current views are: 9

2 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση05:09

Μια νέα task force για επενδύσεις θα τρέξει και θα συντονίσει από το φθινόπωρο όλα τα μεγάλα projects

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Δημοσίευση 05:09’

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Με το τέλος αυτή της εβδομάδας, όπου το βάρος έχει δοθεί στη Βουλή και στα νομοσχέδια για την Παιδεία, την Υγεία και την Ψηφιακή πολιτική, στο Μαξίμου αναμένεται με ένα νέο μπαράζ συσκέψεων να επικεντρώσουν στο σχεδιασμό όλων των ζητημάτων που θα βρουν μπροστά τους από τον Σεπτέμβριο.

Από την αναπτυξιακή και επενδυτική στρατηγική, τη γ΄ αξιολόγηση και τα νέα προαπαιτούμενα που θα μπουν στο τραπέζι έως και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ξεδιπλώσει το πλάνο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Ο τομέας των επενδύσεων και το γεγονός πως η κύβερνηση πρέπει να τρέξει προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αποτελούν μόνιμο “πονοκέφαλο” του Μαξίμου. Για αυτόν τον λόγο είχε μπει στο τραπέζι και η δημιουργία μιας task force που θα συντονίζεται από τον πρωθυπουργό και θα λειτουργεί παράλληλα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Κυβερνητική πηγή τόνιζε στο newpost.gr πως οι συζητήσεις για τη λειτουργία αυτού του οργάνου αναμένεται να αρχίσουν από τον Σεπτέμβρη. 

Αυτό που απασχολεί  όλα τα κορυφαία στελέχη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι ο τρόπος με τον οποίο η δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα θα περάσει στην πραγματική οικονομία.

Σημαντικό θεωρείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ θα βρεθούν η  δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και η περαιτέρω έρευνα για τους υδρογονάνθρακες υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει “χαρτί και μολύβι” όλο το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας κάθε στοιχείο που θα μπορεί να φανεί χρήσιμο στον συνολικό σχεδιασμό που γίνεται. Όπως για παράδειγμα η τελευταία μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία καθίσταται αναγκαία η υλοποίηση πρόσθετων επενδύσεων, ύψους 6 δισ. ευρώ, σε ξενοδοχειακές μονάδες για την περαιτέρω τόνωση των τουριστικών εσόδων.

Βασικός στόχος όλων όσοι ασχολούνται αυτή την περίοδο με τον τομέα των επενδύσεων είναι η προσέλκυση νέων κεφαλαίων στη χώρα γνωρίζοντας πως η αποεπένδυση των προηγούμενων χρόνων, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αυτό το στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και βαθιά πολιτικό, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι ο επιφυλακτικός τρόπος με τον οποίο μεγάλοι επενδυτές αντιμετωπίζουν τη χώρα μας. Για αυτό τον λόγο εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει συνεχώς τις κωλυσιεργείες μεγάλων έργων με πρώτο το Ελληνικό.

Τα ναυπηγεία, ο πλωτός αγωγός στην Αλεξανδρούπολη, η αδειοδότηση για νέο καζίνο, οι νέες επενδύσεις σε οπτικές ίνες, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα το EuraAsia Interconnector, οι καινούργιες σιδηροδρομικές συνδέσεις και οι νέοι αγωγοί φυσικού αερίου είναι ορισμένα από τα πλάνα στα οποία η κυβέρνηση θέλει να δώσει “σάρκα και οστά” το επόμενο διάστημα.


σχετικα αρθρα