ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις 15 Αυγούστου ξεκινούν στο Μαξίμου συσκέψεις για την παρουσία του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2017, 08:27 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2017, 15:36
Μετά τις 15 Αυγούστου ξεκινούν στο Μαξίμου συσκέψεις για την παρουσία του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Ετοιμάζουν «σημειώματα» με απολογισμό και στοχεύσεις οι υπουργοί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρά τους χαλαρούς ρυθμούς που επιβάλλει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο Δεκαπενταύγουστο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται σε “ανοιχτή γραμμή” με όλους τους στενούς του συνεργάτες για τα τελευταία ζητήματα που μένει να διευθετηθούν. Αυτό αναμένεται να γίνει και την εβδομάδα που έρχεται πριν οι υπουργοί  “δραπετεύσουν” για λίγες ημέρες από τα γραφεία τους, καθώς από τα μέσα του μήνα και μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι επικεφαλής των χαρτοφυλακίων θα πρέπει αμέσως μετά τον εορτασμό της Παναγίας να παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα “σημειώματα” τόσο με το έργο που έχει υλοποιηθεί όσο και με τους βραχυπρόθεσμους στόχους και τα νομοσχέδια, τα οποία θα έρθουν σύντομα στη Βουλή. Στα “ραβασάκια”, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται προτάσεις για εξοικονόμηση πόρων ή ακόμα και για παροχές στο πλαίσιο του δυνατού και των επιταγών που ορίζουν οι εταίροι. Με βάση αυτόν τον κατάλογο, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και για να παρουσιάσει συνολικά τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας θα είναι το βασικό τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί ο πρωθυπουργός και θα αναπτύξει αναλυτικά στο Βελλίδειο Ίδρυμα το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Αν και ο σχεδιασμός για τη συνολική παρουσίαση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, θεωρείται σίγουρο πως πέρα από τον απολογισμό του έργου της διετίας ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει και τη διαδικασία εξόδου από τα μνημόνια που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018, καθώς και την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται από το βήμα της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ απαντώντας συνολικά σε όλες τις βολές της γαλάζιας παράταξης και βάζοντας τα διλήμματα της επόμενης ημέρας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το μέγεθος των “εξαγγελιών - παροχών” που μπορεί να περιέχει το “καλάθι” του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση κυρίως με τα πλεονάσματα που αναμένονται στο τέλος του χρόνου. Όλα τα κορυφαία  στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την καταβολή του περυσινού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, επιθυμώντας με ανάλογες ενέργειες η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει τη σταδιακή απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τα μέτρα που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην πολιτική της.

Για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας αναμένεται να κλέψει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Κυριακής με τη θεματολογία και την ατζέντα να αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως βαριά. 

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα πριν την ΔΕΘ θα είναι φορτωμένο, καθώς θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις σε επίπεδο κόμματος, ώστε η Κουμουνδούρου να τοποθετηθεί σχετικά με το τι πρέπει να σηματοδοτήσει η παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.  Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, για το τρίτο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο, ενώ στις 7-8 του μήνα θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνάντηση που θεωρείται πολύ σημαντική για την κυβέρνηση εν όψει και της γ΄ αξιολόγησης.

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη έχοντας στα χέρια του το “χαρτί του ανασχηματισμού” ή από τη στιγμή που θα έχει συνολική εικόνα για τα πεπραγμένα όλων των χαρτοφυλακίων,  θα προτιμήσει να “ανακατέψει την τράπουλα” του υπουργικού συμβουλίου πριν από την ΔΕΘ, ώστε να δώσει από την συμπρωτεύουσα το μήνυμα μιας νέας αρχής που θα αφορά το δεύτερο μισό της τετραετίας.