current views are: 13

1 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση07:27

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση

Σε οξείς τόνους συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Δημοσίευση 07:27’

Σε οξείς τόνους συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Σε οξείς τόνους συνεχίστηκε  σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση ,όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος της ΝΔ.

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται συνθήκες… ακαδημαϊκού Survivor 

«Βρήκαμε πανεπιστήμια φορτωμένα με ανθρώπους άλλοτε ικανούς, από τους οποίους ζητήθηκε να παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ και σε άλλες περιπτώσεις με ελάχιστες γνώσεις. Τα συμβούλια διοίκησης δεν φτιάχτηκαν εν τέλει για να έχουν συμβουλευτικό ρόλο, αλλά για να κάνουν την βρώμικη δουλειά των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να ξεριζώνουν ανεπιθύμητες διοικήσεις. Είχαν το δικαίωμα ακόμη και να απορρίπτουν υποψηφιότητες για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων!», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται συνθήκες… ακαδημαϊκού Survivor. Λέμε όχι στη ζούγκλα, ναι στην αξιολόγηση. Οραματίζεται πανεπιστήμια στην αρένα του ανταγωνισμού. Ο ένας να τρώει τον άλλον και όποιος επιβιώσει». 

Για το φοιτητικό κίνημα: “Δεν το φοβόμαστε. Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες”.

Για τα συμβούλια διοίκησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια. Στοιχειώδης κίνηση σεβασμού. Μας κατηγορείται για κρατισμό ενώ εσείς υπερασπιστήκατε τον πιο αντιδημοκρατικό θεσμό στον εκπαιδευτικό χώρο. Συγκροτούμε δομές που θα βοηθούν τα πανεπιστήμια να συνδέονται μεταξύ τους αλλά και μες τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των μικρών κοινωνιών. Έτσι θα έρθει η πρόοδος». 

Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο – Δημιουργείτε άβατα ανομίας

Με τη δέσμευση ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας άρχισε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απόδειξη πώς μια κυβέρνηση χωρίς γνώση, σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε στα μέσα του καλοκαιριού του 2017 να γυρίσει δεκαετίες πίσω την εκπαίδευση στη χώρα μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ελλιπή οικονομικά στοιχεία που αφορούν το νομοσχέδιο. «Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επαναφορά του ασύλου, το χαρακτήρισε πισωγύρισμα στη δεκαετία του ’80: «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα Πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας; Η μέθοδός σας είναι πλέον γνωστή: ό,τι δεν μπορεί να ελεγχθεί, στοχοποιείται και υπονομεύεται. Επαναφέρετε τις παρατάξεις στα όργανα διοίκησης».

Φ. Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση

Σφοδρή επίθεση τόσο προς τη κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, δήλωσε πως οι διατάξεις είναι γεμάτες με ιδεοληψίες και κομματική λογική, γυρίζοντας τα πανεπιστήμια δεκαετίες πίσω. « Δεν μας εκπλήσσει αυτό, δεν είναι η πρώτη φορά! Μεγάλα λόγια για δήθεν προοδευτική κατεύθυνση αλλά στη πράξη οπισθοδρόμηση. Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται μια ανύπαρκτη πραγματικότητα. Δυστυχώς οι γελαστοί άνθρωποι που βλέπει να τον υποδέχονται είναι μόνο οι βουλευτές και οι μετακλητοί υπάλληλοι που έχει διορίσει η κυβέρνησή του. Οι υπόλοιποι δεν γελούν καθόλου», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στη ΝΔ είπε πως καλλιεργεί τον φόβο μέσα από μια μονοδιάστατη ανάδειξη προβλημάτων και εστιών έντασης. «Συσπειρώνει το δικό της ακροατήριο αλλά απομακρύνεται από τα σημαντικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτίζεται με εκείνους που εκμεταλλεύονται την απαξίωση των ΑΕΙ για να καρπωθούν τον χώρο για δικά τους οφέλη», σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: « ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση δεν έχει να περιμένει τίποτα κανείς από αυτούς».

Σχολιάζοντας τη πολιτική σύγκρουση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, είπε πως επρόκειτο για μια πολωτική διαδικασία για «το χθες ενώ έπρεπε να μιλάμε για το μέλλον της νέας γενιάς!». Έκανε δε αναφορά σε επικίνδυνα παιχνίδια Τσίπρα Βαρουφάκη, με συναντήσει και συνομωσίες για μυστικές επαφές με τον Μαδούρο και sms για το Grexit που «πρέπει να διερευνηθούν». «Η αλήθεια θα έρθει στο φως και θα είναι ντάλα μεσημέρι! Ο έλεγχος θα γίνει και οι ευθύνες θα καταλογιστούν!», είπε.

Τέλος η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο παραδίδονται τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην ασυδοσία γνωστών ομάδων και την ανομία, προειδοποιώντας πως ο νόμος δεν θα μακροημερεύσει, αλλά «σύντομα θα αποτελεί παρελθόν!».

Δ. Κουτσούμπας: Οι Έλληνες παραμένουν γονατισμένοι και συνεχίζουν το ποδήλατο

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Παιδεία συνολικότερα, υποτάσσεται στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, για την εξυπηρέτηση, με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,στην ομιλία του στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής της τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και παίρνει “σίγουρα πολύ καλό βαθμό” αφού τα τελευταία δυόμισι χρόνια φόρτωσε στον λαό δύο επιπλέον μνημόνια, δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους, ματωμένα πλεονάσματα και δεσμεύσεις μέχρι το 2060, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε “προκλητικό πανηγύρι” απέναντι σε έναν λαό γονατισμένο, την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προσθέτοντας ότι με την “επιστροφή στις αγορές και την κανονικότητα” δεν πρόκειται να καταργηθούν ούτε οι πάνω από 600 μνημονιακοί νόμοι, ούτε θα παγώσουν τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για το 2019-2020, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα πρωτογενή ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060, όπως και η επιτροπεία που είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μελη της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση οι πολίτες παραμένουν γονατισμένοι και συνεχίζουν το ποδήλατο.

Ο γγ σημείωσε επίσης ότι η επιδίωξη της κυβέρνηση «να πουλήσει “κοινωνική ευαισθησία”» όχι μόνο δεν πείθει κανένα, αλλά είναι και ενδεικτική της απεγνωσμένης προσπάθειας διαφοροποιησής της από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες, όπως είπε, ομοιάζει πλέον «σαν δύο σταγόνες νερού».

Όσο περισσότερο η κυβέρνηση ταυτίζεται στα στρατηγικά ζητήματα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο η μεταξύ τους αντιπαράθεση θα αφορά διαχειριστικά ζητήματα, «για τον Ρουβίκωνα, τον Βαρουφάκη, τις εξεταστικές, για το τι έγινε το 2015 και πάει λέγοντας» εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και επισήμανε: «οι αποκαλύψεις και τα πολιτικά θρίλερ με τον Γ. Βαρουφάκη, το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τον αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά», τον οποίο, χαρακτήρισε βολικό και για την ΝΔ «για να υπενθυμίζει το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο πιο καλός φίλος του κεφαλαίου και του συστήματος, των αγορών» και για τον ΣΥΡΙΖΑ «για να ξαναζεσταίνει το παραμύθι της τάχα σκληρής του διαπραγμάτευσης και της μάχης που έδωσε».

Β. Λεβέντης: Άσυλο σε φοιτητές, όχι σε τραμπούκους

Υπέρ του ασύλου, μιας και «ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου», τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση για τις αλλαγές στην Παιδεία, θέτοντας όμως μία παράμετρο: “Άσυλο για φοιτητές, όχι για τραμπούκους”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε την ευαισθησία του στο ζήτημα του ασύλου: «Πρέπει να υπάρχει. Αλλά πρέπει να υπάρχει και πανεπιστημιακή αστυνομία για να αποφύγουμε την ασυδοσία. Το άσυλο είναι το τελευταίο αποκούμπι των νέων να αντιδράσουν στον φασισμό ενός καθεστώτος».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε άλλη μία λαϊκίστικη λογική

«Με έκπληξη, σας άκουσα να χρησιμοποιείται την τακτική η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» υποστήριξε, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να απαξιώνει το σύνολο των βουλευτών και απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως «μιλάει σαν να είναι σε διάλεξη».

Ξεκαθάρισε τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον πρώτο κύκλο σπουδών, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίδακτρα και τόνισε ότι «χρειάζεται ρύθμιση για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά τμήματα». Το ζήτημα είναι σημαντικό μην το υποτιμάτε υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «υποτιμάτε τη δυνατότητα της χώρας να έχει διεθνοποιημένη προοπτική. Και η βεβαίως η ευρωπαϊκή αγορά αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο των επιστημών που παράγουμε που εσείς δεν τα αναγνωρίζεται».

Για τις μεταπτυχιακές σπουδές, δήλωσε ότι το κόμμα του «είναι σαφώς υπέρ της ρύθμισης του τοπίου» και «χρειάζεται να υπάρχουν προβλέψεις για τα χαμηλά εισοδήματα και υποτροφίες». Υποστήριξε, επίσης, ότι «μεταπτυχιακά χωρίς καθόλου δίδακτρα είναι ένα νέος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ». Και κατέληξε ο κ.Θεοχαρόπουλος: «Τέρμα στον λαϊκισμό. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο μία λαϊκίστικη λογική που δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Ένταση ανάμεσα στον Κ. Γαβρόγλου και βουλευτές της Δημ. Συμπαράταξης

Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Γαβρόγλου, απευθυνόμενος στο κόμμα της αντιπολίτευσης, είπε:

«Προσπαθώ να ρωτήσω μία απλή ερώτηση και φαίνεται ότι η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου χωρίς δίδακτρα στα προπτυχιακά;».

Το ερώτημα του υπουργού Παιδείας προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Προεδρεύων της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Εγώ κατάλαβα ότι η απάντηση είναι “ναι”, “μάλλον όχι”, “ενδεχομένως”», συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας εκ νέου τις αντιδράσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


σχετικα αρθρα