύτερη αποσαφήνιση στις ρυθμίσεις για το χρέος ώστε ο ελληνικός λαός να μπορεί το 19’ να κρίνει συνολικά τη στρατηγική της κυβέρνησης. « Η δική σας απέτυχε εκ των πραγμάτων γιατί αν δεν είχε αποτύχει θα είχατε κλείσει την αξιολόγηση και θα είχατε το success story που πουλάγατε και θα πείθατε το μεσαίο χώρο να στηρίξει ΠτΔ», σημείωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Η δική μας έξοδος δεν είναι καλύτερη ούτε επειδή είχε χαμηλότερο επιτόκιο, είναι αέρας αυτά. Στο τέλος δεν θα το θυμάται ο λαός. Όλα τα άλλα είναι για τις τηλεοράσεις», κατέληξε.

«Είπατε ότι πρωθυπουργός σας είναι αέρας! Μας είπατε και ότι η έξοδος είναι αέρας!», αντίτεινε ο Γιάννης Μανιάτης από τη ΔΗΣΥ και ισχυρίστηκε ότι η έξοδος του 14’ ήταν καλύτερη γιατί είχε χαμηλότερο επιτόκιο, αν υπολογιστεί το αντίστοιχο της Γερμανίας που αποτελεί και τη  βάση σύγκρισης. Ακόμα, κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη από τον Β. Βενιζέλο για το γεγονός ότι η έκδοση των ομολόγων έγινε με το αγγλικό δίκαιο και έκανε λόγο για πολιτικό πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη από τη πλευρά της κυβέρνησης.

« Ζητώ συγνώμη που κατηγόρησα τον βουλευτή ότι μίλησε έτσι για να έχει το δεκάλεπτο στη τηλεόραση! το έκανε για να γίνει αρχηγός της ΔΗΣΥ και δεν βλέπω το λόγο να απαντήσω σε οτιδήποτε είπε γιατί δεν είναι η Βουλή για ομιλίες υποψηφίων. Εύχομαι βεβαίως καλή επιτυχία», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.


σχετικα αρθρα