Με περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων, που όμως αναμένεται να είναι μαραθώνιες, θα εξαντλήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη διερεύνηση του φαινομένου της πολιτικής βίας και των πρόσφατων περιστατικών αμφισβήτησης κατά των πολιτικών. Η συζήτηση άνοιξε ουσιαστικά σήμερα με τις τοποθετήσεις των βουλευτών - μελών της Επιτροπής Θεσμών, αφού όμως προηγήθηκε η περιγραφή του πλαισίου της συζήτησης, από τον πρόεδρο της Θανάση Τσούρα, όπως αυτή θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο για το οποίο δεν εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις, την ερχόμενη εβδομάδα καλούνται στην Επιτροπή Θεσμών οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές, δηλαδή της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών και θα ακολουθήσουν ακροάσεις φορέων, η γνώμη των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αξιολόγηση του φαινομένου της βίας και των αιτίων που τη δημιουργούν.

Οι εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κλείσουν με την ακρόαση των δύο υπουργών, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα της βίας από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής θα δοθούν στη συνέχεια στα κόμματα ως υλικό και στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης, στην οποία δεν συμμετείχε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη (το ΚΚΕ έχει εξ αρχής καταστήσει σαφές την πολιτική του αντίθεση με τη συζήτηση αυτή, όπως οργανώνεται) υπήρξε σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να διερευνηθούν τα κοινωνικά αίτια της βίας, όπως αυτή εκδηλώνεται όχι μόνο κατά των πολιτικών αλλά και στην παραβίαση της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου και στα γήπεδα.

Βουλευτές μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η βία, εκδηλώνεται και στα τρία πεδία, με τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων.

Κοινή αναδείχθηκε επίσης η αντίληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές επαρκές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και συνεπώς εκείνο που απαιτείται είναι η αποφασιστική εφαρμογή του και ίσως η επανεξέταση κάποιων διατάξεων που αποδείχθηκαν "χαλαρές".

Επισημάνθηκε, εξάλλου, η ανάγκη να διερευνηθεί ο ρόλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογραφικών τοποθετήσεων που επιβραβεύουν τέτοιες εκδηλώσεις βίας.

 Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλη υποστήριξε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για τη διακομματική αυτή συζήτηση "κατατέθηκε υποταγμένη στο βωμό μιας επικοινωνιακής σκοπιμότητας, τις ημέρες, δηλαδή, που στελέχη της κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία σύμφωνα με την οποία για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα τραμπούκων".

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Σήφης Βαλυράκης υπογράμμισε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όπως υποχρέωση της είναι και η ενεργοποίηση κατασταλτικών μηχανισμών. "Να δούμε επιτέλους ποιος κλείνει τον δρόμο και μαζί και τον οικονομικό δρόμο της χώρας. Να δούμε ποιος παίρνει την ευθύνη για 8.000 ματαιώσεις στην πλατεία Συντάγματος από τουρίστες ή για το ότι ξηλώνονται τα μάρμαρα στο κέντρο της Αθήνας", ανέφερε ο κ. Βαλυράκης.

"Η Δημοκρατία δυστυχώς έχει αποκλειστεί από τον λαό", δεν δίστασε να επισημάνει για την "κατακραυγή στο πολιτικό σύστημα" ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι "μιλούν και φλυαρούν όλοι για τα κόμματα αλλά, κόμματα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα" και προσθέτοντας ότι "η ιστορία θα κρίνει αυστηρά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου που όφειλαν και μπορούσαν να οργανώσουν αυτές τις δύο μεγάλες παρατάξεις σε σύγχρονα, μεγάλα, δημοκρατικά κόμματα αρχών".

Δεν θα αλλάξει τίποτε σε αυτή τη χώρα αν δεν ξεκινήσει από το μηδέν η οργάνωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, προέβλεψε ο κ. Κακλαμάνης που κατήγγειλε ότι "κανάλια ως ΄ελευθέρα Κέρκυρα΄ προπαγανδίζουν συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια πολιτικών και όταν κάποιος τους πει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος τον καταγγέλλουν για φασισμό".

"Το θέμα δεν είναι οι προπηλακισμοί κατά των βουλευτών. Η βία είναι θέμα κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό", ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, παρατηρώντας ότι "σήμερα έχει χαθεί ο στοιχειώδης σεβασμός στους κανόνες κοινωνικής συμβίωσης" με τις καταλήψεις, το κλείσιμο των δρόμων, τους προπηλακισμούς και τις καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

"Άδικη" χαρακτήρισε την εικόνα των πολιτών για τους πολιτικούς, η Θεοδώρα Τζάκρη, αν και παραδέχθηκε ότι είναι "πολυτελής" ο τρόπος παραπομπής πολιτικών στη δικαιοσύνη, όπως και ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παραγραφή αδικημάτων γι΄ αυτούς.

Την ανάγκη να διερευνηθούν και τα κοινωνικά αίτια που δημιουργούν τη βία, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Τραγάκης και κάλεσε την Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με τα φαινόμενα βίας που νεκρώνουν την Αθήνα και τις μεγάλες επιπτώσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό.