ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Η ΝΔ προβάλλει μια νοσταλγία του νεοφιλελεύθερου παρελθόντος με ισχυρό μείγμα ακροδεξιάς

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2017, 14:44 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2017, 14:44
Ν. Παππάς: Η ΝΔ προβάλλει μια νοσταλγία του νεοφιλελεύθερου παρελθόντος με ισχυρό μείγμα ακροδεξιάς
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στον ραδιοσταθμό Κόκκινο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο Νίκος Παππάς στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοσταθμό Κόκκινο. Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής υπερασπίστηκε το σύνολο του κυβερνητικού έργου, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση.

Αναλυτικά, και πρώτα για το θέμα που ανέκυψε με τους σχολικούς σημαιοφόρους: «Έχουμε αποτύπωση του διαφορετικού προτάγματος που έχουν οι δύο παρατάξεις στην Ελλάδα. Τα ημερήσια φύλλα που είναι επικριτικά στην κυβέρνηση και φιλικά στη ΝΔ έχουν επιλέξει έναν τρόπο να το αναδείξουν. Ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα δηλαδή έχει δικαίωμα να κρατήσει την σημαία και να παρελάσει; Ένα παιδί που δεν θα έχει βαθμό άριστα έχει αυτό το δικαίωμα;», διερωτήθηκε ο Ν. Παππάς και συμπλήρωσε: «Οι πιστοί στην ανάδειξη του πυρήνα της συντηρητικής του ιδεολογίας και του διαχωρισμού των ανθρώπων έκαναν και αυτή την επίθεση. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται, και αυτοί που έχουν παιδιά στο σχολείο καταλαβαίνουν την ουσία των αλλαγών που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα πράγματα βαίνουν καλύτερα από χθες».

 

Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να ταυτίζεται με την Δεξιά

Στη συνέχεια, ο κ. Παππά στηλίτευσε τη στάση της κ. Γεννηματά: «Ο κόσμος που στρατεύεται στους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει νόημα να υπάρχει κεντροαριστερά ή αν είναι κεντροαριστερά κάτι το οποίο επιθυμεί να ταυτιστεί με την δεξιά. Είναι ένα στρατηγικό ερώτημα γιατί με τις δικές μας πρωτοβουλίες, η χώρα βαδίζει γοργά σε ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής και της πολιτικής αντιπαράθεσης συνεπώς τα ερωτήματα περί των πολιτικών προγραμμάτων όλων των πολιτικών χώρων αρχίζουν και αναδεικνύονται.

Γίνεται συζήτηση της προηγούμενης μέρας, η ρητορεία περί καταστροφικής διαπραγμάτευσης, περί καταστροφικού πρώτου εξαμήνου, περί τεράστιων λαθών που γίνανε μέχρι τον Ιούλιο του 2015», ανέφερε ο Ν. Παππάς, που συμπέρανε επί του θέματος αυτού, «ο λαός έχει ιστορικά αποτιμήσει  τις πρακτικές και επιλογές που χρεοκόπησαν την χώρα ενώ από την κυβέρνηση αναδεικνύονται κάποια ζητήματα που εμπίπτουν σε μια σαφή και συμπαγή στρατηγική. Στρατηγική της ανάπτυξης. Τι έχουμε απέναντι; Μια νοσταλγία του παρελθόντος. Του νεοφιλελεύθερου παρελθόντος με ισχυρό μείγμα ακροδεξιάς».

«Η  ΝΔ εξυπηρετεί συμφέροντα»

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την Υγεία, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε: «Τα περί κρατικοποίησης της υγείας με αφορμή τα χθεσινά στη βουλή όπου η ΝΔ έδωσε λυσσασμένο αγώνα για να υπερασπιστεί συμφέροντα τα οποία απομυζούσαν στην κυριολεξία χωρίς να αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων και των εργαζομένων αναδεικνύει το ποιος είναι ο ένας και ποιος είναι ο άλλος. Εδώ έχουμε πλείστα όσα παραδείγματα για νοσοκομεία που και πόρους εξοικονόμησαν βγάζοντας τους εργολάβους από τη μέση και αύξησαν τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό το είχαμε κάνει σε μικρή κλίμακα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και συνειδητοποιήσαμε ότι και το κόστος έπεσε κατά 20% και οι άνθρωποι πληρώνονταν σχεδόν τα διπλάσια. Είχε οικοδομηθεί ένα σύστημα το οποίο σαν τσιμπούρι ρουφούσε στην κυριολεξία το αίμα του δημοσίου. Διότι για την ίδια υπηρεσία έπαιρνε ένα τεράστιο κομμάτι των δαπανών το οποίο πήγαινε στις τσέπες ιδιωτών. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε αυτό. Είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και τελική ανάλυση ανήθικο. Διότι οι μισθοί που δίνονταν από τους εργολάβους είναι μισθοί για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος».

 

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Παππάς επισήμανε  ότι «στα ζητήματα των Μέσων Ενημέρωσης η ΝΔ έχει μια κεκτημένη ταχύτητα που δεν της επιτρέπει να παρακολουθεί της εξελίξεις, όπως για παράδειγμα με το ΕΣΡ. Έτσι δεν παρακολουθεί και την συζήτηση στη Βουλή, η οποία έχει καταστεί ήδη πολύ παραγωγική, έχουν εντοπιστεί συγκλίσεις σε πάρα πολλά επίπεδα και η κριτική περί κρατικού μονοπωλίου έχει πάει στην άκρη. Τι κάνουμε λοιπόν;. Επειδή ο χώρος της τηλεοπτικής διαφήμισης παρότι είναι ένας χώρος που αφορά πολύ μεγάλους τζίρους έχει σημαντικές γκρίζες ζώνες. Γνωρίζετε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια για χρόνια έχουν λειτουργήσει υπό το καθεστώς  των λεγόμενων αδιαφανών επιστροφών. Επιπροσθέτως έχουν το πρόβλημα ότι τα λεγόμενα media shops αποδίδουν τα χρήματα των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έξι ή εννέα μήνες μετά, ενδεχομένως και ένα χρόνο μετά. Αυτά είναι προβλήματα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών έρχεται να λύσει. Δεν πρόκειται για κανένα κρατικό μονοπώλιο, θα αναπτυχθεί από τους ενδιαφερόμενους της αγοράς, θα έχει την εποπτεία βεβαίως το ΕΣΡ διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά αυτό που θα κάνει είναι ότι θα βεβαιώνει ότι όλες οι συναλλαγές που αφορούν τον τηλεοπτικό χρόνο, θα γίνονται πάνω σε αυτή την πλατφόρμα. Έτσι θα μπορούν και να εκκαθαρίζονται γρήγορα και τα χρήματα να αποδίδονται σε πολύ λίγες μέρες, συνεπώς θα έχουμε πάταξη της αδιαφάνειας και ενίσχυση της βιωσιμότητας των τηλεοπτικών σταθμών».

Μάλιστα, για τα κανάλια ειδικότερα, παρατήρησε ότι «από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης τα κανάλια έχουνε πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν καταλογίζονταν ενώ ήταν ψηφισμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα που βαίνουμε προς την αδειοδότηση θα επανεξετάσουμε και το φορολογικό τους καθεστώς. Αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα».
Και για το barcode στις εφημερίδες, «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι κυκλοφορίες που βλέπουμε στις εφημερίδες, ότι είναι εκτιμήσεις από τα πρακτορεία. Δεν είναι οι ακριβείς πωλήσεις των εφημερίδων». Με το νέο νόμο, «θα μαζεύουμε σε έναν υπολογιστή τις πωλήσεις σε πραγματικό χρόνο όλων των εφημερίδων αποτυπώνονται τι γίνεται στην  αγορά του ταλαιπωρημένου αυτού χώρου. Ελπίζουμε ότι η ΝΔ θα αναθεωρήσει την στάση της γιατί είναι ανεξήγητο, το σύστημα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου».

 

«Το ΕΣΡ σήμερα έχει περάσει όσα δεν έγιναν σε 15 χρόνια»


Σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς αναγνώρισε ότι «όπως είμαστε αυστηροί στην κριτική πρέπει να είμαστε γενναίοι και στον έπαινο. Αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν σε πάνω από 15 χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία βεβαίως το πολιτικό σύστημα σκοπίμως είχε αφήσει να εκφυλιστεί. Είμαστε στη φάση που και ο αριθμός των αδειών έχει καθοριστεί, και ένα ελάχιστο τίμημα έχει απαιτηθεί από το ΕΣΡ το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που καταφέραμε να μαζέψουμε με τον διαγωνισμό πέρυσι -ο οποίος κακώς κατά τη γνώμη μας ακυρώθηκε- και είμαστε στην επόμενη μέρα. Νομίζω ότι εάν όλοι οι συμβαλλόμενοι και οι συμβάλλοντες σε αυτό το πεδίο -δεν θέλω να πω αγορά ένα πολύ κρίσιμο πεδίο δημόσιου ενδιαφέροντος- σκεφτούν με όρους επόμενης ημέρας μπορούμε πάρα πολύ γρήγορα να πάμε σε μια κατάσταση όπου το πεδίο θα είναι και ρυθμισμένο και βιώσιμο. Αισιοδοξώ», δήλωσε ο υπουργός, «ότι θα γίνει γρήγορα, γιατί βλέπω μια εγρήγορση και αποτελεσματικότητα και επιτάχυνση των διαδικασιών. Και να μην ξεχνάμε ότι προβλέπεται και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων, 400 άτομα, για κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας», τόνισε.