Την ασφυκτική και "καυτή" επικαιρότητα παρακολουθεί πολύ στενά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι γεγονός πως από την 15η Ιουνίου και μετά τα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Μαξίμου ήταν αρκετά. Όταν ζητήματα όπως οι συμβασιούχοι για την καθαριότητα και οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους ολοκλήρωνονταν, αμέσως άλλα θέματα, όπως το "Noor 1" ή η διαμάχη με τη Δικαιοσύνη ξεπηδούσαν σαν "Λερναία Ύδρα" μονοπολώντας την ειδησεογραφία και αλλάζοντας την ατζέντα.

Με την υπόθεση των τηλεφωνημάτων του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προς τον Ε.Γιαννουσάκη, άλλωστε δεν έχει ξεμπερδέψει η κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση για πιθανή σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες ημέρες η "βροχή" των τροπολογιών και η άσχημη εικόνα που προκλήθηκε, αλλά και η εισοβολή των μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου. Στο νέο πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τη ΝΔ πρωταγωνιστεί  και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και τον αντίκτυπο που έχει ήδη προκαλέσει. Είναι προφανές πως ο πρώην υπουργός των Οικονομικών δεν θα αφήσει σε ησυχία τους επιτελείς της Ηρώδου Αττικού σχετικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης απειλώντας συνεχώς με νέες αποκαλύψεις

Κορυφαία στελέχη παρακολουθούν αμήχανα όλες τις τελευταίες εξελίξεις βλέποντας πως σε μια περίοδο που  επιχειρούν να φτιάξουν το δικό τους αφήγημα και να κάνουν μια φυγή προς τα εμπρός, η ΝΔ "τροφοδοτείται" συνεχώς από τον Γιάνη Βαρουφάκη με το "καλύτερο υλικό" για όλους όσοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε ένα κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Απαντώντας με σκωπτικό τρόπο από το Μαξίμου προσπαθούν να προσπεράσουν τις βολές που εξαπολύει συνεχώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιχνίδι των εντυπώσεων είναι αυτό που μετράει.

Όλα τα ζητήματα αναμένεται να τεθούν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός.

Το βλέμμα στραμμένο από τώρα στο Φθινόπωρο

Τη στιγμή που δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως οι μήνες που έρχονται θα είναι "βαρόμετρο" για πιθανές πολιτικές εξελίξεις στο Μαξίμου επιθυμούν το αργότερο μέσα στον Αύγουστο να αφήσουν πίσω τους ό,τι προκαλεί αδικαιολόγητη "μουρμούρα" τόσο στο κόμμα όσο και στο εσωτερικό και να ασχοληθούν από τώρα με την βαριά ατζέντα του Σεπτεμβρίου.

Σίγουρα το μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι για άλλη μια φορά η αξιολόγηση που έρχεται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι νέες διαθέσεις του ΔΝΤ ειδικά σε ζητήματα, όπως η μείωση του δημόσιου τομέα. Ενδεχόμενες απειλές για περικοπή μισθών ή συντάξεων θα προκαλέσουν ένα νέο γύρο ατέρμονων συζητήσεων, συνεννοήσεων και καθυστερήσεων με το σύνολο των Θεσμών. 

Ο φόβος που υπάρχει επίσης είναι αν η Ουάσινγκτον για άλλη μια φορά βάλει στο τραπέζι προτάσεις που αποτελούν "κόκκινη γραμμή" για το Μαξίμου, όπως η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ή η μετάθεση των αντιμέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή. Γνωρίζοντας καλά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πως επιπλέον υποχωρήσεις θα σημάνουν "καμπανάκι" ακόμα και για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης τα επόμενα βήματα εξετάζονται ήδη πολύ προσεκτικά.

Είναι γεγονός πως και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών στα τέλη του Σεπτέμβρη θα παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς το ποσοστό και ο ρόλος του SPD στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό, όπως και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα ανοίξουν ή θα κλείσουν πολλά παράθυρα και για το Μαξίμου. Το βλεμμα του οικονομικού επιτελείου είναι ήδη στην ΕΚΤ και στην πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν έστω και από τον Οκτώβριο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτο το γεγονός θα έριχνε σημαντικά και το επίπεδο του επιτοκίου για την επόμενη έξοδο στις αγορές που φέρεται να προγραμματίζεται περίπου εκείνη την περίοδο.

Πέρα από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και το νέο θόρυβο που θα πυροδοτήσει η νέα διαδικασία, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια και το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για τον νέο Καλλικράτη. Εκτός από τις αλλαγές στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική η πιθανότητα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μεταφερθούν λίγους μήνες μέτα τον Μάιο του 2019 δεν αποκλείεται να προκαλέσει τη πρώτη μεγάλη σύγκρουση της καινούργιας σεζόν.

"Λάδι στη φωτιά"  θα ρίξει και ένας πιθανός νέος γύρων κινητοποιήσεων από εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή συμβασιούχους που θίγονται από τα νέα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται. Έξω από το "κάδρο" των διαδηλώσεων και των απεργιών δεν θα μείνουν κατηγορίες  μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και συνταξιούχων που έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση. Το κλίμα, άλλωστε θα είναι ιδιαιτέρως τατεμένο μετά τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος που θα συνοδεύεται και από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια πολίτες. 

Στο εσωκομματικό πεδίο η στάση αναμονής που έχουν τηρήσει οι "53+" για μια σειρά από ζητήματα δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να συνεδρίασουν τα όργανα του κόμματος. Σε αυτό το μήκος κύματος η πρόσφατη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην "Καθημερινή της Κυριακής" ΄έδειξε πως και ο υπουργός των Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένος το επόμενο διάστημα να μείνει με το στόμα κλειστό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ευελπιστώντας να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια, πρώτο μέλημα του Μαξίμου παραμένει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αποδέσμευση από την ανάγκη δανεισμού από τον ESM τον επόμενο Αύγουστο, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η ανάκτηση της εργασίας.