ΠΟΛΙΤΙΚΗ

M. Xαρακόπουλος: Επίλυση του κτιριακού προβλήματος των αστυνομικών υπηρεσιών Πάτρας

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2017, 06:01 / Ανανεώθηκε 5 Αυγούστου 2017, 22:08
 M. Xαρακόπουλος: Επίλυση του κτιριακού προβλήματος των αστυνομικών υπηρεσιών Πάτρας
Facebook Twitter Whatsapp

Να προβεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το κτιριακό πρόβλημα των κεντρικών αστυνομικών υπηρεσιών της Πάτρας, και να αποφευχθεί η μεταστέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών σε υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις οι οποίες απέχουν από την εικόνα της σύγχρονης αστυνομίας, με γνώμονα και την βέλτιστη για το δημόσιο συμφέρον επιλογή.

Να προβεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το κτιριακό πρόβλημα των κεντρικών αστυνομικών υπηρεσιών της Πάτρας, και να αποφευχθεί η μεταστέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών σε υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις οι οποίες απέχουν από την εικόνα της σύγχρονης αστυνομίας, με γνώμονα και την βέλτιστη για το δημόσιο συμφέρον επιλογή. Τα παραπάνω ζητά ο αναπληρωτής τομέαρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή που απευθύνει προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα. Επίσης ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί ποιο είναι το ακριβές ποσό που δαπανά ετησίως το Δημόσιο για την εκμίσθωση των κτιρίων που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας στην Πάτρα.

Στην ερώτησή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει σε πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, όπως στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” και στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα “tembo 24”, αλλά και ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, που αναφέρουν ότι «η Διεύθυνση Αστυνομίας Ν. Αχαΐας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών της εντός της πόλεως των Πατρών. Ιδιαιτέρως, μετά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 7/2017 για την αναδιάταξη- αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας είναι σε αναζήτηση νέων κτιρίων, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της, εναρμονιζόμενη με τις κείμενες διαταγές».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι η «εξεύρεση των νέων κτιρίων είναι επιβεβλημένη, καθώς το μοναδικό ιδιόκτητο κτίριο όπου στεγάζονται μερικές από τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες είναι ένα πεπαλαιωμένο κτίσμα επί της οδού Ερμού, εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, το οποίο όχι μόνο δεν επαρκεί για τη στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών του κέντρου, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις σύγχρονες ανάγκες προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, ούτε καλύπτει τις στοιχειώδεις αστυνομικές ανάγκες. Οι λοιπές αστυνομικές υπηρεσίες του κέντρου, όπως το Τμήμα Μεταγωγών, το Τμήμα Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα, το Γραφείο Τουριστικής Αστυνομίας, το Γραφείο Διαβατηρίων, στεγάζονται σε τρία κτίρια, εκ των οποίων τα δύο έχουν κριθεί ακατάλληλα και οι υπηρεσίες παραμένουν σ’ αυτά με εξωσυμβατική μίσθωση».

Και καταλήγει ο κ. Χαρακόπουλος τονίζοντας ότι σύμφωνα «με σχετικά δημοσιεύματα αλλά και ανακοινώσεις των Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ν. Αχαΐας, διαθέτει άρτιο και άμεσα οικοδομήσιμο οικόπεδο εμβαδού περίπου 3.000 χιλ. τμ, σε κομβικό σημείο (επί της οδού Αμερικής), εκτός του ιστορικού κέντρου και με πρόσβαση σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες, επί του οποίου δύναται να κατασκευαστεί κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών για τη στέγαση του συνόλου των αστυνομικών υπηρεσιών της πόλης των Πατρών, εμβαδού 3.500 χιλ. τμ και ξεχωριστό υπόγειο».