ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» σε ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2017, 15:56 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2017, 17:57
«Όχι» σε ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Στην απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η ΝΔ για υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, προχώρησε η Βουλή.

Στην απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η ΝΔ για υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, προχώρησε η Βουλή.

Συγκεκριμένα, το θέμα έθεσε στην τοποθέτησή του, ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Φωτήλας, ο οποίος κατήγγειλε πως με τροπολογία η κυβέρνηση χαρίζει όλα τα χρέη των οργανισμών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη καταγγελία στη Δικαιοσύνη. 

«Έρχεστε και το τελειώνετε, λέτε όχι! Δεν μπορείτε αν το κάνετε αυτό. Επειδή όμως ο θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά τον νοικοκύρη λίγο περισσότερο στην έκθεση του ΓΛΚ εκεί που λέει ότι το υπουργείο δεν προσδιόρισε το κόστος της διάταξης, έχουν ξεχάσει τη λέξη ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχουμε μια έκθεση με την ετικέτα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτοί είστε! Πάρτε τη πίσω τίποτα άλλο δε θα σας πω», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Εξηγώντας περαιτέρω την ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε πως έχουν προκύψει δαπάνες για υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης νοσοκομείων, οι οποίες με την επίμαχη τροπολογία θεωρούνται σύννομες. 

«Πρέπει να δούμε τι δεν ήταν σύννομο αρχικά. Θα πρέπει να ξέρουμε σε τι ποσά, αναφερόμαστε και με ευθύνη ποιανού δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Εδώ υπάρχουν ξεκάθαρα ζητήματα που σε ένδειξη αυτοσεβασμού θα έπρεπε η τροπολογία να αποσυρθεί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε αυτό το ζήτημα υπάρχει επιπλέον ηθικό θέμα μια καταγγελία από τους εργαζόμενους στην Εισαγγελία διαφθοράς. Θα έρθει η Βουλή να ξεπλύνει αυτές τις μη σύννομες δαπάνες; Ποιος εδώ μπορεί να το αποδεχθεί αυτό;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: 

«Είναι μια φωτογραφική διάταξη που έρχεται σε μια ανοιχτή δικαστική υπόθεση. Θα ξεπλύνουμε αυτούς παρανόμησαν; Να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι παραβιάζεται το άρθρο 73 του Συντάγματος».

«Κάνοντας την ανάγνωση της μελέτης της διεύθυνση επιστημονικών μελετών η υπηρεσία έχει κάνει τόμο ολόκληρο. Είκοσι πέντε σελίδες που επισημαίνονται ατέλειες και αρκετά θέματα προβλημάτων συνταγματικότητας», δήλωσε από τη πλευρά της ΔΗΣΥ ο Ανδ. Λοβέρδος και σημείωσε: 

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώνει αδυναμία να καταγράψει το ύψος της σχετικής δαπάνης, γιατί το υπουργείο δεν προσκόμισε στοιχεία. Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί».

Πάντως ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ δήλωσε πως το κόμμα του δεν συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς και πως οι πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει σε ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. «Για εμάς τέτοιες εργασικές σχέσεις είναι παράνομες», κατέληξε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε προκειμένου να υπερασπιστεί τη τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως είναι «οργανικό στοιχείο» των ιδιωτικών συμφερόντων που «για πάνω από 25 χρόνια σήκωσαν ένα σκασμό λεφτά από τα νοσοκομεία».

«Προσπαθείτε να πείτε ότι η υπουργική τροπολογία, αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όχι, αφορά τον πόλεμο που έχουμε με τους εργολάβους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα νοσοκομεία που αξιοποιώντας κομμάτια της δικαστικής εξουσίας επιχειρούν να μη περάσουμε σε άλλη φάση στα νοσοκομεία», είπε και σημείωσε: 

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγραψε ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί το πρώτο άρθρο της τροπολογίας αφορά στο ότι κάνουμε τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρους απασχόλησης».

Περνώντας στην ουσία ο υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν επίτροποι δεν θεωρούν τα εντάλματα έργου για τις εργασίες των νοσοκομείων με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι. 

«Έχουμε νοσοκομεία που πάνε να προκηρύξουν διαγωνισμό για συμβάσεις εργασίας και τρώνε προσωρινή διαταγή να σταματήσει η διαδικασία. Επιχειρούν να μας κάνουν εμμέσως να προκηρύξουμε διαγωνισμό για να τα πάρουν εργολάβοι!», είπε.

Αναφερόμενος στην επίμαχη καταγγελία, είπε πως προέρχεται από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ που σε βάρος του είναι σε εξέλιξη δέκα έρευνες. 

«Είναι ο διαχρονικός πρόεδρος παραλαβής και διαγωνισμών για σειρά δαπανών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι αυτός που ο κουνιάδος του χρέωνε 12 ευρώ τις φακές και τα μπιζέλια. Αυτός κάνει καταγγελίες που σήμερα», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας: 

«Υπάρχουν συμβάσεις που έχουν λήξει αλλά έχουμε πρόβλημα με τους επιτρόπους που δεν υπογράφουν τα εντάλματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι τίποτα αντισυνταγματικό. Με το σημερινό αποδείξατε ότι είστε οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων».