Μόνο εύκολος δεν προμηνύεται ο Αύγουστος για το Μέγαρο Μαξίμου τη στιγμή που στη Βουλή τα πνεύματα έχουν οξυνθεί, οι αντιπαραθέσεις έχουν χτυπήσει “κόκκινο” και ο Δημήτρης Καμμένος με την καταψήφιση του άρθρου 3 για το άσυλο ήρθε να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο.

Παρά τη δυσαρέσκεια που μετέφεραν από χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο newpost.gr για τη στάση του αντιπροέδρου της Βουλής, στο Μαξίμου ήταν σαφές πως δεν ήθελαν να δώσουν καμία συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούσαν πως θα έπρεπε να περιμένουν κάποιες διαρροές, καθώς το πανεπιστημιακό άσυλο ανήκει σε εκείνα τα ζητήματα τα οποία κινούνται επάνω στις λεπτές "κόκκινες" γραμμές που χωρίζουν ιδεολογικά τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε από την Ηρώδου Αττικού προτίμησαν να υποβαθμίσουν το θέμα έχοντας στο μυαλό τους πως και στο παρελθόν ζητήματα, που είχαν προκαλέσει “μίνι κρίση” στην πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ή και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για το ομόφυλα ζευγάρια, έληξαν αν όχι ανέφελα χωρίς, όμως να υπάρξουν απώλειες.

Κατά πολλούς η σταθερή σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία δυο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο είναι και ο λόγος που τα βήματα που κάνουν συγκεκριμένα στελέχη για τη διεύρυνση προς την κεντροαριστερά είναι μετρημένα, προσεκτικά και γίνονται μόνο σε παρασκηνιακό επίπεδο. 

Μεγαλύτερες κρίσεις, όπως η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, απειλώντας, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ακόμα και με έξοδο από την κυβέρνηση ή η σύγκρουση που ξέσπασε με τον Γιάννη Μουζάλα, επειδή αποκάλεσε το Σκόπια ως Μακεδονία, δεν ήταν ικανές για να κλονίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2016 ο υπουργός Άμυνας έβαζε το δίλημμα “ή αυτός ή εγώ” στον Αλέξη Τσίπρα για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και μπορεί ο κ. Μουζάλας να παρέμεινε στην κυβέρνηση, ωστόσο η “καρατόμηση” του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση που διατήρησε τις ισορροπίες μέσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακόμα και οι σκληρές δηλώσεις του για τον Ταγίπ Ερντογάν, το γεγονός πως βρέθηκε στο πιλοτήριο ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου, οι γιορτές στο Σύνταγμα στις 25 Μαρτίου του 2015 ή η παρουσία του στο Καστελόριζο με βουλευτές - αναμεσά τους και τον Ηλία Κασιδιάρη - προκάλεσαν ποικίλα σχόλια στην Κουμουνδούρου, τα οποία όμως δεν άγγιξαν επί της ουσίας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Με τον ίδιο τρόπο ξεπεράστηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η μη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στη Βουλή πως δεν θα μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες τον Ιούλιο του 2015,  η αναφορά του υπουργού Άμυνας στην πιθανότητα εθελοντικής στράτευσης των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις, η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη μετά την αναφορά του πως ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους αγρότες ή ακόμα και η υπουργοποίηση προσώπων που έβρισκαν κάθετα αντίθετη τόσο την Κουμουνδούρου όσο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει ο υπουργός Άμυνας και το κόμμα του στην οικονομική πολιτική του Μαξίμου φαίνεται πως είναι, μεταξύ άλλων, το “κλειδί” των στενών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί, καθώς σε όλες τις δύσκολες στιγμές και ψηφοφορίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και πτώση της κυβέρνησης,  η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εμφανίστηκε αρραγής χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αμφισβητήσεων.  Ακόμα και στις ενημερώσεις που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές των δυο κομμάτων πριν από την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν ξεκαθάρο πως στους ΑΝΕΛ είχε βρει τις μικρότερες γκρίνιες και αντιστάσεις.

Σε αυτό το πνεύμα δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη δήλωση του Πάνου Καμμένου σε συνέντευξή του στην Ικαρική ραδιοφωνία τονίζοντας πως “με τον Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους” διευκρινίζοντας ότι “έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις μαζί”.

Έμπειρα στελέχη εκτιμούν πως λόγοι εμπιστοσύνης οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει για δεύτερη φορά να συμπορευτεί με τον Πάνο Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015 προτιμώντας τη δοκιμασμένη λύση που δεν τον είχε προδώσει κατά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης αντί να “βαδίσει σε καινούργια αμφίβολα μονοπάτια”. 

Ακόμα και το γεγονός ότι στελέχη στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αυτή την ώρα πως “οι όροι και οι προυποθέσεις για τη συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ έχουν εξαντληθεί” παραδέχονταν στο newpost.gr  ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο”.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει πως οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες στα Δημοτικά σχολεία θα αναδεικνύονται με κλήρωση είναι δυνατόν να προκαλέσει ένα ακόμα επεισόδιο στις σχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω από την παλαιότερη θέση της για κατάργηση των παρελάσεων, την οποία επαναφέρουν αρκετά στελέχη, ίσως να αποτελεί το “σημείο επαφής” των δυο κομμάτων και σε αυτό το ζήτημα.