Mε τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα ανώτατα ιδρύματα η κυβέρνηση ολοκληρώνει έναν μεγάλο κύκλο του νομοθετικού έργου που είχε θέσει σε προτεραιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιχειρώντας να αναδείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο το Μαξίμου έδωσε ένα δείγμα γραφής για το σχεδιασμό που ετοιμάζει από τον Σεπτέμβρη σε μια προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό  κλίμα που υπάρχει λόγω των σκληρών φορολογικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Με τις τροποποιήσεις στην διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που κατέθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, στο νομοσχέδιο για τον χώρο της διαφήμισης η Βουλή ολοκληρώνει τις εργασίες της με μια μικρή διακοπή για το καλοκαίρι. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρουσία του πρωθυπουργου, Αλέξη Τσίπρα δυο φορές μέσα σε 48 ώρες στο Κοινοβούλιο.

Πέρα από τη μεγάλη σημασία που έδινε το κυβερνητικό στρατόπεδο στα δυο συγκεκριμένα νομοσχέδια ήταν σαφές το μήνυμα που ήθελε να περάσει το Μαξίμου πως η κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λειτουργεί σε κάθε περίπτωση υπέρ του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν για άλλη μια φορά ο νικητής των δυο μονομαχιών υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε για άλλη μια φορά να αντιπαραθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης. Ρίχνοντας, μάλιστα την "μπάλα στην εξέδρα"  με ζητήματα, όπως η σημαία στα Δημοτικά σχολεία.

Μέσα από το νομοσχεδιο για την πρωτοβάθμια υγεία, άλλωστε η κυβέρνηση είναι προφανές πως κάνει ένα πρώτο βήμα επανοπροσέγγισης των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Σε εγρήγορση οι υπουργοί

Ένα ακόμα καλό μήνυμα για την οικονομία και την επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα θεωρούν από την Ηρώδου Αττικού το γεγονός πως ανακοινώθηκε από το υπουργείο των Οικονομικών η δρομολόγηση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα επιτρέπεται, πλέον, από κάθε τραπεζικό λογαριασμό, η ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα.

Σε παράλληλες δράσεις κινούνται όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί από το Μαξίμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Χρήστος Σπίρτζης που εγκαινίασε το τελευταίο τήμα της Ιόνιας Οδού δηλώνοντας πως "η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, παράλληλα με την έξοδο στις αγορές, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα", ενώ και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει σχετικά με το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, πως επιδιώκεται, πλέον η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, στη λογική "ο κατάλληλος εργαζόμενος στην κατάλληλη θέση".

Στο υπουργείο Οικονομίας έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία για τη βελτίωση του νόμου που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις ετοιμάζουν νομοσχέδιο και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα σχεδιάζεται καμπάνια από το Enterprise Greece, για την προώθηση του ελληνικού σήματος και των ελληνικών προϊόντων. 

Αποφάσεις για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία εκσυγχρονισμένου πλαισίου για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ενώ χθες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που, όπως σημείωνεται, αποτελεί ένα ¨δίχτυ προστασίας¨ για 400.000 βιώσιμες επιχειρήσεις. 

Με όλες αυτές τις δράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι τα μηνύματα που θα εκπέμπονται από εδώ και πέρα προς την κοινωνία θα είναι θετικά ευελπιστώντας πολύ γρήγορα στην αλλαγή του κλίματος. Επόμενο μεγάλο νομοθετικό βήμα θα είναι ο νέος Καλλικράτης που θα έρθει στη Βουλή από τον Σεπτέμβρη με το υπουργείο Εσωτερικών να έχει επικεντρώσει τις εργασίες του στο ακριβές περιέχομενο του νομοσχέδιου και των αλλαγών που θα φέρνει.

Βγαίνει και πάλι μπροστά ο Α.Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το κεντρικό πρόσωπο στην "καμπάνια" του Μαξίμου η οποία θα κορυφωθεί από τον Σεπτέμβρη με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τους επιτελείς της Ήρωδου Αττικού να επιθυμούν πολύ γρήγορα να αλλάξουν την κακή δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε το κλείσιμο της Βουλής δεν σημαίνει διακοπές για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες τους, καθώς όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr ξεκινά ένα "μπαράζ" συνεδριάσεων. Στο επίκεντρο η προετοιμασία για τη γ΄ αξιολόγηση, η αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθηθεί, αλλά και η ΔΕΘ με τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα να μπαίνει στο μικροσκόπιο.