current views are: 7

29 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:16

Νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ – Κοινή ναυτική άσκηση με αμερικανικό πλοίο

Σε νέα πρόκληση εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία, καθώς προέβη στην έκδοση NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου στην Κύπρο. 

Δημοσίευση 16:16’

Σε νέα πρόκληση εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία, καθώς προέβη στην έκδοση NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου στην Κύπρο. 

Σε νέα πρόκληση εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία, καθώς προέβη στην έκδοση NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου στην Κύπρο. Μάλιστα η ενέργειά της αυτή δεν αφορά για δικά της πολεμικά σκάφη αλλά για εκείνα του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την NAVTEX 746/17, αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Ιουλίου από τις 15.00 έως στις 20.59 στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη. 

Η περιοχή η οποία δεσμεύεται δια NAVTEX κατά την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59, φέρει τις ακόλουθες συντεταγμένες: 

34 31.00 N – 031 22.00 E

34 31.00 N – 030 50.00 E

33 40.00 N – 030 50.00 E

33 40.00 N – 031 22.00 E

Σημειώνεται πως όλη αυτή η περιοχή κείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εντός της Ζώνης Ευθύνης SAR της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά το αίτημα για την έκδοση NAVTEX έπρεπε να έχει υποβληθεί στις κυπριακές αρχές και όχι στις τουρκικές. 

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει αναγγείλει την διεξαγωγή μεγάλης πολυεθνικής άσκησης Έρευνας και Διάσωσης στις 2 Αυγούστου σε μια εκτεταμένη περιοχή δυτικά του Ακάμα, μέχρι και νοτιοδυτικά της Πάφου  ενώ περιλαμβάνει και χερσαίες περιοχές της Κυπριακης Δημοκρατίας. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως βάσει διεθνών συνθηκών η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, δικαιούται να προβεί σε δεσμεύσεις περιοχών εντός της ΑΟΖ τρίτων χωρών για στρατιωτικές ή άλλες ασκήσεις αλλά εκτός των χωρικών υδάτων αυτών, δεδομένου ότι δεν προχωράει σε οικονομική δραστηριότητα, όπως κι έγινε.

Τι λέει η κυπριακή Κυβέρνηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. 

Επιπλέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, αναφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών και τονίζουν ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX, η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επαναλαμβάνουν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν προκύπτει. 


σχετικα αρθρα